Artikkelit, 6.4.2018

Kuukautissiteet pitävät tyttöjä koulussa

Ugandassa moni tyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi. Koulutus, kunnolliset vessat ja ilmaiset siteet vähentävät koulupudokkuutta.

Koululaiset ompelevat kestokuukautissuojia.

Kun 18-vuotiaan Paulinen kuukautiset alkoivat kolme vuotta sitten, hän ei ymmärtänyt, mitä oli tapahtumassa. Pauline ei ollut kuullutkaan kuukautisista, joten hän säikähti pahasti huomatessaan, että hänen hameensa oli likaantuneen verestä. Ja kaikki tapahtui luokkakavereiden edessä.

– Pojat alkoivat nauraa minulle, ja minua hävetti, hän muistelee.

Tuolloin Paulinen kotikylässä Itä-Ugandassa oli tapana, että pojat pilkkasivat tyttöjä piirtämällä kuvia teurastetuista kanoista, kun he huomasivat verta tyttöjen hameissa. Paulinen luokan pojat sanoivat opettajalle, että kana näyttää tulleen raiskatuksi.

– En mennyt kouluun kahteen kuukauteen, koska pelkäsin poikien taas nolaavan minut, Pauline kertoo.

Hän suostui palaamaan kouluun vasta, kun hänen äitinsä siirsi hänet toiseen kouluun.

Kuukautisten alku oli Paulinelle järkytys, koska hän ei tiennyt aiheesta mitään.

Asenteet ja puutteelliset vessat haittaavat koulunkäyntiä

Paulinen tarina ei ole ainoa laatuaan. Ugandalaiset tytöt jäävät usein pois koulusta kuukautisten aikana. Keskimäärin he ovat poissa yhdestä kolmeen päivään kuukaudessa.

Useat tytöt häpeävät kuukautisia niihin liittyvän stigman vuoksi. Menstruoivia tyttöjä pidetään epäpuhtaina, ja jotkut uskovat, että he estävät satoa kasvamasta.

Koulujen huono hygieniataso ja yksityisyyden puute aiheuttavat vaikeuksia. Useissa kouluissa vessat ovat ovettomia, ja vain harvoissa on puhdasta vettä ja saippuaa.

Monilla tytöillä ei ole varaa ostaa terveyssiteitä, joten he jäävät kotiin tai käyttävät vaatteidensa suojana epähygieenisiä ja epämukavia suojia, kuten kuivia banaaninlehtiä. Jotkut lopettavat koulunkäynnin kokonaan kuukautisten vuoksi, jolloin he ajautuvat todennäköisemmin varhaisavioliittoon ja teiniäidiksi.

– Ugandassa vain 57 prosenttia tytöistä suorittaa peruskoulun loppuun, kertoo Rashid Javed, Plan International Ugandan maajohtaja.

– Vaikka syitä on monia, on selvää, että suhtautuminen kuukautisiin on keskeisessä osassa.

Plan International rakentaa kouluihin turvallisia ja hygieenisiä vessoja.

Ugandan hallitus tuntee ongelman liiankin hyvin. Vuonna 2015 opetusministeriö julkaisi ohjekirjan kuukautisista. Sen tavoite oli tukea tyttöjen koulussa pysymistä kuukautisten alettua. Opetusministeriö tekee yhteistyötä Plan Internationalin ja muiden kansalaisjärjestöjen kanssa tarjotakseen oppilaille ja opettajille koulutusta kuukautisista ja valvoakseen koulujen saniteettitilojen hygieniaa.

Hallitus ja järjestöt pyrkivät myös siihen, että tytöt saisivat ilmaisia kuukautissuojia. Tavoitteena on valmistaa terveyssiteitä Ugandassa sen sijaan, että niitä tuodaan kalliilla ulkomailta. Vaikka hallitus otti vuonna 2017 edistysaskeleen ja poisti terveyssideostosten veron, pakkaus maksaa silti keskimäärin kaksi euroa.

Nuoret valmistavat kestositeitä

Sophie on aktivisti, joka haluaa muuttaa suhtautumista kuukautisiin.

Kampalassa asuva Sophie, 24, on yksi nuorista aktivisteista, jotka muuttavat suhtautumista kuukautisiin.

– Olemme puhuneet paikallishallinnon kanssa siitä, että kuukautishygienian ja teiniraskauksien ja kuukautisiin liittyvän stigman välillä on yhteys. Haluamme, että valtio osallistuu terveyssiteiden kuluihin niin, että ne todella ovat ilmaisia jokaiselle koulutytölle.

Plan Internationalin ja Oxfordin yliopiston yhteinen tutkimus osoittaa, että pelkästään terveyssiteiden käyttö ei riitä parantamaan tyttöjen kuukautishygieniaa. On tärkeää tukea tyttöjä myös muilla tavoilla. Siksi Plan International tekee yhteistyötä 191 koulun kanssa Tororossa ja ympäri maata.

Kouluihin on syntynyt kerhoja, joissa 11–18-vuotiaat nuoret saavat tietoa kuukautisista. Kerhoissa myös pojat oppivat kuukautisista ja tekevät yhdessä tyttöjen kanssa kestositeitä puuvillasta ja muovista. Ylimääräiset siteet myydään, ja rahoilla korjataan koulurakennuksia. Kerhojen ohjaajat hyödyntävät musiikkia – Paulinen koulukaverit laulavat uutta kuukautishygienialaulua – ja roolileikkejä, jotka auttavat vastustamaan sosiaalisia normeja, kuten sitä, että kuukautiset nähdään hävettävänä asiana.

Tyttöjen ei myöskään tarvitse enää jäädä kotiin kuukautisten aikana: he voivat käydä Plan Internationalin rakentamissa ovellisissa vessoissa, joissa on vesiämpärit ja saippuaa peseytymiseen.

Myös pojat osallistuvat siteiden valmistukseen ja oppivat kuukautisista.

Muutos on mahdollinen

Madam Audrey työskentelee opettajana Paulinen koulussa. Hän on oppinut Plan Internationalin koulutuksessa, miten voi auttaa tyttöjä kuukautisten kanssa. Audrey on pystynyt muuttamaan koulun toimintatapoja merkittävästi.

– Pojat ja myös opettajat ovat muuttaneet asennettaan. Koulu on nyt myötämielisempi paikka. Meillä on lukolliset vessat ja kunnolliset pesutilat, eivätkä tytöt ole enää yhtä paljon poissa koulusta. Olen hyvin tyytyväinen.

Tehtävää on silti vielä paljon. Nuoret aktivistit ja Plan International tekevät yhdessä työtä taatakseen, että hallitus todella sitoutuu asiaan ja tytöt saavat terveyssiteitä ja nuoret tietoa seksuaaliterveydestä. Tieto on erityisen tärkeää, koska sen avulla tytöt voivat valmistautua sekä käytännön että tunteen tasolla kuukautisiinsa. Tieto myös purkaa haitallisia myyttejä, kuten sitä, että yhdyntä olisi paras tapa lieventää kuukautiskramppeja.

Hallitus ilmoitti äskettäin uuden mentorointiohjelman perustamisesta. Sen tarkoituksena on kouluttaa terveysalan työntekijöitä tarjoamaan tehokkaita seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita nuorille ugandalaisille. Ohjelma käynnistettiin, kun parlamentti vastaanotti vetoomuksen, johon Sophie ja muut aktivistit olivat keränneet 39 000 allekirjoitusta.

Sophiella on siis syytäkin suhtautua myönteisesti tulevaisuuteen.

– Uganda voi toimia esimerkkinä muille Afrikan maille, hän sanoo.

Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet tyttöjä Ugandassa. Lue lisää ja tule tyttösponsoriksi.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi