Artikkelit, 2.10.2018

Hätäapua Indonesian lapsille

Maanjäristyksen ja tsunamin koettelemien lasten tarpeet on asetettava etusijalle hätäavussa Indonesiassa, sanoo lastenoikeusjärjestö Plan International.

Maanjäristys ja tsunami ovat aiheuttaneet laajoja tuhoja Sulawesin rannikolla.

Indonesiaa koetelleet maanjäristykset ja tsunami ovat tuhonneet kodin valtavalta määrältä lapsia ja järkyttäneet lasten turvallisuuden tunnetta. Laajalla tuhoalueella moni perhe on vailla minkäänlaista suojaa.

– Katastrofi on mullistanut lasten elämän. Lapsille on saatava kiireesti ruokaa, vettä, suojia ja suojelua, ja heitä on tuettava käsittelemään kokemusta, jotta he saavat mahdollisimman pian tunteen turvallisuudesta ja arjen jatkumisesta, sanoo Plan International Suomen humanitaarisen työn ohjelmapäällikkö Kaisa Huhtela.

Plan International Indonesian pääsihteerin Dini Widiastutin mukaan on vielä epäselvää, kuinka moni lapsi on joutunut eroon perheestään.

– Erityisesti nämä lapset kokevat voimakasta pelkoa ja tarvitsevat välittömästi tukea, Widiastuti toteaa.

Tyttöjen erityistarpeisiin vastattava

Voimakkuudeltaan 7,4 magnitudin maanjäristys ja sitä seuraava tsunami iskivät Sulawesin rannikolle viime perjantaina. Useat jälkijäristykset ovat koetelleet tuhoaluetta.

YK:n arvion mukaan noin 200 000 ihmistä on hätäavun tarpeessa, ja katastrofi on vaikuttanut arviolta miljoonan ihmisen elämään. Ainakin 48 000 ihmistä asuu väliaikaisissa evakuointikeskuksissa. Vahvistettu kuolonuhrien määrä on noussut yli 1 200 ihmiseen. Viranomaiset pelkäävät luvun kasvavan, sillä tuhoalueet ovat vaikeasti saavutettavissa eikä kokonaiskuvaa katastrofin seurauksista ole vielä saatu. Palun lentokenttä ja useat sillat ja tiet ovat vaurioituneet pahasti.

Plan International Indonesian hätäaputiimi lähti maanantaiaamuna Sulawesille jakamaan hätäapupakkauksia ja kartoittamaan tarvittavia toimia. Tiimin jäsenet raportoivat laajoista rakennusten ja infrastruktuurin tuhoista sekä kiinni olevista kouluista. Useat sulawesilaiset ovat kertoneet tiimille olevansa epätoivoisia ja pelkäävänsä uusia järistyksiä.

Planin työntekijä kartoittaa tuhoja Sulawesilla yhdessä paikallisten vapaaehtoisten kanssa.

Plan toimii tiiviissä yhteistyössä hallituksen, paikallisten järjestöjen ja muiden humanitaaristen järjestöjen kanssa mahdollisimman tehokkaan hätäavun turvaamiseksi.

– Sukupuolten väliseen tasa-arvoon keskittyvänä lastenoikeusjärjestönä keskitymme lasten, erityisesti tyttöjen, turvallisuuden ja perustarpeiden täyttämiseen, Dini Widastuti kertoo.

– Tytöt ovat kriiseissä ja katastrofeissa tutkitusti heikoimmassa asemassa, ja siksi heidän suojeluunsa ja tarpeisiinsa on kiinnitettävä erityistä huomiota, Kaisa Huhtela sanoo.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi