Artikkelit, 15.5.2019

Job shadowing tarjoaa kurkistuksen työelämään

Järjestimme keväällä yksitoista niin kutsuttua job shadowing -päivää, jolloin maahanmuuttajanuoret pääsivät tutustumaan johonkin itseään kiinnostavaan alaan.

Mikä haluan olla isona? Millaista olisi toimia haaveammatissani? 

Näitä kysymyksiä pohtii ihan jokainen nuori jossain vaiheessa. Maahanmuuttajanuorille kysymys voi olla vielä kiperämpi, etenkin jos he ovat tulleet Suomeen vasta teini-iässä tai sen kynnyksellä, jolloin heillä ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa eri mahdollisuuksista. Tukeaksemme maahanmuuttajataustaisten nuorten työllistymistä ja oman alan löytymistä olemme usean vuoden ajan järjestäneet esimerkiksi kesätyömahdollisuuksia ja perehdyttäneet nuoria suomalaiseen työelämään. 

Tänä keväänä järjestimme ensimmäistä kertaa niin kutsuttuja job shadowing -päiviä. Job shadowing on alkujaan osatyökykyisten työllistämiseen kehitetty toimintamuoto, josta maahanmuuttajatyön tiimimme on kehittänyt oman konseptin. 

– Päivän aikana nuoret pääsivät seuraamaan ammattilaisen tyypillistä työpäivää heitä kiinnostavalla alalla. Lisäksi nuoret saivat tietoa työhön vaadittavasta koulutuksesta. Se auttaa nuorta konkretisoimaan omaa opiskelusuunnitelmaa, kertoo maahanmuuttajatyön koordinaattorimme Emilia Heikkilä.
 

Verkostoja ja positiivisia kokemuksia

Kevään pilottiin osallistui aikuisten perusopetuksessa opiskelevia 17–18-vuotiaita nuoria. 

– Vierailut ovat hedelmällisimpiä nuorille, jotka ovat jo kiinnostuneita tietystä alasta. Lisäksi täytyy olla riittävä kielitaito, jotta vierailusta saa mahdollisimman paljon irti, Heikkilä sanoo.

Job shadowing -päivä hyödyttää eniten toiselle asteelle eli ammatillisiin opintoihin tai lukioon siirtyviä nuoria, joiden on aika alkaa pohtia omaa ammatillista suuntausta.

– Tavoitteena on, että nuori saa tietoa, verkostoja, positiivisia kohtaamisia ja motivaatiota tulevaisuutta varten, Heikkilä kuvailee.
 

Nuorille konkreettista hyötyä

Maahanmuuttajanuorilta saadun palautteen perusteella päivä oli onnistunut ja hyödyllinen.

– Parasta oli, kun menimme työmaalle katsomaan, miten työntekijät tekevät työtään. Opin, että rakennusinsinööri ei saa vain istua, vaan hänen pitää katsoa, tekevätkö työntekijät työtä oikein, kertoi rakennusyhtiö YIT:llä vieraillut Taha.

– Parasta oli, että sain tietoa siitä, mitä mun täytyy tehdä tulevaisuudessa, kertoi puolestaan Hamid, joka vieraili Suomen yrittäjät ry:ssä.

Myös yritykset uskovat, että päivästä on hyötyä nuorille.

– Nuoret olivat entuudestaan kiinnostuneita terveydenhuoltoalasta, minkä vuoksi he olivat innokkaita näkemään ja kuulemaan alalla työskentelevien kokemuksia, kuvailee prosessiomistaja Kaisa Ojala Heltti-työterveyshuollosta.

Parhaimmillaan päivästä voi olla hyötyä yrityksillekin.

– Toimitusjohtajamme kertoi äskettäin eräässä tilaisuudessa, että hänen oma uransa alkoi aikoinaan kesäharjoittelijana YIT:llä. Tämä on pieni palvelus nuorelle, mutta voi johtaa isoon hyötyyn yrittäjälle, kertoo YIT:n hankekehitysjohtaja Juha Virtanen.

Nuorten positiivinen palaute vierailuista on välittynyt nuorten opettajille. Eiran aikuislukion työelämäohjaaja Timo Kotron mukaan projekti tukee erinomaisesti koulutus- ja työelämän opetusta.

–Mitä enemmän heillä on tietoa työelämästä, sen parempi.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi