Artikkelit, 5.9.2018

Girls Takeoverissa tytöt valtaavat yhteiskunnan kärkipaikkoja

Tytöt nousevat poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin Girls Takeover -tempauksessa kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta. Plan Internationalin nuoret aktivistit ovat haastaneet mukaan johtajia, joiden vaikutusvalta ulottuu Suomen rajojen yli.

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin tempaus Girls Takeover kiinnittää huomion tyttöjen kohtaamaan syrjintään, mutta myös mahdollisuuksiin ja potentiaaliin. Suomessa Girls Takeover järjestettiin ensimmäistä kertaa viime syksynä YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä, ja päivä oli menestys sekä täällä että maailmalla. Kaikkiaan tytöt valtasivat yli 1 000 johtoasemaa 60 maassa eri puolilla maailmaa.

Tänä vuonna tempaus nostaa esiin, miten Suomi ja suomalaiset toimijat voivat edistää tyttöjen oikeuksia ympäri maailmaa. Siksi Girls Takeoveriin on valittu mukaan yrityksiä ja instituutioita, joiden toimet vaikuttavat tyttöjen asemaan myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Planin lastenhallituksen tytöt valtaavat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen, europarlamentaarikko Nils Torvaldsin, Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen, Tubeconin osaperustajan Risto Kuulasmaan, K-ryhmän pääjohtajan Mikko Helanderin, KONEen toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin ja Accenturen Suomen ja Pohjoismaiden toimitusjohtajan Frank Korsströmin paikat. Plan Internationalin nuori ugandalainen aktivisti Scovia Alinza valtaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen paikan.

– Girls Takeoverissa parasta on mahdollisuus päästä nuorena vaikuttamaan yrityksen johtoon sekä jakaa nuorten näkökulmaa lasten oikeuksien sekä sosiaalisen vastuun tärkeydestä. Odotan tämän vuoden valtauksilta konkreettisia päätöksiä ja muutoksia yritysten ja julkisten tahojen toimintaan sekä keskustelun herättämistä, kertoo Planin lastenhallituksen jäsen Ronja Holopainen, joka astuu tyttöjen päivänä K-ryhmän johtoon.

– Tempauksella haluamme tuoda esiin tyttöjen valtavan potentiaalin ja voiman. Kun tytöt pääsevät mukaan päätöksentekoon, he pystyvät parantamaan paitsi omaa tulevaisuuttaan myös kokonaisten yhteisöjen ja yhteiskuntien tulevaisuutta. Näin jokainen tyttö voi olla mukana muuttamassa maailmaa paremmaksi paikaksi, kertoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi