Artikkelit, 30.7.2020

Koronapandemia uhkaa tyttöjen koulutusta Paraguayssa

Karanteenirajoitukset vaikuttavat voimakkaasti tyttöjen elämään Paraguayssa. Monen koulunkäynti on vaarassa jäädä kesken pysyvästi. 

Paraguay on selvinnyt koronapandemiasta montaa naapurimaataan vähemmällä: vahvistettuja tapauksia on vain muutama tuhat ja kuolonuhrien määrä on vähäinen. Tämä johtuu sekä Paraguayn suhteellisen eristyneestä sijainnista että myös hallituksen määräämistä ankarista rajoitustoimista. Maan koulut ovat kiinni, rajat suljettu, yleisötapahtumat kielletty ja öisin voimassa on ulkonaliikkumiskielto. 

Vaikka rajoitukset ovatkin onnistuneet pitämään koronavirustartuntojen määrät pieninä, tulevat niiden vaikutukset tuntumaan maassa vielä pitkään. Lilian, 13, on yksi tytöistä, joiden koulunkäynti on kärsinyt pandemiasta. Hän tuntee jääneensä jälkeen, erityisesti koska hän ei voi käyttää internetiä koulutehtävien tekemiseen.

– Koulussa menee todella huonosti, koska minulla ei ole omaa matkapuhelinta. Tarvitsisin sellaisen, jotta voisin opiskella verkossa. Meillä ei ole kunnollista internetyhteyttä, ja taloudellisten vaikeuksien vuoksi perheeni pystyy hädin tuskin lataamaan liittymälle saldoa, Lilian kertoo.
 

Pandemian seuraukset pitkäaikaisia

Karanteenirajoitukset vaikuttavat merkittävästi vähäosaisiin koululaisiin ja heidän perheisiinsä. Vaikutukset ovat erityisen voimakkaita Paraguayn kaltaisissa maissa, joissa äärimmäinen köyhyys on kasvussa eikä monilla perheillä ole varaa kouluttaa lapsiaan. Rajoituksista kärsivät suhteettoman paljon juuri tytöt. Heidän kohdallaan koronapandemian seuraukset koulunkäynnille jatkuvat vielä koulujen avaamisen jälkeenkin. 

– En ole juuri missään yhteydessä luokkatovereihini. Kaipaan eniten koulussa käyntiä ja ystävien kanssa puhumista. Kotityöt jäävät yleensä enemmän tyttöjen harteille, koska monien mielestä kotityöt kuuluvat tytöille tai naisille, Lilian sanoo. 

Juuri tällaisten perinteisten sukupuolistereotypioiden ja -normien vuoksi marginalisoituneet tytöt ovat poikia suuremmassa vaarassa lopettaa koulunkäyntinsä kokonaan koulujen sulkemisen takia. Samasta syystä tytöt ja naiset ovat myös alttiimpia pandemian pahimmille vaikutuksille.

Plan International on laatinut Lilianin kaltaisten tyttöjen tueksi Let’s learn with Kiara! -kirjasen, joka sisältää lapsille suunnattua selkeää ja helposti ymmärrettävää tietoa koronaviruksesta ja sen leviämisen estämisestä. Kirjasessa on myös neuvoja kotitöiden jakamisesta poikien ja tyttöjen kesken sekä väkivallan tunnistamisesta ja siitä ilmoittamisesta karanteenin aikana. 

Kirjasessa kertojaäänenä on Kiara, tiedettä rakastava supersankaritar toiselta planeetalta. Hän on tullut kertomaan Maan lapsille siitä, miten koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä ja mitä kaikkea kivaa lapset voivat puuhailla ollessaan eristyksissä kotona. Tarinan lopuksi lapset voivat värittää Kiaran ja kirjan muut hahmot sekä muokata niitä. 

”Pian saamme olla taas yhdessä”

Lilian on koulunkäynnin lisäksi huolissaan myös Paraguayn taloustilanteesta, jota viimevuotinen kuivuus jo heikensi.

– Olen eniten huolissani siitä, että talous romahtaa, työttömät eivät pääse takaisin töihin ja köyhät perheet eivät saa apua valtiolta, Lilian selittää. 

Lilian asuu kotona vanhempiensa ja pikkuveljiensä kanssa. Hänen isoveljensä eivät ole voineet palata kotiin karanteenirajoitusten vuoksi.

– En ole nähnyt veljiäni kolmeen kuukauteen pandemian vuoksi. He ovat töissä kaupungissa, ja tartuntariskin vuoksi on parempi, etteivät he tule kotiin, Lilian sanoo.

Karanteenirajoituksia on alettu astettain höllentää Paraguayssa, joten Lilian odottaa jo kovasti paluuta normaaliin elämään. 

– Toivotan kaikille tytöille uskoa, toivoa ja ennen kaikkea voimia selvitä tilanteesta. Tämä on pian ohi, ja sitten saamme taas olla yhdessä niin kuin ennenkin. 

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi