GirlsTakeover-valtaaja Natasha Al-Zeilaa ja ulkoministeri Elina Valtonen. Kuva: Ulkoministeriö GirlsTakeover-valtaaja Natasha Al-Zeilaa ja ulkoministeri Elina Valtonen

Tytöt ottivat vallan GirlsTakeoverissa 2025

Johtajat astuivat syrjään päiväksi, kun tytöt ja nuoret naiset valtasivat heidän paikkansa. Planin tempaus on entistäkin ajankohtaisempi nyt, kun tyttöjen ja naisten oikeuksia ja tasa-arvoa haastetaan rajusti eri puolilla maailmaa. 

”Suomi voi olla esimerkki muille”

Suomi sai uuden ulkoministerin, kun 17-vuotias Natasha Al-Zeilaa valtasi ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) paikan päiväksi. Vauhdikkaan päivän aikana vantaalainen Al-Zeilaa nosti esiin erityisesti Suomen roolia tyttöjen, naisten ja vähemmistöjen oikeuksien edistämisessä.

“Miten Suomi, joka on sitoutunut tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin, voisi paremmin tukea niitä, jotka elävät epäoikeudenmukaisuudessa ja syrjinnässä?” Al-Zeilaa kysyi.

Päivän aikana ministeri Al-Zeilaa piti puheen ulkoministeriössä sekä keskusteli ulkoministeriön asiantuntijoiden ja virkamiesten kanssa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämisestä maailmalla.

Tuleville diplomaateille ja hallintouralaisille pitämässään puheessa ministeri Al-Zeilaa kiinnitti huomiota naisten ja vähemmistöjen oikeuksiin ja tasa-arvon takapakkiin maailmalla.

“Suomessa pystymme ilmaisemaan mielipiteemme vapaasti. Siksi emme voi jäädä hiljaisiksi. Meidän on astuttava esiin ja heräteltävä maailmaa niiden puolesta, jotka eivät voi itse kertoa. On tärkeää, että emme pelkästään puhu, vaan teemme myös konkreettista työtä. Suomi voi olla esimerkki muille maille.”

Kiireiseen päivään kuului myös Yle Radio Suomen suora radiolähetys sekä MTV uutisten ja Ylen arabiankielisten uutisisten haastattelut.

Ulkoministeri Valtonen kiitti Al-Zeilaa tärkeistä nostoista.

“Asiantuntevat keskustelut Natashan kanssa olivat tärkeä muistutus siitä, että mahdollisuuksien tasa-arvo ei ole ainoastaan kaikkien oikeus, se on välttämättömyys paremman tulevaisuuden rakentamiseksi. Ihmisoikeudet ovat Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kivijalka.”

GirlsTakeover-valtaaja Natasha Al-Zeilaa ja ulkoministeri Elina Valtonen puhumassa yleisölle. Kuva: Ulkoministeriö GirlsTakeover-valtaaja Natasha Al-Zeilaa ja ulkoministeri Elina Valtonen puhumassa yleisölle. Kuva: Ulkoministeriö

Päivän ulkoministeri Natasha Al-Zeilaa piti ulkoministeriössä puheen tuleville diplomaateille ja hallintouralaisille.

GirlsTakeover-valtaaja Natasha Al-Zeilaa tapaamassa Pekka Haavistoa. Kuva: Mikko Toivonen / Plan GirlsTakeover-valtaaja Natasha Al-Zeilaa tapaamassa Pekka Haavistoa. Kuva: Mikko Toivonen / Plan

Al-Zeilaa tapasi myös entisen ulkoministerin, kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr.), jonka kanssa hän keskusteli ajankohtaisista ulkopoliittisista kysymyksistä.

GirlsTakeover-valtaaja Natasha Al-Zeilaa median haastateltavana. Kuva: Mikko Toivonen / Plan GirlsTakeover-valtaaja Natasha Al-Zeilaa median haastateltavana. Kuva: Mikko Toivonen / Plan

Al-Zeilaa nosti tyttöjen ja vähemmistöjen asemaa esiin myös useissa mediahaastatteluissa, muun muassa MTV Uutisissa.

