Artikkelit, 5.1.2018

”Käveleminen oli itsestäänselvyys – kunnes taito vietiin minulta”

13-vuotiaana halvaantunut Maria edistää vammaisten lasten mahdollisuutta liikuntaan Pakistanissa. Nyt hän edistää kanssamme vammaisten lasten osallisuutta yhteisöidensä toimintaan ja oikeuksia liikuntaan ja leikkiin. 

Pakistanilainen Maria halvaantui 13-vuotiaana. Hän kuitenkin päätti, ettei anna vammansa rajoittaa häntä. Nyt hän edistää vammaisten oikeuksia ja tukee työtämme, jossa lisäämme urheilun avulla vammaisten lasten mahdollisuuksia osallistua yhteisöidensä toimintaan.

– Olin täysin tietämätön siitä, mitä halvaantuminen tarkoittaa. En edes tiennyt, mitä tarkoittaa selkäydinvaurio ja millaista sellaisen kanssa olisi elää. En osannut ikinä kuvitellakaan, että olisin osa tällaista maailmaa niin nuorena, Maria, nyt 39, kertoo.

Maria sai 13-vuotiaana skolioosin ja joutui leikkaukseen. Hänen selkärankaansa asennettiin tuki, mutta muutama päivä myöhemmin tuki meni pois paikaltaan, ja Maria halvaantui.

– Pidin kävelemistä ja pukeutumista itsestään selvinä asioina, mutta sitten ne taidot vietiin minulta pois. Olin riippuvainen äidistäni, mikä ravisteli itseluottamustani. Elämän rakentaminen uudelleen leikkauksen jälkeen oli pitkä prosessi, joka sisälsi monta mutkaa.

Marian olotila koheni, kun hän päätti, ettei anna vammansa rajoittaa häntä. Nyt Maria työskentelee vammaisten tyttöjen oikeuksien ja työllistymismahdollisuuksien sekä esteettömyyden eteen.
 

Leikit ja lajit kaikille sopiviksi

”Olin täysin tietämätön, mitä halvaantuminen tarkoittaa. En osannut ikinä kuvitellakaan, että olisin osa tällaista maailmaa niin nuorena”, nyt 39-vuotias Maria sanoo.Pakistanissa on vähän palveluja vammaisille. Marian ansiosta vammaisille naisille on järjestetty koulutuksia teknologian hyödyntämisestä. Hän on myös tehnyt yhteistyötä isojen yritysten kanssa esteettömyyden lisäämiseksi.

Plan International lisää urheilun avulla vammaisten lasten tasavertaisia mahdollisuuksia osallistua yhteisöidensä toimintaan. Olemme työskennelleet Etiopiassa ja Togossa, ja nyt käynnistämme vastaavaa toimintaa Pakistanissa.

Muokkaamme leikkien ja urheilulajien sääntöjä, välineitä, ympäristöä sekä opetustapaa kaikille sopiviksi niin, että vammattomat ja vammaiset lapset leikkivät ja pelaavat yhdessä.

Samalla muutamme pysyvästi kokonaisten yhteisöjen suhtautumista vammaisuuteen ja saamme yhteisöt ottamaan tasavertaisesti huomioon kaikki lapset.

– Sen sijaan, että eristämme vammaiset lapset omaksi ryhmäksi, meidän on varmistettava, että he ovat kaikessa mukana osallisina, Maria sanoo.

Olemme kumppanina Urheilugaalassa 18.1.2018. Nostamme erityisesti esille lasten ja nuorten oikeuksia urheiluun ja liikuntaan. Esimerkiksi Togossa, Pakistanissa, Guineassa ja Etiopiassa edistämme vammaisten lasten osallistumista leikkiin ja urheiluun.

Osallistu Leo-Pekka Tähden keräykseen lapsille

Lue lisää Urheilugaalasta

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi