Artikkelit, 5.12.2018

”Haluan tehdä vapaaehtoistyötä paremman maailman puolesta”

Palkitsimme vuoden Plan-vapaaehtoiseksi yhteiskuntapolitiikan opiskelijan ja Mitä-verkostossa toimivan Toni Kuoremäen, joka uskoo, että vapaaehtoistyöllä voi lisätä tietoisuutta ja saada ihmiset ajattelemaan tasa-arvokysymyksiä.

Ilo ja hämmennys kuuluvat Vuoden 2018 Plan-vapaaehtoiseksi valitun Toni Kuoremäen äänessä, kun hän juttelee saamastaan kunnianosoituksesta.

– Fiilis on todella otettu. Aluksi en oikein osannut käsittää asiaa, enkä taida vieläkään ihan täysin ymmärtää sitä, Kuoremäki kommentoi valintaansa.

Jyväskylässä asuva 26-vuotias yhteiskuntapolitiikan opiskelija Kuoremäki on ollut mukana Planin toiminnassa reilun kahden vuoden ajan. Hän kuuluu nuorille aikuisille suunnattuun Mitä-verkostoon sekä verkoston johto- ja suunnitteluryhmään, joka ideoi ja koordinoi verkoston toimintaa yhdessä Planin kanssa.

Juuri nyt Kuoremäki kirjoittaa gradua ja harrastaa vapaaehtoistyön ohessa musiikkia ja joogaa. Hän kertoo soittavansa kitaraa ja käyvänsä keikoilla kuuntelemassa muita soittajia.

Tyttöjen oikeudet Kuoremäki kokee tärkeinä. Hän sanoo haluavansa vaikuttaa erityisesti sosiaali- ja oikeudenmukaisuus- sekä tasa-arvokysymyksiin. Vapaaehtoistyö on Kuoremäen mukaan ollut opiskelun ohessa hyvä väylä toimia tärkeiden asioiden puolesta.

– Itselleni tämä on ollut tapa tehdä jotain paremman maailman puolesta, Kuoremäki sanoo.
 

Innostava ja aktiivinen vapaaehtoinen

Palkitsemisperusteina olivat muun muassa aktiivinen ja sitoutunut vapaaehtoistoiminta lastenoikeuksien edistämiseksi, hyvän ilmapiirin luominen vapaaehtoisten keskuudessa ja kyky innoittaa muita mukaan.

Vapaaehtois- ja lähettilästyön koordinaattori Anna Juhola kertoo, että Jyväskylässä toimiva ryhmä on saanut jatkuvasti mukaan uusia toimijoita ja toiminta on jatkunut innostuneena motivoituneen porukan kesken.

– Toni oli selkeä valinta, koska hän on ollut aktiivisesti viemässä toimintaa eteenpäin sekä paikallisryhmässä että suunnittelu- ja kehittämistasolla. Olemme parhaillaan kehittämässä Planin vapaaehtoistyötä laajemminkin, Juhola sanoo.

Planin vapaaehtoistoiminta tähtää suurelta osin globaalikasvatukseen ja vaikuttamiseen, ei niinkään esimerkiksi varainkeruuseen. Vapaaehtoiset ovat keskeisessä roolissa tietoisuuden lisäämisessä, ja heidän avullaan Planin keskeiset teemat, eli tyttöjen oikeudet ja kestävä kehitys sekä sukupuolten välinen tasa-arvo, tavoittavat yhä suuremman yleisön.

Jyväskylässä vapaaehtoisten paikallisryhmä on vaikuttanut paljon yliopiston kampusalueella. Kuoremäki kertoo, että ryhmä on järjestänyt dokumentti-iltoja, tiedottanut sosiaalisessa mediassa ja järjestänyt ilmastonmuutokseen liittyviä tapahtumia. Tänä syksynä ryhmä oli mukana järjestämässä ruokaturvaseminaaria yhdessä erilaisten paikallisjärjestöjen kanssa. Kuoremäki kiittelee sekä Jyväskylän paikallisryhmää että johto- ja suunnitteluryhmää.

– Yhdessähän tätä vapaaehtoistyötä on tehty. Molemmissa ryhmissä on ollut mukavaa toimia.

Kuoremäkeä ilahduttaa erityisesti se, että monet tapahtumat ovat olleet onnistuneita ja keränneet paikalle paljon ihmisiä. Hän kokee vapaaehtoistyön merkitykselliseksi ja kannustaa mukaan toimintaan, jos se vähänkin houkuttelee.

– Uskon, että meillä on ollut vaikuttavia tapahtumia, jotka ovat saaneet ihmisiä ajattelemaan ja parantaneet tietoisuutta.

Teksti: Ida Kannisto
Kuvat: Petteri Kivimäki

Olemme palkinneet aktiivisia vapaaehtoisia jo vuodesta 2010 lähtien YK:n kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä 5. joulukuuta. Kunniakirjalla haluamme nostaa esiin aktiivisesti lasten oikeuksien puolesta toimineita ihmisitä, jotka innostavat myös muita mukaan vapaaehtoistoimintaan.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi