Artikkelit, 23.9.2021

”Liian varhainen äitiys on vaaraksi terveydelle”

Nepalilainen tyttö seisoo vehreässä maisemassa ja nojaa pyöräänsä.

Nepalilainen Laxmi esti oman lapsiavioliittonsa ja välttyi teiniäitiydeltä, koska hän tunsi oikeutensa ja tiesi liian varhaisen avioliiton ja raskauden vaaroista.

Laxmi, 20, kuuli lapsiavioliittojen haitoista jo koululaisena, kun hän osallistui Planin lastenkerhoon kotikylässään Nepalissa. Kerhossa tytöt keskustelivat lasten oikeuksista, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä lapsiavioliittojen haitoista. He oppivat myös elämäntaitoja ja pitivät hauskaa urheillen, näytellen ja leikkien.

Kun Laxmi oli kuudentoista, hänen vanhempansa kertoivat, että olivat löytäneet tyttärelleen sopivan sulhasen. Laxmi vannoi mielessään, ettei suostuisi vaimoksi ja äidiksi liian nuorena.

Nepalissa lapsiavioliitot ovat erittäin yleisiä: yli kolmannes tytöistä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana, joka kymmenes alle 15-vuotiaana. Tavallisimpia lapsiavioliitot ovat heikoimmassa asemassa olevissa yhteisöissä, joissa köyhyys ja koulutuksen puute pitävät yllä haitallista perinnettä.

Kun tytöt joutuvat naimisiin lapsina, heidän koulutuksensa katkeaa. Heistä tulee tavallisesti myös hyvin nuoria äitejä, mikä tarkoittaa vakavia terveysriskejä. Lapsi- ja teiniäidit ovat muita alttiimpia vakaville komplikaatioille raskauden ja synnytyksen aikana. Lisäksi lapsiavioliittojen on todettu altistavan tyttöjä parisuhdeväkivallalle.

Nepalilaiset tytöt seisovat selät vastakkain.

Normit muuttuvat tiedon avulla

Plan International haluaa, että tytöt saavat käydä koulunsa loppuun ja päättää itse kehostaan ja elämästään. 18+-ohjelmamme tavoitteena on lopettaa lapsi- ja pakkoavioliitot. Teemme työtä yhdessä tyttöjen, yhteisöjen ja instituutioiden kanssa, jotta haitallinen perinne saadaan loppumaan.

Avainasemassa on tieto: kun lapset, nuoret, kasvattajat ja yhteisöjen johtajat saavat tietoa lapsiavioliittojen haitoista ja tyttöjen koulutuksen hyödyistä, he voivat löytää yhdessä ratkaisut normien ja tapojen muuttamiseen.

Koska 18+-hankkeemme toimi myös Laxmin kotikylässä, Laxmi pystyi kääntymään Planin kerhon puoleen kuultuaan vanhemmiltaan naimakaupasta. Hän pyysi apua liian varhaisen avioliiton torjumiseen.

Kerhon ohjaajat kertoivat Laxmin lapsiavioliiton uhasta paikalliselle järjestökumppanilleen Farenille, joka neuvottelee tyttöjen vanhempien kanssa ja pyrkii perumaan liian varhaisia häitä.

Kun Farenin työntekijät puhuivat Laxmin vanhemmille, nämä ymmärsivät suunnitelmansa haitallisuuden ja peruivat naimakaupan.

Tyttöjen täytyy tuntea oikeutensa

“Jos olisin joutunut naimisiin niin nuorena, olisin voinut tulla pian raskaaksi ja synnytys olisi ollut vaikea. Se olisi ollut vaaraksi fyysiselle terveydelleni eikä olisi tehnyt hyvää mielenterveydellenikään”, Laxmi pohtii.

”Minun olisi pitänyt alistua appivanhemmilleni, ja kohtaloni olisi riippunut heistä. Tuntisin olevani pimeässä ja yksin.”

Laxmi on kiitollinen vapaudestaan. Hän on yhä mukana Planin toiminnassa ja haluaa varmistaa, että myös muut tytöt saavat tietoa ja tukea. Silloin heistä ei tule äitejä ja vaimoja liian nuorella iällä.

“Meidän täytyy vahvistaa tyttöjen asemaa. Jos useammat tytöt tuntevat oikeutensa, tilanne paranee”, Laxmi sanoo.

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tue tasa-arvoa kuukausilahjoittajana

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle.

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Ryhtymällä tyttösponssiksi edistät tyttöjen koulutusta sekä autat torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista

Artikkelit, 5.12.2023

Vuoden Plan-aktiivi Mira Mämmelä jakaa innostusta tyttöjen oikeuksista

Vuoden 2023 Plan-aktiiviksi valittu raahelainen Mira Mämmelä haluaa edistää lasten hyvinvointia ja sukupuolten tasa-arvoa.
#GirlsTakeover-valtaaja Minea Kaippio ja ministeri Sandra Berqvist eduskunnassa.
Artikkelit, 13.10.2023

Tytöt ottivat vallan #GirlsTakeoverissa

Tänä vuonna Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin ajankohtaisia kysymyksiä urheilun ja työelämän tasa-arvosta. Suomessa nuoret valtasivat urheiluministerin, Tampereen pormestarin, Iltalehden päätoimittajan sekä SOK:n, Finnairin ja Palloliiton johtajien paikat.
Mosambikilaiset nuoret pelaavat jalkapalloa.
Mediatiedotteet, 2.10.2023

Kyselytutkimus: joka viides nuori kohtaa urheilussa vähättelyä sukupuolensa takia 

Joka viides nuori ja nuori aikuinen on saanut negatiivista kommentointia sukupuolensa takia urheiluharrastuksen parissa. Joka neljäs nuori kertoo, ettei ole saanut kannustusta urheiluharrastukseensa.