Artikkelit, 23.9.2021

”Liian varhainen äitiys on vaaraksi terveydelle”

Nepalilainen tyttö seisoo vehreässä maisemassa ja nojaa pyöräänsä.

Nepalilainen Laxmi esti oman lapsiavioliittonsa ja välttyi teiniäitiydeltä, koska hän tunsi oikeutensa ja tiesi liian varhaisen avioliiton ja raskauden vaaroista.

Laxmi, 20, kuuli lapsiavioliittojen haitoista jo koululaisena, kun hän osallistui Planin lastenkerhoon kotikylässään Nepalissa. Kerhossa tytöt keskustelivat lasten oikeuksista, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä lapsiavioliittojen haitoista. He oppivat myös elämäntaitoja ja pitivät hauskaa urheillen, näytellen ja leikkien.

Kun Laxmi oli kuudentoista, hänen vanhempansa kertoivat, että olivat löytäneet tyttärelleen sopivan sulhasen. Laxmi vannoi mielessään, ettei suostuisi vaimoksi ja äidiksi liian nuorena.

Nepalissa lapsiavioliitot ovat erittäin yleisiä: yli kolmannes tytöistä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana, joka kymmenes alle 15-vuotiaana. Tavallisimpia lapsiavioliitot ovat heikoimmassa asemassa olevissa yhteisöissä, joissa köyhyys ja koulutuksen puute pitävät yllä haitallista perinnettä.

Kun tytöt joutuvat naimisiin lapsina, heidän koulutuksensa katkeaa. Heistä tulee tavallisesti myös hyvin nuoria äitejä, mikä tarkoittaa vakavia terveysriskejä. Lapsi- ja teiniäidit ovat muita alttiimpia vakaville komplikaatioille raskauden ja synnytyksen aikana. Lisäksi lapsiavioliittojen on todettu altistavan tyttöjä parisuhdeväkivallalle.

Nepalilaiset tytöt seisovat selät vastakkain.

Normit muuttuvat tiedon avulla

Plan International haluaa, että tytöt saavat käydä koulunsa loppuun ja päättää itse kehostaan ja elämästään. 18+-ohjelmamme tavoitteena on lopettaa lapsi- ja pakkoavioliitot. Teemme työtä yhdessä tyttöjen, yhteisöjen ja instituutioiden kanssa, jotta haitallinen perinne saadaan loppumaan.

Avainasemassa on tieto: kun lapset, nuoret, kasvattajat ja yhteisöjen johtajat saavat tietoa lapsiavioliittojen haitoista ja tyttöjen koulutuksen hyödyistä, he voivat löytää yhdessä ratkaisut normien ja tapojen muuttamiseen.

Koska 18+-hankkeemme toimi myös Laxmin kotikylässä, Laxmi pystyi kääntymään Planin kerhon puoleen kuultuaan vanhemmiltaan naimakaupasta. Hän pyysi apua liian varhaisen avioliiton torjumiseen.

Kerhon ohjaajat kertoivat Laxmin lapsiavioliiton uhasta paikalliselle järjestökumppanilleen Farenille, joka neuvottelee tyttöjen vanhempien kanssa ja pyrkii perumaan liian varhaisia häitä.

Kun Farenin työntekijät puhuivat Laxmin vanhemmille, nämä ymmärsivät suunnitelmansa haitallisuuden ja peruivat naimakaupan.

Tyttöjen täytyy tuntea oikeutensa

“Jos olisin joutunut naimisiin niin nuorena, olisin voinut tulla pian raskaaksi ja synnytys olisi ollut vaikea. Se olisi ollut vaaraksi fyysiselle terveydelleni eikä olisi tehnyt hyvää mielenterveydellenikään”, Laxmi pohtii.

”Minun olisi pitänyt alistua appivanhemmilleni, ja kohtaloni olisi riippunut heistä. Tuntisin olevani pimeässä ja yksin.”

Laxmi on kiitollinen vapaudestaan. Hän on yhä mukana Planin toiminnassa ja haluaa varmistaa, että myös muut tytöt saavat tietoa ja tukea. Silloin heistä ei tule äitejä ja vaimoja liian nuorella iällä.

“Meidän täytyy vahvistaa tyttöjen asemaa. Jos useammat tytöt tuntevat oikeutensa, tilanne paranee”, Laxmi sanoo.

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tyttösponssi

Lahjoita tietoa

Tyttösponssina lisäät tietoa tyttöjen oikeuksista. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Valtiovarainministeri Anneli Saarikko, Planin nuori Idun Söderlund ja pääministeri Sanna Marin eduskunnassa.
Artikkelit, 13.10.2022

Tytöt vaativat taloudellista tasa-arvoa #GirlsTakeoverissa

Planin toiminnassa mukana olevat tytöt ja nuoret naiset valtasivat valtiovarainministerin, Helsingin pormestarin, sekä Talouselämän, Stora Enson, LähiTapiolan ja PwC:n johtajien paikat.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Raportti: Tyttöjen asema maailmassa on parantunut 10 vuodessa liian hitaasti ja epätasaisesti

Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut 10 vuodessa vain vähän. Samaan aikaan on tapahtunut huolestuttavaa takapakkia, Planin raportti paljastaa.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Realising every girl’s right to flourish: A review of progress on the 10th anniversary of the International Day of the Girl

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kansainvälisen tyttöjen päivän 10-vuotisjuhlavuoden 2022 kunniaksi julkaisema raportti luotaa kehitystä tyttöjen oikeuksien…