Artikkelit, 6.9.2021

”Jokaisella tytöllä on mahdollisuus tehdä parempia valintoja”

Jos tytöiltä puuttuu tietoa seksauuli- ja lisääntymisterveydestä, heidän elämänsä voi kääntyä hallitsemattomaan suuntaan. Niin kävi ruandalaiselle Jeanettelle, joka lopetti koulunkäynnin 14-vuotiaana.

Jos tytöiltä puuttuu tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, heidän elämänsä voi kääntyä hallitsemattomaan suuntaan. Niin kävi ruandalaiselle Jeanettelle, joka lopetti koulunkäynnin 14-vuotiaana.

Jeanette sai ensimmäisen lapsensa 16-vuotiaana, pian koulutiensä katkeamisen jälkeen.

”En silloin tiennyt esimerkiksi kondomeista ja ehkäisystä tai oman kehoni muuttumisesta mitään”, nyt 20-vuotias Jeanette kertoo.

Hän harmittelee koulun keskeyttämistä. Tulot ovat nyt satunnaisten pyykkäystöiden varassa, ja lastensa lisäksi Jeanette elättää näkövammaisen äitinsä.

Kun Jeanettella oli enemmän säästöjä, hän osti viljelijöiltä banaaneja ja myi niitä eteenpäin. Siten hän hankki tarpeeksi raha ostaakseen lapsilleen ruokaa. Rahaa ei kuitenkaan jäänyt säästöön.

Teiniraskaudet vaaraksi tytöille

”Jos voisin olla uudestaan 16-vuotias ja tietäisin saman kuin nyt, en koskaan lopettaisi koulunkäyntiä, harrastaisi suojaamatonta seksiä ja tekisi muita huonoja ratkaisuja, jotka silloin tein”, Jeanette sanoo.

Teiniraskaudet ovat yleisiä Jeanetten kotiseudulla Bugaseran alueella ja koko Ruandassa. Jeanetten tavoin moni teini-iässä äidiksi tullut tyttö menettää mahdollisuutensa käydä koulunsa loppuun ja hankkia myöhemmin itselleen kunnollisen ammatin ja toimeentulon.

Hyvin nuorena koettu raskaus ja synnytys ovat terveysriskejä. Äitiyskuolleisuus on 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisimpiä kuolinsyitä kehittyvissä maissa, myös Ruandassa.

”Nyt pystyn auttamaan muita tyttöjä tekemään parempia päätöksiä”

Jeanette on jo neljän lapsen äiti. Talousvaikeuksistaan huolimatta hän on toiveikas tulevaisuuden suhteen ja haaveilee oman yrityksen perustamisesta.

Hän on päässyt mukaan Bugaseran alueen koulupudokkaille tarkoitettuun nuorten kerhoon, jota Plan tukee.

”Olen oppinut, että jokaisella tytöllä on tulevaisuus ja mahdollisuus tehdä parempia valintoja riippumatta siitä, onko hänellä lapsia vai ei.“

Jeanette haluaa kertoa oman tarinansa auttaakseen nuorempia tyttöjä.

”Kerron heille, ettei kannata kiirehtiä asioita vaan olla kärsivällinen, vaikka olisi köyhä. Nykyisin tytöt jopa tulevat luokseni kysymään neuvoja. En häpeä sitä, mitä olen kokenut ja olen onnellinen siitä, että pystyn auttamaan muita tyttöjä tekemään parempia päätöksiä.”

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tue tasa-arvoa kuukausilahjoittajana

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle.

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Ryhtymällä tyttösponssiksi edistät tyttöjen koulutusta sekä autat torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista

Artikkelit, 5.12.2023

Vuoden Plan-aktiivi Mira Mämmelä jakaa innostusta tyttöjen oikeuksista

Vuoden 2023 Plan-aktiiviksi valittu raahelainen Mira Mämmelä haluaa edistää lasten hyvinvointia ja sukupuolten tasa-arvoa.
#GirlsTakeover-valtaaja Minea Kaippio ja ministeri Sandra Berqvist eduskunnassa.
Artikkelit, 13.10.2023

Tytöt ottivat vallan #GirlsTakeoverissa

Tänä vuonna Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin ajankohtaisia kysymyksiä urheilun ja työelämän tasa-arvosta. Suomessa nuoret valtasivat urheiluministerin, Tampereen pormestarin, Iltalehden päätoimittajan sekä SOK:n, Finnairin ja Palloliiton johtajien paikat.
Mosambikilaiset nuoret pelaavat jalkapalloa.
Mediatiedotteet, 2.10.2023

Kyselytutkimus: joka viides nuori kohtaa urheilussa vähättelyä sukupuolensa takia 

Joka viides nuori ja nuori aikuinen on saanut negatiivista kommentointia sukupuolensa takia urheiluharrastuksen parissa. Joka neljäs nuori kertoo, ettei ole saanut kannustusta urheiluharrastukseensa.