Lisää tasa-arvoaiheita ja ratkaisukeskeisyyttä mediaan

Kirkkonummelainen Reeta Haapala, 18, valtasi päiväksi Suomen Kuvalehden päätoimittajan Matti Kalliokosken paikan.

Päätoimittaja Haapala nosti päivän aikana esiin median valtaa tasa-arvokeskustelussa ja nuorten roolia median kuluttajina. Toimituksen viikkokokouksessa Haapala puhui muun muassa siitä, miten etenkin nuoret toivovat medialta enemmän ratkaisukeskeisyyttä ja monipuolisemmin juttuja tasa-arvoon liittyvistä aiheista.

”Usein kun mediassa puhutaan tasa-arvosta, keskitytään ongelmiin. Toimittaja ei voi ratkaista ongelmia, mutta hän voi kannustaa ja innostaa löytämään ratkaisuja. Jos media tarjoaa nuorille ja tytöille vain ongelma, kuten tilastoja siitä, kuinka tietyn ikäluokan miehet ajattelevat sallivasti naisiin kohdistuvasta väkivallasta, voisi kauhistelun ja paniikin sijasta pohtia, kuinka tähän tilanteeseen voitaisiin saada muutos”, Haapala sanoi.

Haapala kertoi arvostavansa sitä, miten Suomen Kuvalehti on nostanut esiin esimerkiksi afgaaninaisten tilannetta ja tehnyt kiinnostavaa sisältöä esimerkiksi Tiktokiin. Haapala osallistui tulevien lehtien suunnitteluun ja pohti sitä, miten media voisi tehdä politiikasta kiinnostavampaa nuorille.

Päätoimittaja Haapala kirjoitti viikon lehteen mediakolumnin sekä lauantaina lähetettävän Toimittajalta-uutiskirjeen. Lisäksi hän osallistui Suomen Kuvalehden politiikan toimittajan Robert Sundmanin isännöimän Politiikan viikko -podcastin uuden jakson Jyvät ja akanat -raatiin.

”Päivässä oli paljon mielenkiintoisia tapaamisia ja oli hieno huomata, että esimerkiksi puhe herätti paljon keskustelua ja hyviä kysymyksiä”, Haapala summasi päivänsä.

GirlsTakeover-valtaaja Reeta Haapala ja Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoski pitämässä toimituskokousta. Kuva: Jarmo Wright / Otava GirlsTakeover-valtaaja Reeta Haapala ja Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoski pitämässä toimituskokousta. Kuva: Kalle Heino / Plan

Valtaaja Reeta Haapala keskusteli päätoimittaja Matti Kalliokosken ja Suomen Kuvalehden toimituksen kanssa muun muassa siitä, miten media voisi nostaa tasa-arvoaiheita nuoria kiinnostavalla tavalla esiin.

Tuottaja Milka Valtanen ja GirlsTakeover-valtaaja Reeta Haapala editoivat Reetan tekstiä läppäreillä. Kuva: Kalle Heino / Plan Tuottaja Milka Valtanen ja GirlsTakeover-valtaaja Reeta Haapala editoivat Reetan tekstiä läppäreillä. Kuva: Kalle Heino / Plan

Tuottaja Milka Valtanen editoi päätoimittaja Haapalan viikon Toimittajalta-uutiskirjettä.

GirlsTakeover-valtaaja Reeta Haapala osallistumassa Suomen Kuvalehden podcast-äänitykseen. Kuva: Kalle Heino / Plan GirlsTakeover-valtaaja Reeta Haapala osallistumassa Suomen Kuvalehden podcast-äänitykseen.

