Artikkelit, 23.9.2021

”Liian varhainen äitiys on vaaraksi terveydelle”

Nepalilainen tyttö seisoo vehreässä maisemassa ja nojaa pyöräänsä.

Nepalilainen Laxmi esti oman lapsiavioliittonsa ja välttyi teiniäitiydeltä, koska hän tunsi oikeutensa ja tiesi liian varhaisen avioliiton ja raskauden vaaroista.

Laxmi, 20, kuuli lapsiavioliittojen haitoista jo koululaisena, kun hän osallistui Planin lastenkerhoon kotikylässään Nepalissa. Kerhossa tytöt keskustelivat lasten oikeuksista, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä lapsiavioliittojen haitoista. He oppivat myös elämäntaitoja ja pitivät hauskaa urheillen, näytellen ja leikkien.

Kun Laxmi oli kuudentoista, hänen vanhempansa kertoivat, että olivat löytäneet tyttärelleen sopivan sulhasen. Laxmi vannoi mielessään, ettei suostuisi vaimoksi ja äidiksi liian nuorena.

Nepalissa lapsiavioliitot ovat erittäin yleisiä: yli kolmannes tytöistä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana, joka kymmenes alle 15-vuotiaana. Tavallisimpia lapsiavioliitot ovat heikoimmassa asemassa olevissa yhteisöissä, joissa köyhyys ja koulutuksen puute pitävät yllä haitallista perinnettä.

Kun tytöt joutuvat naimisiin lapsina, heidän koulutuksensa katkeaa. Heistä tulee tavallisesti myös hyvin nuoria äitejä, mikä tarkoittaa vakavia terveysriskejä. Lapsi- ja teiniäidit ovat muita alttiimpia vakaville komplikaatioille raskauden ja synnytyksen aikana. Lisäksi lapsiavioliittojen on todettu altistavan tyttöjä parisuhdeväkivallalle.

Nepalilaiset tytöt seisovat selät vastakkain.

Normit muuttuvat tiedon avulla

Plan International haluaa, että tytöt saavat käydä koulunsa loppuun ja päättää itse kehostaan ja elämästään. 18+-ohjelmamme tavoitteena on lopettaa lapsi- ja pakkoavioliitot. Teemme työtä yhdessä tyttöjen, yhteisöjen ja instituutioiden kanssa, jotta haitallinen perinne saadaan loppumaan.

Avainasemassa on tieto: kun lapset, nuoret, kasvattajat ja yhteisöjen johtajat saavat tietoa lapsiavioliittojen haitoista ja tyttöjen koulutuksen hyödyistä, he voivat löytää yhdessä ratkaisut normien ja tapojen muuttamiseen.

Koska 18+-hankkeemme toimi myös Laxmin kotikylässä, Laxmi pystyi kääntymään Planin kerhon puoleen kuultuaan vanhemmiltaan naimakaupasta. Hän pyysi apua liian varhaisen avioliiton torjumiseen.

Kerhon ohjaajat kertoivat Laxmin lapsiavioliiton uhasta paikalliselle järjestökumppanilleen Farenille, joka neuvottelee tyttöjen vanhempien kanssa ja pyrkii perumaan liian varhaisia häitä.

Kun Farenin työntekijät puhuivat Laxmin vanhemmille, nämä ymmärsivät suunnitelmansa haitallisuuden ja peruivat naimakaupan.

Tyttöjen täytyy tuntea oikeutensa

“Jos olisin joutunut naimisiin niin nuorena, olisin voinut tulla pian raskaaksi ja synnytys olisi ollut vaikea. Se olisi ollut vaaraksi fyysiselle terveydelleni eikä olisi tehnyt hyvää mielenterveydellenikään”, Laxmi pohtii.

”Minun olisi pitänyt alistua appivanhemmilleni, ja kohtaloni olisi riippunut heistä. Tuntisin olevani pimeässä ja yksin.”

Laxmi on kiitollinen vapaudestaan. Hän on yhä mukana Planin toiminnassa ja haluaa varmistaa, että myös muut tytöt saavat tietoa ja tukea. Silloin heistä ei tule äitejä ja vaimoja liian nuorella iällä.

“Meidän täytyy vahvistaa tyttöjen asemaa. Jos useammat tytöt tuntevat oikeutensa, tilanne paranee”, Laxmi sanoo.

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tyttösponssi

Lahjoita tietoa

Tyttösponssina lisäät tietoa tyttöjen oikeuksista. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Planin nuori Martta Pyykönen ja Sitra yliasiamies Jyrki Katainen seisovat selät vastakkain Sitran pääoven edessä.
Blogit, 15.10.2021

”Haluan elää maailmassa, jossa on tietoa tytöistä ja tytöille”

#GirlsTakeoverin teemana oli tänä vuonna tiedon vaikutus tasa-arvoon. Tiedon hankkiminen ja vastaanottaminen ovat ihmisoikeuksia, mutta silti liian moni tyttö jää vaille tarvitsemaansa tietoa, kirjoittaa Martta Pyykönen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Planin nuori Nella Salminen keskustelevat.
Artikkelit, 13.10.2021

Tytöt vaativat lisää tietoa ja tasa-arvoa #GirlsTakeoverissa

Suomessa viidettä kertaa järjestetty Planin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin tiedon ja monimuotoisuuden vaikutusta tasa-arvoon. Presidentti Sauli Niinistön työparina toiminut Nella Salminen vaati nuoria mukaan ilmastokriisiä koskeviin päätöksiin. Lue kohokohdat tämän vuoden valtauksista!
Kaksi vietnamilaista lasta istuvat tietokoneen ääressä.
Mediatiedotteet, 4.10.2021

Planin suurtutkimus: Verkossa leviävät valheet saavat tytöt pelkäämään turvallisuutensa puolesta

Verkossa leviävä valheellinen informaatio uhkaa tyttöjen ja nuorten naisten turvallisuutta ja terveyttä ja heikentää heidän mielenterveyttään, tuore maailmanlaajuinen tutkimus paljastaa.