Artikkelit, 2.5.2024

Loppu kuukautishäpeälle

Guatemalalainen Norma oppi Planin koulutuksessa kuukautisterveydestä.

Guatemalalainen Norma pelkäsi kouluun menoa kuukautisten takia. Nyt hän haluaa lopettaa kuukautisiin liittyvän häpeän, jotta tytöt voisivat elää normaalia elämää. 

”Kerran vaatteeni tahrautuivat koulussa kuukautisteni aikana, ja pojat kiusasivat minua. Minua alkoi pelottaa mennä kouluun. Olin häpeissäni ja pelkäsin, että sama tapahtuu uudestaan”, 17-vuotias Norma kertoo. 

Norma asuu pienessä alkuperäisväestön yhteisössä Guatemalassa. Hänelle oli suuri yllätys, kun kuukautiset alkoivat hänen ollessaan 9-vuotias. Norman tavoin monilla tytöillä on Guatemalassa hyvin vähän tietoa kuukautisista, lisääntymisterveydestä ja omasta kehostaan. Ensimmäiset kuukautiset ovatkin usein shokki ja järkytys, etenkin jos ne alkavat koulussa.  

Kuukautiset aiheuttavat häpeää ja hämmennystä tiedon puutteen takia. Tytöt eivät tiedä, miksi kuukautiset alkavat ja miksi niistä ei tarvitse olla huolissaan. Norman äiti hankki tyttärelleen kuukautissuojia, mutta koulussa oli vaikea löytää paikkaa, jossa suojan voisi vaihtaa rauhassa. Syrjäisten kyläkoulujen käymälöissä ei yleensä ole juoksevaa vettä eikä yksityisyyttä. 

”En tiennyt, missä voisin vaihtaa kuukautissuojan rauhassa koulussa. Stressasin myös, miten saisin vietyä kuukautissuojan huomaamattomasti luokasta vessaan. En tiennyt, minne voisin laittaa käytetyn siteen ja pelkäsin, että joku näkisi sen. En pystynyt ajattelemaan kuukautisiani normaalina asiana”, Norma kertoo. 

Guatemalalainen Norma, joka on oppinut Planin koulutuksessa kuukautisterveydestä, ja hänen äitinsä pesevät astioita.

Kuukautiset pitävät tytöt kotona 

Puutteellisen tiedon ja kuukautissuojien puutteen takia tytöt joutuvat usein jäämään kotiin kuukautisten aikana. Plan työskentelee Guatemalassa, jotta kuukautiset eivät estäisi tyttöjen normaalia elämää. Tytöt ovat saaneet Planin koulutuksissa tietoa kuukautisterveydestä ja hygieniatarvikkeita, kuten kestokuukautissuojia, saippuaa ja alusvaatteita.  

”Opin Planin koulutuksessa, että kuukautiset ovat luonnollinen asia eivätkä mitään likaista ja vastenmielistä. Aiemmin tuntui kiusalliselta puhua kuukautisista. Nyt voin puhua avoimesti ja ilman häpeää”, Norma sanoo. 

Norma jakaa nyt saamaansa tietoa muille tytöille. Hän on saanut samalla kumottua monia kuukautisiin liittyviä vanhoja myyttejä, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle. 

”Monilla tytöillä ei ole ollut mitään tietoa kuukautisterveydestä ja -hygieniasta. Heille on kerrottu, ettei kuukautisten aikana saa käydä suihkussa. Jotkut ovat uskoneet, ettei kuukautisten aikana saa koskea kenenkään hiuksiin, koska hiukset voivat silloin tippua pois. Olen kertonut, että kuukautiset ovat luonnollinen asia, jota ilman emme voisi lisääntyä.” 

Planin koulutuksissa lapset ja nuoret saavat myös tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, lapsiavioliitoista ja sukupuolittuneesta väkivallasta. Tieto auttoi myös Normaa, joka oli 14-vuotiaana vähällä muuttaa asumaan yhteen 24-vuotiaan poikaystävänsä kanssa.  

”Huomasin, ettei hän kunnioittanut minua lainkaan. Kysyin itseltäni, haluanko todella perustaa perheen niin nuorena ja olla taloudellisesti riippuvainen miehestä. Planin koulutus auttoi minua tekemään omia päätöksiäni ja jatkamaan opiskeluani. Haluan valmistua kirjanpitäjäksi. Toivon löytäväni myöhemmin kumppanin, joka kunnioittaa minua naisena.” 

Loppu kuukautissyrjinnälle

Tässäkin kuussa 1,8 miljardilla ihmisellä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautissuojien puute rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa.

On aika rakentaa maailma, joka on tasa-arvoinen kaikille. On aika pitää tytöt koulussa, kuukauden jokaisena koulupäivänä.

Lue lisää >

Guatemalalainen Nesly puolustaa tyttöjen oikeuksia.