Haapala osallistui politiikan toimittaja Robert Sundmanin vetämään Politiikan viikko -podcastiin yhdessä tuottaja Annu Marjasen ja toimittaja Ilkka Hemmilän kanssa.

Työelämän tasa-arvo ja anonyymi rekrytointi tärkeitä myös nuorille

Helsinkiläinen 17-vuotias Maija Illikainen valtasi työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtajan Carl Pettersonin paikan. Toimitusjohtaja Illikainen halusi selvittää, miten Elo käyttää vaikutusvaltaansa tasa-arvon edistämiseen työelämässä.

Illikainen tapasi päivän aikana henkilöstöhallinnon johtoa sekä vastuullisuuden, eläkejärjestelmän ja työhyvinvoinnin asiantuntijoita. Keskusteluissa nousivat esiin toimitusjohtaja Illikaiselle merkitykselliset kysymykset, kuten työelämän tasa-arvo, anonyymi rekrytointi ja nuorten hakeutuminen työelämään.

Näiden aiheiden tärkeyttä Illikainen korosti myös puheessaan henkilöstölle.

“Elon kannattaa tavoitella kunnianhimoisesti paikkaa tasa-arvon edelläkävijänä. Näytetään, ettei asiantuntevuus riipu sukupuolesta tai mistään muustakaan tehtävään liittymättömästä seikasta. Näytetään, että meidän tyttöjen ei tarvitse jäädä sivuhahmoiksi, vaan voimme tavoitella juuri niitä unelmia mitä itse haluamme.”

”Minusta tuntuu, että tempauksella on ollut vaikutus koko organisaatioon. Maija oli valmistautunut superhyvin. Tämä viesti on tullut myös keskusteluista, joissa itse en ollut mukana. Hän onnistui bongaamaan myös niitä asioita, joissa meillä on enemmän tahtotilaa kuin tekoja”, Carl Pettersson summasi päivää.

Girls Takeover-valtaaja Maija Illikainen kokouspöydän päässä työeläkeyhtiö Elolla. Kuva: Jukka Jalkanen Girls Takeover-valtaaja Maija Illikainen kokouspöydän päässä työeläkeyhtiö Elolla. Kuva: Jukka Jalkanen

Toimitusjohtaja Illikainen halusi selvittää, miten Elo käyttää vaikutusvaltaansa tasa-arvon edistämiseen työelämässä.

GirlsTakeover-valtaaja Maija Illikainen ja Elon toimitusjohtaja Carl Petterson. Kuva: Jukka Jalkanen GirlsTakeover-valtaaja Maija Illikainen ja Elon toimitusjohtaja Carl Petterson. Kuva: Jukka Jalkanen

Maija Illikainen ja Carl Pettersson tapasivat päivän aluksi aamiaisen merkeissä ja keskustelivat eläkeuudistuksesta, yhtiön monimuotoisuudesta ja sen kehitystarpeista sekä tasa-arvosta työelämässä.

GirlsTakeover-valtaaja Maija Illikainen ja Elon toimitusjohtaja Carl Petterson. Kuva: Jukka Jalkanen GirlsTakeover-valtaaja Maija Illikainen ja Elon toimitusjohtaja Carl Petterson. Kuva: Netta Vahteri / Plan

Toimitusjohtaja Carl Petterson oli tyytyväinen, että Illikainen huomioi Elon toiminnassa asioita, jotka olivat tekojen sijaan enemmän vasta tahtotiloja.

“Tasa-arvo tarvitsee jokaisen palavaa halua parantaa maailmaa”

Myös Postissa vaihtui valta, kun valkeakoskelainen 17-vuotias Elmiina Rantanen otti ohjat ja valtasi Postin toimitusjohtajan Antti Jääskeläisen paikan.

Toimitusjohtaja Rantasen mielestä Postilla on pitkä ja vaikuttava historia tasa-arvon edistämisessä. Päivän aikana Rantanen halusi selvittää, miten Posti aikoo varmistaa toimintansa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon jatkuvan kehittämisen myös tulevaisuudessa.

“Kun jatkamme samaan malliin tasa-arvon kunnianhimoista tavoittelua, voimme luoda paremman tulevaisuuden jokaiselle. Tasa-arvo ei ole vain kaukainen tavoite, vaan pitkä sekä jatkuva prosessi, joka tarvitsee jokaisen palavaa halua parantaa maailmaa. Me yhdessä voimme luoda tasa-arvoisemman tulevaisuuden, jossa jokainen voi kukoistaa omana itsenään”, Rantanen sanoi Postin henkilöstölle pitämässään puheessa.

Valtauspäivänä toimitusjohtaja Rantanen keskusteli useiden eri johtajien kanssa ja selvitti, miten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat yrityksen eri tasoilla.

”Postilla on pitkä historia tasa-arvon edistämisessä. On hyvin arvostettavaa, kuinka paljon konkreettisia asioita teette jo tasa-arvon eteen. Kannustankin teitä jatkamaan merkittävää työtänne”, Rantanen sanoi.

Hän tapasi myös Postin naisjohtajia ja keskusteli heidän kanssaan siitä, miten hakeutua johtotehtäviin isoihin yrityksiin.

”Paras oppi oli, että kaikki johtoportaalla ovat ihan tavallisia ihmisiä, ja jos huomaat mahdollisuuden, tartu siihen kiinni”, Rantanen summasi päivän jälkeen.

Girls Takeover-valtaaja Elmiina Rantanen ja Postin toimitusjohtaja Antti Jääskeläinen. Kuva: Joni Kuusisto Girls Takeover-valtaaja Elmiina Rantanen ja Postin toimitusjohtaja Antti Jääskeläinen. Kuva: Joni Kuusisto

Valkeakoskelainen 17-vuotias Elmiina Rantanen valtasi Postin toimitusjohtajan Antti Jääskeläisen paikan ja selvitti, miten Posti varmistaa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kehittämisen.

Girls Takeover-valtaaja Elmiina Rantanen osallistuu palaveriin Postilla. Kuva: Joni Kuusisto Girls Takeover-valtaaja Elmiina Rantanen pitää puhetta Postilla. Kuva: Netta Vahteri / Plan

Valtaaja Elmiina Rantanen keskusteli Postin johtavissa asemissa työskentelevien naisten kanssa siitä, minkälaista on työskennellä miesvaltaisella alalla ja mitä neuvoja heillä on tytöille, jotka haaveilevat urasta johtotehtävissä.

Girls Takeover-valtaaja Elmiina Rantanen Postin pakettiautomaatin edessä. Kuva: Joni Kuusisto Girls Takeover-valtaaja Elmiina Rantanen Postin pääkonttorin ulko-ovilla. Kuva: Netta Vahteri / Plan

Rantanen muistutti Postia heidän pitkää historiaan tasa-arvon parissa ja kannusti Postia jatkamaan työtään tasa-arvon edistämiseksi.

Tasa-arvotyötä tarvitaan päätöksenteossa ja arjen teoissa

Kempeleläinen 17-vuotias Aada Kalliosalo valtasi Oulun kaupunginjohtajan Ari Alatossavan paikan päiväksi. Kalliosalo halusi valtauksessaan keskustella, miten Oulu edistää tasa-arvoa ja turvallisuutta kaikille kaupunkilaisille.

Kaupunginjohtaja Kalliosalo vieraili taidemuseossa ja tapasi kaupungin kulttuuritoiminnan henkilöstöä ja johtoa sekä tutustui Oulun museo- ja tiedekeskuksen rakennustyöhön. Tapaamisissa kaupunginjohtaja halusi myös kuulla, miten Oulu voi ensi vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunkina edistää yhdenvertaisuutta ja kaikkien mahdollisuutta osallistua kulttuuriin taustasta riippumatta.

Kalliosalo kävi kiinnostavia keskusteluja Oulun kaupungin toimenpiteistä tasa-arvon edistämiseksi ja kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä. Talous- ja rahoituskeskustelut olivat myös osa kaupunginjohtajan päivää.

Kaupunginhallitukselle pitämässään puheessaan Kalliosalo kiitti Oulua hyvistä ohjelmista tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen ja kannusti Oulua tekemään tasa-arvotyötä vielä näkyvämmäksi.

“Tasa-arvoa haastetaan nyt niin Suomessa kuin maailmalla. Toivon, että Oulu kaikesta tästä huolimatta ja ehkä juuri sen takia tekee entistäkin päättäväisemmin töitä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen. Tasa-arvotyö on jatkuvaa, ja meidän on muistettava, että muutos vie aikaa. Työtä on tehtävä kaikilla tasoilla, niin päätöksenteossa kuin arjen toiminnassa.”

Kalliosalo kiitti Oulua myös siitä, että se on ensimmäisenä kaupunkina Suomessa laatinut rasisminvastaisen ohjelman ja äskettäin ottanut käyttöön turvallisemman ja rohkeamman tilan periaatteet. Ne eivät kuitenkaan yksin riitä.

“Asenteet ja stereotypiat ovat syvälle juurtuneita yhteiskunnassamme eikä pelkkä paperi poista rasismia. Nyt tärkeää on viedä nämä kaikki periaatteet käytäntöön. Oulu voisi toimia myös esimerkkinä muille kaupungeille ja kehotankin teitä haastamaan muitakin kaupunkeja luomaan vastaavanlaisen rasisminvastaisen ohjelman.”

GirlsTakeover-valtaaja Aada Kalliosalo ja Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava. Kuva: Linda Massa / Plan GirlsTakeover-valtaaja Aada Kalliosalo ja Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava. Kuva: Linda Massa / Plan

Valtaaja Aada Kalliosalo ja Oulun kaupunginjohtaja keskustelivat valtauksessa siitä, miten Oulu edistää tasa-arvoa kaupunkilaisille.

GirlsTakeover-valtaaja Aada Kalliosalo vierailemassa Oulun museo- ja tiedekeskuksen rakennustyömaalla. Kuva: Linda Massa / Plan GirlsTakeover-valtaaja Aada Kalliosalo vierailemassa Oulun museo- ja tiedekeskuksen rakennustyömaalla. Kuva: Linda Massa / Plan

Valtaaja Aada Kalliosalo vieraili Oulun museo- ja tiedekeskuksen rakennustyömaalla. Mukana vierailulla olivat kaupunginjohtaja Ari Alatossava (vas.), kulttuurijohtaja Sami Ylisaari, museo- ja tiedekeskuksen johtaja Pekka Olsbo (oik.) ja Oulun kaupunginvaltuutettu Pia Hiltunen.

GirlsTakeover-valtaaja Aada Kalliosalo pitää puhetta kokoushuoneessa. Kuva: Linda Massa / Plan GirlsTakeover-valtaaja Aada Kalliosalo pitää puhetta kokoushuoneessa. Kuva: Linda Massa / Plan

Aada Kalliosalo piti iltapäivällä vaikuttavan puheen Oulun kaupunginhallitukselle. Puheessaan Kalliosalo nosti Oulun tulevaa roolia Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2026 ja pian julkaistavaa rasisminvastaista ohjelmaa.

Puolusta tyttöjen oikeuksia Sointu Borgin ja Jani Toivolan kanssa.

Tytöt tahtoo tasa-arvoa

Tänä naistenpäivänä ja tasa-arvon päivänä tytöt tahtovat vain yhtä asiaa: oikeuksiensa toteutumista. Toimimme yhdessä, jotta tyttöjen tahto ei jää maailmanlaajuisen tasa-arvon takapakin jalkoihin. Nyt jos koskaan tyttöjen oikeudet tarvitsevat puolustajia. 

Tule mukaan
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi