Artikkelit, 19.4.2021

Jéssica Manhiça: “Meidän pitää kannustaa tyttöjä tutustumaan teknologiaan”

Jessica-Manhica.

Mosambikilainen Jéssica Manhiça pelkäsi nuorena tietokoneiden käyttöä, mutta nyt hän toimii IT-alalla mentorina sadoille nuorille.

Maputossa asuva IT-alan konsultti ja sisällöntuottaja Jéssica Manhiça, 26,kiinnostui jo nuorena tietotekniikasta. Koulussa häntä ihmetytti, miksi pojat olivat tietokoneiden kanssa niin hyviä. Tyttönä tietokoneen käyttö ja virheiden tekeminen pelotti.

“Pyysin aina miespuolisia koulukavereitani kirjoittamaan ryhmätyöt tietokoneella, sillä ajattelin mokaavani jotain. En kuitenkaan koskaan oikeastaan kysynyt miksi. Miksi se oli niin vaikeaa? Miksi vain miehet saisivat koskea tietokoneisiin”, Manhiça kertoo.

Research ICT African vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan mosambikilaisista vain 10 prosenttia on internetin käyttäjiä. Naisten joukossa osuus on vain alle 7 prosenttia. Miehistä joka toisella on matkapuhelin, kun naisilla puhelin on vain noin joka kolmannella.

Manhiça ymmärsi pohdintojaan ensimmäisessä työpaikassaan asiakaspalvelualalla. Työympäristö oli miesvaltainen. Manhiça pelkäsi edelleen tekevänsä tietokoneella jotakin väärin. Muutaman kerran hän epäonnistui ja kollegat pilkkasivat häntä. Mutta hän kuitenkin yritti uudelleen ja lopulta onnistui.

“Minua sanottiin itsepäiseksi, kun epäonnistumisista ja pilkasta huolimatta jatkoin yrittämistä.”

Tytöille mahdollisuuksia kehittyä johtajiksi

Nyt Manhiça työskentelee IT-alalla yrityskiihdyttämössä ja toimii mentorina, konsulttina ja sisällöntuottajana. Hän on muun muassa perustanut freelancer-yhteisön IT-alalalla työskenteleville naisille.

Intohimo tietotekniikkaa ja naisjohtajuutta kohtaan johdatti hänet mentoriksi lähes 500 nuorelle tietotekniikan ja sosiaalisen median käytössä.

“Haluan tarinallani kannustaa tyttöjä tutustumaan teknologiaan. On tärkeää, että tuemme tyttöjä silloin, kun he epäonnistuvat, ja että luomme ympäristöä, joka mahdollistaa tyttöjen kehittyä johtajiksi”, Manhiça sanoo.

“Näillä tytöillä ei ollut elämässään kovinkaan paljon mahdollisuuksia, eivätkä he olleet koskaan koskeneet tietokoneeseen. Nyt heistä on kasvanut sosiaalisen median osaajia ja upeita teknologian ammattilaisia.”

Jéssica Manhiça on mukana #eihymyilytä-kampanjassamme, joka nostaa esiin tyttöjen kohtaamaa epätasa-arvoa.

“Minua ei hymyilytä, koska naisia on yhä niin vähän teknologia-alalla ja johtajina. On niin paljon lahjakkaita naisia, joilla olisi paljon annettavaa näillä alueilla.”

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi