Artikkelit, 10.9.2019

Girls Takeoverissa tytöt ottavat vallan ja vaativat ilmastotoimia

YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta tytöt eri puolilla maailmaa astuvat poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Suomessa Plan Internationalin nuoret valtaavat kymmenen merkittävää johtopaikkaa. Girls Takeover -tempaus nostaa tänä vuonna esiin ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen asemaan.

Suomessa kolmatta kertaa järjestettävä lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin tempaus Girls Takeover on ollut Suomessa ja maailmalla suuri menestys. Viime vuonna tytöt valtasivat noin 2 000 johtopaikkaa 70 maassa eri puolilla maailmaa. Tempaus kiinnittää huomion tyttöjen kohtaamaan syrjintään sekä mahdollisuuksiin ja oikeuteen osallistua päätöksentekoon.

Planin nuoret tytöt valtaavat Helsingin kaupungin pormestarin Jan Vapaavuoren, europarlamentaarikko Eero Heinäluoman, Marimekon toimitusjohtajan Tiina Alahuhta-Kaskon, Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jukka Leskelän, Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan Tapio Sadeojan, Anna-lehden vastaavan päätoimittajan Emma Koivulan, Nordean henkilöasiakkaista vastaavan johtajan Sara Mellan ja SRV:n toimitusjohtajan Saku Sipolan paikat. Lisäksi Plan Internationalin kambodžalainen aktivisti Hory Toth valtaa ympäristö- ja ilmastoministerin Krista Mikkosen paikan.

Tänä vuonna tempaus nostaa esiin erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen oikeuksien toteutumiseen. Ilmastonmuutoksesta kärsivät erityisesti maailman köyhimmissä maissa elävät tytöt, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä vuoksi. Siksi Girls Takeoveriin on valittu mukaan yrityksiä ja instituutioita, jotka voivat vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään ja sitä kautta tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.

– Ilmastonmuutoksen hillintä on minulle tärkeä teema. Kyse ei ole vain ilmastosta ja luonnosta vaan myös ihmisoikeuksista. Tasa-arvo ja hyvät lähtökohdat elämään taustasta riippumatta ovat aina olleet minulle tärkeitä asioita ja koen, että juuri niihin pääsen Girls Takeoverissa vaikuttamaan, sanoo 18-vuotias Katariina Pekkonen, joka valtaa tyttöjen päivänä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren paikan.

– Tyttöjen aseman parantaminen on meidän kaikkien yhteinen asia. On nurinkurista, että ilmastonmuutos iskee pahiten kehitysmaiden tyttöihin, jotka jo muutenkin ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa maailmassa. Suomi on jo pitkään tukenut tasa-arvon kehitystä maailmassa lukuisten kehitysyhteistyöhankkeiden avulla, ja tätä työtä tulee jatkaa. Lisäksi meidän tulee tehdä kaikki mitä voimme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. 

– Girls Takeoverilla tuomme esiin tyttöjen valtavan potentiaalin ja samalla muistutamme, että tytöillä on oikeus osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Tällä hetkellä yksi polttavimmista teemoista on ilmastonmuutos, joka huolettaa nuoria ympäri maailmaa. Tytöillä on paljon osaamista ja tietoa, joka voi hyödyttää ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja ratkaisujen löytämisessä, kertoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi