Artikkelit, 28.5.2021

“Jotkut 17-vuotiaat eivät tiedä, miksi heillä on kuukautiset”

Kiberan slummissa kasvanut Jaqueline haluaa, että tytöt tuntevat kehonsa ja oikeutensa. Siksi hän kouluttaa vapaaehtoisena tyttöjä ja naisia.

Kiberan slummissa kasvanut Jaqueline haluaa, että tytöt tuntevat kehonsa ja oikeutensa. Siksi hän kouluttaa vapaaehtoisena tyttöjä ja naisia.

On lauantai-iltapäivä Afrikan suurimmassa slummissa Kiberassa, Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Jaqueline pitää jo toista koulutustaan samana päivänä. Koulutusta voisi kuvailla #MeToo-alkeiskurssiksi.

“Tiedättekö, että kehonne kuuluu vain teille? Se ei ole hyödyke, jota miehet voivat käyttää, kun heille sopii”, Jaqueline sanoo.

Kuulijoina on kuusi tyttöä. Yksi heistä nyökkää, muut katsovat lattiaan.

Parikymppinen aktivisti Jaqueline puhuu joka viikko yli 50 tytölle ja nuorelle naiselle koulutuksissaan, joilla on sellaisia nimiä kuin ”Miksi meillä on kuukautiset?”, ”Kyllä, voit sanoa miehelle ei” ja ”Raiskaus ei ole koskaan uhrin syytä”. Plan tukee Jaquelinen työtä.

Kiberassa kasvanut Jaqueline on vapaaehtoinen mentori, joka haluaa tukea alueensa tyttöjä tuntemaan ja suojelemaan omaa kehoaan. Hän pitää koulutuksia koulu- ja työpäivien jälkeen, jotta mahdollisimman moni pääsee mukaan.

“Omat oikeudet on tunnettava, jotta niitä voi puolustaa”, hän sanoo.

Joillain Kiberan alueilla jopa kahdeksan kymmenestä tytöstä tulee raskaaksi, ennen kuin saa käytyä koulunsa loppuun.

“Seksuaalikasvatus kouluissa ja kodeissa on olematonta. Siksi aloitan aina piirtämällä kohdun ja munanjohtimet. Joskus kursseillani aloittaa 17-vuotiaita tyttöjä, jotka eivät tiedä, mitä kuukautiset ovat ja miksi heillä on ne.”

Jaqueline näkee Kiberan taistelukenttänä. Itseään hän pitää soturina, joka kamppailee epätasa-arvoa vastaan.

“Meidän pitää muuttaa syvälle juurtuneita normeja. Taistelua on käytävä koti ja tyttö kerrallaan. Jokaisen tytön pitää saada kasvaa tietäen, että he ovat yhtä arvokkaita kuin pojat ja miehet ja että heillä on oikeus päättää yksin omasta kehostaan.”

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Edistä tyttöjen oikeuksia kuukausilahjoittajana. Tyttösponssi-lahjoittajana parannat heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia ja varmistat, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta
Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta