Artikkelit, 6.9.2021

”Jokaisella tytöllä on mahdollisuus tehdä parempia valintoja”

Jos tytöiltä puuttuu tietoa seksauuli- ja lisääntymisterveydestä, heidän elämänsä voi kääntyä hallitsemattomaan suuntaan. Niin kävi ruandalaiselle Jeanettelle, joka lopetti koulunkäynnin 14-vuotiaana.

Jos tytöiltä puuttuu tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, heidän elämänsä voi kääntyä hallitsemattomaan suuntaan. Niin kävi ruandalaiselle Jeanettelle, joka lopetti koulunkäynnin 14-vuotiaana.

Jeanette sai ensimmäisen lapsensa 16-vuotiaana, pian koulutiensä katkeamisen jälkeen.

”En silloin tiennyt esimerkiksi kondomeista ja ehkäisystä tai oman kehoni muuttumisesta mitään”, nyt 20-vuotias Jeanette kertoo.

Hän harmittelee koulun keskeyttämistä. Tulot ovat nyt satunnaisten pyykkäystöiden varassa, ja lastensa lisäksi Jeanette elättää näkövammaisen äitinsä.

Kun Jeanettella oli enemmän säästöjä, hän osti viljelijöiltä banaaneja ja myi niitä eteenpäin. Siten hän hankki tarpeeksi raha ostaakseen lapsilleen ruokaa. Rahaa ei kuitenkaan jäänyt säästöön.

Teiniraskaudet vaaraksi tytöille

”Jos voisin olla uudestaan 16-vuotias ja tietäisin saman kuin nyt, en koskaan lopettaisi koulunkäyntiä, harrastaisi suojaamatonta seksiä ja tekisi muita huonoja ratkaisuja, jotka silloin tein”, Jeanette sanoo.

Teiniraskaudet ovat yleisiä Jeanetten kotiseudulla Bugaseran alueella ja koko Ruandassa. Jeanetten tavoin moni teini-iässä äidiksi tullut tyttö menettää mahdollisuutensa käydä koulunsa loppuun ja hankkia myöhemmin itselleen kunnollisen ammatin ja toimeentulon.

Hyvin nuorena koettu raskaus ja synnytys ovat terveysriskejä. Äitiyskuolleisuus on 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisimpiä kuolinsyitä kehittyvissä maissa, myös Ruandassa.

”Nyt pystyn auttamaan muita tyttöjä tekemään parempia päätöksiä”

Jeanette on jo neljän lapsen äiti. Talousvaikeuksistaan huolimatta hän on toiveikas tulevaisuuden suhteen ja haaveilee oman yrityksen perustamisesta.

Hän on päässyt mukaan Bugaseran alueen koulupudokkaille tarkoitettuun nuorten kerhoon, jota Plan tukee.

”Olen oppinut, että jokaisella tytöllä on tulevaisuus ja mahdollisuus tehdä parempia valintoja riippumatta siitä, onko hänellä lapsia vai ei.“

Jeanette haluaa kertoa oman tarinansa auttaakseen nuorempia tyttöjä.

”Kerron heille, ettei kannata kiirehtiä asioita vaan olla kärsivällinen, vaikka olisi köyhä. Nykyisin tytöt jopa tulevat luokseni kysymään neuvoja. En häpeä sitä, mitä olen kokenut ja olen onnellinen siitä, että pystyn auttamaan muita tyttöjä tekemään parempia päätöksiä.”

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tyttösponssi

Lahjoita tietoa

Tyttösponssina lisäät tietoa tyttöjen oikeuksista. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Planin nuori Martta Pyykönen ja Sitra yliasiamies Jyrki Katainen seisovat selät vastakkain Sitran pääoven edessä.
Blogit, 15.10.2021

”Haluan elää maailmassa, jossa on tietoa tytöistä ja tytöille”

#GirlsTakeoverin teemana oli tänä vuonna tiedon vaikutus tasa-arvoon. Tiedon hankkiminen ja vastaanottaminen ovat ihmisoikeuksia, mutta silti liian moni tyttö jää vaille tarvitsemaansa tietoa, kirjoittaa Martta Pyykönen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Planin nuori Nella Salminen keskustelevat.
Artikkelit, 13.10.2021

Tytöt vaativat lisää tietoa ja tasa-arvoa #GirlsTakeoverissa

Suomessa viidettä kertaa järjestetty Planin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin tiedon ja monimuotoisuuden vaikutusta tasa-arvoon. Presidentti Sauli Niinistön työparina toiminut Nella Salminen vaati nuoria mukaan ilmastokriisiä koskeviin päätöksiin. Lue kohokohdat tämän vuoden valtauksista!
Kaksi vietnamilaista lasta istuvat tietokoneen ääressä.
Mediatiedotteet, 4.10.2021

Planin suurtutkimus: Verkossa leviävät valheet saavat tytöt pelkäämään turvallisuutensa puolesta

Verkossa leviävä valheellinen informaatio uhkaa tyttöjen ja nuorten naisten turvallisuutta ja terveyttä ja heikentää heidän mielenterveyttään, tuore maailmanlaajuinen tutkimus paljastaa.