Artikkelit, 23.8.2018

Lapsen oikeuksien viikko haastaa koulut pohtimaan lasten oikeuksia

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään ympäri maailman 20.11. Tänä vuonna lapsen oikeuksia juhlitaan ensi kertaa peräti viikon ajan. 

Lapsi- ja nuorisojärjestöt, lapsiasiavaltuutetun toimisto sekä seurakuntien ja valtion toimijat haastavat kaikki Suomen alakoulut mukaan viettämään Suomen ensimmäistä Lapsen oikeuksien viikkoa 19.–23.11.2018.

Lapsen oikeuksien viikko on kouluille suunnattu toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien tunnettuutta oppilaiden, opettajien ja kouluhenkilökunnan keskuudessa yhteisen tekemisen kautta.
 

Oppilaiden kuuntelu kannattaa

Viikon teema on osallisuus.

– Lapsen oikeuksien viikolla koulut pääsevät yhteisen tekemisen kautta edistämään lasten oikeuksien tunnettuutta ja osallisuutta koulun arjessa. Osallisuus ulottuu yksilön mielipiteen ilmaisusta aktiiviseen maailmankansalaisuuteen, ja se on erittäin tärkeää lasten ja nuorten hyvinvoinnille. Lapsen oikeuksien viikko tarjoaakin oivan mahdollisuuden näiden teemojen käsittelemiseen, sanoo globaalikasvatuksen ohjelmapäällikkömme Santeri Suvanto.

Lapsen kuulemiseen velvoittaa niin Lapsen oikeuksien sopimus, perustuslaki kuin opetussuunnitelman perusteetkin. Kun lapset saavat itse osallistua koulumaailmaa koskeviin päätöksiin ja heidän mielipiteitään kuunnellaan, he myös viihtyvät koulussa paremmin. Myös koulun ilmapiiri paranee, ja koko koulu pystyy yhdessä tekemään parempia päätöksiä.

Osallisuus ei tarkoita kuitenkaan sitä, että lapset saavat päättää kaikesta. Lapsen etu ja mielipide ovat eri asioita, ja lopullisen päätöksen tekee aina aikuinen.

Viikkoon voi osallistua monella tavalla

Koulut voivat osallistua viikkoon usealla eri tavalla: yhden oppitunnin, yhden koulupäivän tai vaikka koko viikon ajan. Koulut saavat valmiita tuntisuunnitelmia, toiminnallisia tehtäviä sekä oppimateriaaleja ja vinkkejä siitä mitä osallisuus tarkoittaa ja kuinka sitä voi koulumaailmassa edistää.

Tehtävien ja materiaalien valmistukseen on osallistunut joukko opettajia eri puolelta Suomea sekä lapsia Tampereen lasten parlamentista.

Tutustu Lapsen oikeuksien viikkoon ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa: www.lapsenoikeuksienviikko.fi

Sivuston karttasovellukseen tulee näkyviin kaikki mukana olevat koulut sitä mukaan, kun ne ilmoittautuvat mukaan.

Ps. Muistathan myös nostaa koulun lipun salkoon Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi 20. marraskuuta.

Lapsen oikeuksien viikon järjestää Kansallinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto. Verkostossa ovat mukana lapsiasiavaltuutetun toimisto, Suomen UNICEF ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset, World Vision, Liikkuva koulu -ohjelma, Nuori kirkko ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Yhden Vanhemman Perheiden liitto, Plan International Suomi, Parasta Lapsille, Pienperheyhdistys, Helsinki Missio, Opetushallitus, Lastenkulttuurikeskusten liitto, Ensi- ja turvakotien liitto, Marttaliitto ry, Lastenneurologian hoitajat ry, SOS-Lapsikylä, Vanhempainliitto, Suomen Nuorisoseurat ry, Väestöliitto. Verkostoa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi