Artikkelit, 15.4.2019

Meeri Koutaniemi valitsi Ei hymyilytä -haasteen voittajaksi saamelaismuusikon valokuvan

Tyttöjen ja naisten kokema epätasa-arvo koskettaa suomalaisia. Kun pyysimme tukijoitamme ottamaan kantaa epätasa-arvoon ja julkaisemaan hymyttömän omakuvan tunnuksella #eihymyilytä, kuvia ilmestyi sosiaaliseen mediaan sadoittain. Kuvahaasteen voittaja Hildá Länsman, 25, pääsi valokuvaaja Meeri Koutaniemen ikuistettavaksi.

Ei hymyilytä -kampanjamme kuvahaasteeseen osallistui yli 600 valokuvaa, joissa ihmiset poseeraavat hymyilemättä kameran edessä. Yksi kuvista ja niiden yhteydessä julkaistuista teksteistä erottui joukosta, kun valokuvaaja Meeri Koutaniemi valitsi haasteen voittajakuvaa. Sen julkaisija, saamelaismuusikko ja joikutaiteilija Hildá Länsman, voitti palkitun valokuvaajan muotokuvauksen.

Länsman oli vasta heräämässä uuteen aamuun, kun kuuli voitostaan Instagramin kautta. Uutinen oli mieluisa.

– Istuin sohvalla ja katsoin puhelinta. Aika nopeasti alkoi kirkuminen, Länsman kertoo.

Voittokuva on otettu myöhään illalla Riddu Riđđu -nimisillä alkuperäiskansojen festivaaleilla Norjassa. Otoksessa Länsman seisoo laavukylän edustalla ja katsoo vakavana kohti kameraa. Koutaniemi kertoo, että häneen vetosivat Länsmanin kuvan luonnollisuus, vahvuus ja persoonallisuus.

Hildá Länsmanin #eihymyilytä -kuvan otti Tatu Sinisalo.

Lopulliseen päätökseen vaikutti myös joukosta erottuva ja omakohtainen kuvateksti. Länsman mainitsee tekstissä niin Amerikan alkuperäiskansojen kadonneet nuoret naiset kuin väkivaltaa kokeneet ihmiskaupan uhrit. Aiheet puhuttelivat myös Koutaniemeä, joka tunnetaan erityisesti naisen asemaa käsittelevistä kuvistaan.

– Nämä ovat yleismaailmallisesti tärkeitä asioita, joita ei nosteta tarpeeksi esille. Pitkään selvittämättä olleet naisten murhat ja ihmiskauppa ovat unohtuneet päivittäisestä uutisoinnista ja keskustelusta, Koutaniemi sanoo.
 

Epäkohdat esille

Koutaniemi muistuttaa, että valokuvat ovat toimiva tapa herättää keskustelua, lisätä ymmärrystä ja edistää tasa-arvoa. Kuvien avulla voi tehdä näkymättömät teemat näkyviksi, sillä kuvia on vaikea ohittaa. Valokuvaajan työssä Koutaniemi on törmännyt epäkohtiin, jotka muistuttavat syrjinnän olemassaolosta.

– Menetin sukupuoleni takia yhden työn. Keikka peruttiin sillä verukkeella, että minut haluttiin vaihtaa mieskuvaajaan. Vaatimus oli tullut paikallisilta haastateltavilta, jotka eivät suostuneet naisen tekemän dokumentaation kohteeksi. Sanoin, että tämä on ihan pöyristyttävää.

Sekä Koutaniemi että Länsman haluavat nostaa epäkohtia esille oman työnsä avulla. Luovan ammatin lisäksi heitä yhdistää kiinnostus ihmisoikeusrikoksiin ja niiden uhreihin. 

Samojen teemojen ympärille rakentui myös Ei hymyilytä -kampanja. Hashtagillä #eihymyilytä merkityt kuvat ottivat kantaa ja nostivat keskusteluun tyttöjen kohtaamia epäkohtia kuten seksuaalisen väkivallan, lapsiavioliitot sekä liian varhaiset raskaudet.

Ei hymyilytä -kampanjassa olivat mukana muun muassa presidentti Tarja Halonen, muusikko Arja Koriseva, malli ja juontaja Lola Odusoga, rap-artisti Etta sekä valokuvaajat Janita Autio ja Nana Simelius.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi