Artikkelit, 30.5.2022

“Kummieni ansiosta kävin kouluni loppuun”

Mosambikilainen Maria.

Mosambikilainen Maria oli jo keskeyttämässä koulunkäyntinsä, jotta voisi huolehtia perheestään. Planin kummilapseksi pääseminen muutti hänen elämänsä.

Mosambikilainen Maria joutui ottamaan vastuun kodistaan ja perheestään jo ennen yläkoulun loppumista, kun hänen äitinsä kuoli äkillisesti. Traagisesti vain kolme kuukautta myöhemmin myös Marian sisko kuoli.

Silloin Maria päätti keskeyttää koulunkäyntinsä, jotta voisi huolehtia siskonsa 3-vuotiaasta pojasta.

”Oli hyvin vaikeaa tasapainotella koulun ja kodin välillä. Koulunkäynti ei ollut tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä, kun äitini ja siskoni kuolivat. En myöskään halunnut painostaa isääni ostamaan kalliita koulutarvikkeita. Siksi kerroin hänelle, että jään kotiin auttamaan”, Maria kertoo.

Kummiohjelman avulla kouluun

Marian isä Julio oli epätoivoinen, kun hänen tyttärensä koulunkäynti keskeytyi. Hän otti yhteyttä Planiin ja selvitti, voisiko saada apua tytön koulutukseen. Plan oli tuttu järjestö Juliolle, sillä hän oli ollut mukana rakentamassa Planin rahoittamaa koulua perheen kotiseudulla Inhambanen alueella.

Julio suuntasi Planin työntekijän luokse, joka otti samantien Marian mukaan kummiohjelmaan.

“Tyttäreni oli hyvin fiksu, enkä halunnut hänen kärsivän perheemme tilanteesta. Planin kummituella Maria sai koulukirjoja ja -tarvikkeita ja pääsi takaisin kouluun. Hän alkoi saada myös kirjeitä kummeiltaan”, Julio kertoo.

Plan-Kummina muutat maailmaa. Lue lisää >

Perinteet määräävät tytön tulevaisuuden

Mosambikissa, kuten monissa Afrikan maissa, tytöt ja nuoret naiset ovat vastuussa kodin päivittäisistä töistä. Tytöt kantavat vettä, valmistavat ruokaa ja huolehtivat nuoremmista sisaruksistaan ja vanhemmista sukulaisistaan.

Yhteisöissä ajatellaan usein perinteisesti, ettei tyttöjen tarvitse käydä koulua, koska heidän päämääränsä on tulla vaimoiksi ja äideiksi. Näiden sosiaalisten normien takia moni tyttö keskeyttää koulunsa, menee alaikäisenä naimisiin ja tulee teini-ikäisenä raskaaksi.

Planin kummiohjelma mahdollistaa monille Marian kaltaisille tytöille koulunkäynnin Mosambikissa. Tavoitteemme on laajentaa kummitoimintaa maassa, jotta yhä useampi tyttö saisi mahdollisuuden koulutukseen ja voisi saavuttaa täyden potentiaalinsa.

Kun Maria sai käytyä loppuun yläkoulun, hän päätti jatkaa opintojaan. Nyt 19-vuotias Maria opiskelee teknillisessä ammattikoulussa.

”Olen todella onnellinen, kun sain käydä kouluni loppuun. Ilman kummien tukea tämä ei olisi ollut mahdollista”, Maria sanoo.

Plan-kummina muutat maailmaa

Kummina voit muuttaa lapsen ja koko hänen yhteisönsä elämän pysyvästi. Plan-kummit tukevat kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia poistamalla köyhyyttä ja edistämällä lasten yhtäläisiä mahdollisuuksia käydä koulua ja kasvaa turvassa.

Lue lisää >

Tyttösponssi

Tyttösponssina varmistat kuukausilahjoituksellasi, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle. Liity nyt alkaen 10 €/kk.
Tule tyttösponssiksi

Ryhdy kummiksi

Plan-kummina parannat kummilapsesi ja koko hänen yhteisönsä elämää.
Lue lisää

Vaikuta aktivistina

Edistä oikeudenmukaista ja tasa-arvoista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Tule mukaan
Malawilainen Thoko.
Artikkelit, 2.6.2022

”Nyt on minun vuoroni auttaa muita” 

Malawilainen Thoko sai käytyä koulunsa loppuun Plan-kumminsa tuella. Nyt entisestä kummilapsesta on tullut terveydenhoidon ammattilainen.
Mosambikilainen Maria.
Artikkelit, 30.5.2022

“Kummieni ansiosta kävin kouluni loppuun”

Mosambikilainen Maria oli jo keskeyttämässä koulunkäyntinsä, jotta voisi huolehtia perheestään. Planin kummilapseksi pääseminen muutti hänen elämänsä.
Artikkelit, 3.6.2020

Kummius ja koronapandemia: pysytään etäällä, mutta ei etäisinä

Lyn kotikylään Vietnamissa kehitettiin ”koronapostilaatikot”, jotta kummikirjeitä voi lähettää turvallisesti.