Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit Mediatiedotteet, 12.1.2021
Koe pysäyttävä virtuaalinäyttely – Rauli Virtasen kuvat ja tarinat luotaavat tyttöjen hätää kriiseissä
Suomalaisille 50 vuoden ajan maailmaa avannut ulkomaankirjeenvaihtaja Rauli Virtanen kokosi valokuva-arkistostaan ainutlaatuisen kuvauksen tyttöjen elämästä kriiseissä ja konflikteissa. Yhteistyönämme syntynyt näyttely on vahva puheenvuoro tyttöjen oikeuksien puolesta. Sen voi kokea virtuaalisesti 360-elämyksenä.
Julkaisemme 13.1.2021 ennennäkemättömän valokuvanäyttelyn ”Rauli Virtasen silmin: tytöt kriiseissä”. Pitkän linjan journalisti ja vapaa kirjailija Rauli Virtanen on koostanut siihen kuviaan ja havaintojaan tyttöjen elämästä yhdeksässä eri kriisissä. Kuvat ja tarinat vievät 1970-luvulta nykypäivään, sotiin, luonnonmullistuksiin ja äärimmäisen köyhyyden keskelle.
Virtanen on kiertänyt toimittajana maailmaa tasan 50 vuotta ja raportoinut humanitaarisista kriiseistä ja konflikteista. Hän on kuvannut äärimmäisiä tilanteita, joihin harva ulkopuolinen on päässyt.
Vaikka luonnonmullistukset ja konfliktit osuvat ankarasti kaikkiin väestöryhmiin, tytöt kohtaavat usein erityisiä haasteita, koska heitä syrjitään ympäri maailmaa ikänsä ja sukupuolensa vuoksi.
”Olen tavannut ympäri maailmaa tyttöjä selviytymässä oloissa, joissa eläminen on aikuisellekin haastavaa. Tytöt ovat sodissa ja muissa konflikteissa haavoittuvimmassa asemassa. He kärsivät kaikkein eniten ihmiskaupasta, seksuaalirikoksista ja köyhyyden aiheuttamista ongelmista”, Virtanen kertoo.
Yhä ajankohtainen näyttely avautuu 360-virtuaalikokemuksena
Fyysiset näyttelyavajaiset eivät onnistu koronatilanteen vuoksi, mutta kutsumme kaikki kokemaan kuvat ja tarinat virtuaalisesti. Näyttely avautuu YouTube-kanavallamme, jolla katsoja pääsee 360-videon avulla Päivälehden museoon yhdessä Rauli Virtasen kanssa, reportterin itsensä kertoessa tilanteista ja tunnelmista kuvien takaa.
Monet kuvista ja tarinoista ovat voimakkaita, jopa järkyttäviä.
”Se, että ummistamme silmämme pakolaisten tai katulasten kuvilta, ei tee maailmasta parempaa. Tämä näyttely valottaa haavoittuvimpien lasten ja nuorten asemaa”, Virtanen sanoo.
”Nämä kuvat ja tarinat ovat ajankohtaisia nytkin, kun koronapandemian seuraukset ja taantumukselliset voimat horjuttavat aikaansaatua kehitystä muun muassa tasa-arvossa, köyhyyden vähentämisessä, terveydenhuollossa ja koulutuksessa.”
Otteita näyttelystä
Irakin Kurdistan, 1991
”Ehkä kaikkein koskettavinta oli nähdä, kuinka Pohjois-Irakin kurdiväestö pakeni Persianlahden sodan hävinneen Saddam Husseinin armeijan pommituksia keväällä 1991.
Nopea evakkoon lähtö kohti Iranin ja Turkin rajoja tapahtui paljolti jalan yli lumipeitteisten vuorten. Pakolaisvirrassa aikuinen mies kantoi selässään vanhaa isäänsä ja pieni tyttö vielä pienempää sisartaan.”
Lal, Afganistan, 2006
”Kuvassa on hazara-tyttö Lalissa ankarista talvistaan tunnetussa Ghorin maakunnassa.
Hazarat ovat jo vuosikymmenien ajan olleet Afganistanin ehkä vainotuin etninen ryhmä. Paljolti shiiamuslimeihin kuuluvat hazarat edustavat noin kymmentä prosenttia maan väestöstä.
Talebanien hallinnon aikana heihin kohdistunut vaino kiihtyi, ja syrjintä ja väkivalta ovat jatkuneet tähän päivään asti. Myös valtaosa Suomesta turvapaikkaa hakeneista afgaaneista on hazaroita, joiden asema ei meillä ole kovin hyvin tiedossa.”
Bab al-Hawan pakolaisleiri, Syyria, 2013
“Kun lapset kuulevat poikkeuksellisen kovaa melua, he juoksevat pommituksia peläten kauhuissaan pakoon”, sinisilmäisen Shaima-tyttärensä nuhaista nenää hameensa helmaan pyyhkivä rouva Mulak kertoo.
Syyrian sota on siviileihin kohdistuvassa julmuudessaan ja tuhon määrässä ylittänyt useimmat muut todistamani aikamme konfliktit. Sen pysyvät traumaattiset vaikutukset lapsiin ovat sanoinkuvaamattomat.”
Koe koko näyttely 360-elämyksenä YouTube-kanavallamme. Et tarvitse VR-laseja tai muita erikoislaitteita. Huomaathan, että videon alta löytyy ohjeet 360-tekniikan käyttöön.
Tee hätäapulahjoitus
Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin
Lahjoita hätäapuunTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi