Artikkelit, 12.6.2019

Itä-Timorin pojat ovat tyttöjen puolella

Joukko itätimorilaisnuoria koripallokentällä koripallo kädessä.

Tyttöjen aseman parantamiseen tarvitaan myös poikia. Samalla pojat hyötyvät siitä itsekin. Itä-Timorissa joukko poikia ja nuoria miehiä haluaa intohimoisesti edistää tyttöjen oikeuksia.

Itä-Timorissa monia tyttöjä uhkaavat lapsiavioliitot, lapsiäitiys ja väkivalta. Tyttösponsorien ja EU:n tuella itätimorilaiset nuoret suojelevat tyttöjä haitallisilta perinteiltä ja muuttavat yhteisöjensä asenteita, jotta tytöillä on mahdollisuus käydä koulunsa loppuun ja päättää itse omasta elämästään.

Muutoksen toteuttamiseen tarvitaan myös poikia. Tyttöjen oikeuksien toteutumisesta hyötyvät pojat itsekin. Kun tytöt ja naiset saavat koulutusta ja voivat osallistua täysivaltaisesti työelämään sekä päätöksentekoon, yhteiskunta vaurastuu ja voi tarjota enemmän mahdollisuuksia kaikille, eikä kenenkään ole pakko asettua ahtaisiin sukupuolirooleihin.

Tasa-arvon saavuttaminen edellyttää kaikkien yhteistyötä. Tyttöjen allianssissa toimivat ja Champions of Change (Muutoksen mestarit) -ohjelman käyneet itätimorilaisnuoret poistavat esteitä ja vastakkainasettelua tyttöjen ja poikien väliltä.

Lidonio, 17, pelaa koripalloa.
17-vuotias Lidonio kertoo, että hänen yhteisössään on vallalla edelleen ajattelutapa, miten naisten ei uskota voivan itse päättää asioistaan. ”Haluan muuttaa sen. Olen nähnyt, miten tytöt eivät uskalla puhua, eivätkä he siksi saa ääntään kuuluviin. Tahdon motivoida heitä, jotta he voivat pitää puolensa ja tehdä samoja asioita kuin pojat ja miehetkin.”
Kaksi nuorta itätimorilaista poikaa istuu pöydän ääressä koulun pihalla.
”Haluan miehenä tukea naisten urasuunnitelmia. On tärkeää edistää tasa-arvoa, jotta tytöt voivat olla johtopaikoilla tulevaisuudessa. Onneksi Itä-Timorissa on jo naisia johtajina. Ennen ei ollut näin”, João, 19, pohtii.
Parikymppinen itätimorilaisnuori seisoo Planin toimiston sisäpihalla.
”Itä-Timorissa on patriarkaalinen kulttuuri, eikä tytöillä ole aina mahdollisuutta koulutukseen. Tähtäämme ajattelutavan muuttamiseen. Se on vaikeaa, mutta jonain päivänä muutos on tapahtunut”, Elvis, 20, toteaa.
21-vuotias itätimorilainen Pedro juttelee ystävänsä kanssa.
Pedrolla, 21, on viisi siskoa ja yksi veli. Pedron mielestä tasa-arvon toteutuminen lähtee pienistä askelista. ”Jaamme vastuuta sekä rooleja ja näytämme, että me voimme tehdä kotona asioita, joita naiset ovat perinteisesti tehneet, kuten tiskausta ja muita kotitöitä, ja että naiset voivat tehdä miesten juttuina pidettyjä asioita.”
Sebatião katsoo kameraan Planin toimiston pihalla Itä-Timorissa.
21-vuotias Sebastião on mukana Plan International Itä-Timorin perustamassa Tyttöjen allianssissa, jossa nuoret itse järjestävät kampanjoita, tapahtumia ja vaikuttamistempauksia tyttöjen oikeuksien edistämiseksi. ”Monet vanhemmat arvostavat edelleen poikia enemmän kuin tyttöjä. Haluan auttaa tyttöjä saavuttamaan sukupuolten välisen tasa-arvon”, Sebatião sanoo.

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Edistä tyttöjen oikeuksia kuukausilahjoittajana. Tyttösponssina parannat heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia ja varmistat, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta
Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta