Artikkelit, 12.10.2019

Girls Takeoverissa tytöt ottivat vallan ja vaativat ilmastotoimia

Kansainvälisenä tyttöjen päivänä yli tuhat tyttöä ja nuorta naista syrjäytti päiväksi johtajia eri puolilla maailmaa. Suomessa Girls Takeover -tempaukseemme osallistuneet tytöt vaativat ilmastotoimia ja päättäjiä huomioimaan nuoret myös ilmastotoimia suunniteltaessa.

Tyttöjen ja nuorten naisten ääni näkyi ja kuului kansainvälisenä tyttöjen päivänä, kun tytöt ympäri maailmaa nostivat esiin tyttöihin kohdistuvaa syrjintää ja tyttöjen oikeutta osallistua päätöksentekoon. Planin Girls Takeover -tempauksessa tytöt ja nuoret naiset ympäri maailmaa astuivat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

Suomessa kolmatta kertaa järjestettävän tempauksen teemana oli tänä vuonna ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen oikeuksiin. Siksi valtasimme yhdessä tyttöjen ja nuorten naisten kanssa yrityksiä ja tahoja, jotka voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen ratkaisemiseen ja siihen, miten puhumme ilmastonmuutoksesta ja tyttöjen asemasta.

Paikkansa luovuttivat kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä,  OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko, Anna-lehden vastaava päätoimittaja Emma Koivula, Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Sara Mella, SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola sekä Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja. Lisäksi Plan Internationalin nuori kambodžalainen aktivisti Hory Toth valtasi etukäteen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen paikan.

Plan Internationalin kambodzhalainen aktivisti ja peruskoulun opettaja Hory Toth, 24, kertoi ilmastonmuutoksen konkreettisista vaikutuksista lasten ja erityisesti tyttöjen arkeen.

Ilmastonmuutoksesta kärsivät erityisesti maailman köyhimmissä maissa elävät tytöt, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä vuoksi.

Esimerkiksi Kambodzhassa ilmastonmuutos näkyy jo monin tavoin, kertoi ympäristö- ja ilmastoministerin paikan vallannut kambodzhalainen opettaja Hory Toth, 24.

– Kambodžalaiset ovat viljelijöitä ja riippuvaisia viljelystä. Mutta kun lämpötila nousee paljon, tulee niin kuuma, ettei viljely onnistu hyvin, Toth kertoi.

Paheneva kuumuus vaikeuttaa myös lasten koulunkäyntiä.

– Kuumuuden takia lapset ovat usein sairaana ja poissa koulusta, eivätkä saa tarpeeksi koulutusta. Ilman koulutusta he eivät saa hyvää työtä ja riittäviä ansioita, Toth kertoo.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kiitti Hory Tothia ilmastonmuutoksen konkreettisten vaikutusten avaamisesta.

Ministeri Krista Mikkonen kiitti Tothia viestin tuomisesta.

– Tothin vierailu on tärkeä muistutus siitä, että emme tee ilmastotyötä Suomessa vain itseämme varten, Mikkonen sanoi.

 

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin paikan vallannut Priya Härkönen, 16, haastoi Suomen huomioimaan ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen oikeuksiin entistä paremmin. Skinnari lupasikin, että Suomi tavoittelee edelläkävijän asemaa tasa-arvoisessa ilmastopolitiikassa. Kuva: Petri Krook

Päivän aikana Girls Takeover -valtaajat muistuttivat, että tytöt eivät ole vain ilmastonmuutoksen uhreja vaan heillä on myös osaamista ja taitoja, jotka tulisi huomioida ilmastonmuutoksen ratkaisuja suunniteltaessa.

– Nuoret ja erityisesti kehittyvien maiden tytöt olisi tärkeää osallistaa [päätöksentekoon], jotta pystymme tekemään oikeita toimia ja ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseen, muistutti tyttöjen päivän juhlassamme puhunut Priya Härkönen, 16, joka valtasi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin paikan.

Vastauksessaan Priyalle ministeri Ville Skinnari lupasi Suomen pyrkivän edelläkävijäksi tasa-arvoa edistävässä ilmastopolitiikassa.

– Suomi haluaa olla edelläkävijä siinä, että panostamme tyttöjen ja naisten oikeuksiin ja näemme sen, miten ilmastonmuutos on heikentänyt tyttöjen asemaa. Haluamme tehdä sen eteen töitä, että saavutamme kaikkein heikoimmassa asemassa olevat tytöt, Skinnari sanoi.

Helsingin pormestarin paikan vallannut Katariina tutustui Helenin Katri Valan lämpöpumppulaitokseen. Kuva: Iiro Rautiainen

Helsingin kaupungin pormestarin Jan Vapaavuoren paikan vallannut Katariina Pekkonen nosti esiin nuorten ilmastoaktiivisuuden tukemista ja toivoi kaupungilta lisää konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Kaupungeilla on ilmastonmuutoksen hillinnässä todella suuri rooli, eikä sitä roolia sovi kenenkään unohtaa. Esimerkkiänne tarvitaan erityisesti nyt, kun jo ihan lähitulevaisuudessa maailmanlaajuisesti suurin osa ihmisistä tulee asumaan kaupungeissa, Katariina sanoi puheessaan kaupungin henkilöstölle.

Vapaavuori vei Katariinan terveiset suurkaupunkien C40-verkoston huippukokoukseen.

– Tähän [ilmasto]kriisiin ei tarvita pelkkiä seuraajia, vaan sitäkin enemmän johtajia, Vapaavuori twiittasi Katariinan terveiset kokouksen alla.

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoman paikan vallannut Sara Murtonen, 16, toivoi EU:lta entistä järeämpiä toimia kehittyvien maiden tukemiseksi ja toivoi, että EU pakottaisi yritykset huolehtimaan paremmin ihmisoikeuksista ja ympäristöstä.

Kaupunkien lisäksi entistä enemmän konkreettisia toimia toivottiin Euroopan unionilta. Europarlamentaarikko Eero Heinäluoman paikan vallannut jyväskyläläinen Sara Murtonen, 16, muistutti, että EU:lla on kokonsa vuoksi valtavasti vaikutusvaltaa kehittyvien maiden oloihin.

– Ilmastonmuutos voi tuhota kaiken, mitä olemme saaneet tähän asti aikaiseksi, Sara totesi Ylen haastattelussa.

Myös Anna-lehdessä keskusteltiin median vastuusta ja mahdollisuuksista nostaa esiin erilaisia näkökulmia ja myös vähemmistöjen ääntä.

– Päivä oli todella silmiä avaava. Minulle vähemmistöjen näkyminen mediassa on tärkeä asia, ja on ollut hienoa huomata, että Annassa on paljon eri taustoista tulevia, eri ikäisiä ja eri kokoisia naisia, päätoimittaja Emma Koivulan paikan vallannut Zahra Karimy, 17, kiitti.

Lue lisää Zahran ajatuksia tyttöjen oikeuksista ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista Annan haastattelusta.  

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi