Artikkelit, 11.9.2018

Ensimmäiset kuukautiseni

Ei koulua, kylpyä eikä ruoanlaittoa. Kipua, märkiä riepuja ja naiseuden juhlaa. Kahdeksan tyttöä kertoo, mitä tapahtui heidän ensimmäisten kuukautistensa aikana.

”Kuukautisten takia en pääse kouluun”

Kun kuukautiset alkoivat, 14-vuotias Esha ei rohjennut puhua niistä kenelläkään. Hän käytti kuukautissuojanaan kotona valmistettua kapdaa, joka on pieni kangaspala. Parin pesukerran jälkeen se oli vaihdettava uuteen. Silti kapda oli epähygieeninen, ja Esha sai usein tulehduksia.

– Koulussa ei ollut kunnon käymälää, joten jäin kotiin muutamaksi päiväksi kuukautisten aikana. Koeviikolla se oli erityisen hankalaa.

Intiassa tyttöjen ja naisten arkea vaikeuttavat monet kuukautisiin liittyvät uskomukset.

– Kuukautisten aikana ei saa poistua kotoa eikä käydä uskonnollisissa paikoissa. Sitä pidetään syntinä.

Plan International Intia on helpottanut tyttöjen elämää rakentamalle kouluihin vessoja, joissa käytetyt terveyssiteet voidaan hävittää. Opettajat kertovat tytöille myös kuukautisista ja henkilökohtaisesta hygieniasta.

– Voin ostaa opettajalta terveyssiteitä ja keskittyä koulunkäyntiin, Esha sanoo.
 

”En saa käydä kylvyssä, huuhtoa hiuksiani enkä laittaa ruokaa kuukautisten aikana”

11-vuotias Chandarayani kertoi kuukautisistaan ensimmäisenä isälleen, joka välitti tiedon tytön äidille.

– Oli tosi outoa nähdä verta pikkuhousuissa. En tiennyt, mitä tehdä. Äiti kuitenkin kertoi, mistä on kyse. Hän myös näytti, miten käyttää terveyssidettä.

Chandarayani asuu pienessä kylässä Indonesiassa. Ensimmäisiin kuukautisiin ei liity mitään erityistä perinnettä tai rituaalia, mutta on asioita, joita kuukautisten aikana ei saa tehdä.

– En saa käydä kylvyssä, huuhtoa hiuksiani enkä laittaa ruokaa.

Koulua Chandarayani saa käydä.

– Plan International Indonesia on järjestänyt koulun vessaan puhdasta vettä, paperia ja terveyssiteitä. Kuukautisten aikana käyn koulua ihan tavallisesti.
 

”Kuukautisten takia olen epäpuhdas”

– Ensimmäisten kuukautisteni aikana olin todella peloissani. En kertonut perheelleni mitään vaan hain apua naapurista. Ystäväni äiti antoi minulle vanhan kangaspalan, jota pesin ja kuivasin sisällä. Pelkäsin, että minut huomataan, 16-vuotias nepalilainen Janaki kertoo.

Kolmen päivän jälkeen Janakin äiti sai tietää tyttärensä kuukautisista.

– Tästä lähtien olet epäpuhdas, äiti sanoi.

Janaki on saanut tietoa kuukautisista Plan Nepalin kumppanijärjestön koulutuksissa.

– Kuukautisvuodossa ei ole mitään ujosteltavaa, se on täysin normaalia kaikille naisille. Ilman kuukautisia meistä ei tulisi äitejä.

Janaki on myös oppinut huolehtimaan intiimihygienistaan kuukautisten aikana. Nyt hän jakaa osaamistaan muille tytöille.

– Kehotan tyttöjä käyttämään puhtaita ja valkoisia kankaita likaisten ja värjättyjen sijaan. Näin he voivat välttyä tulehduksilta.

”Jouduin viikoksi eristyksiin”

Malawilaisen Alinafen (kuvassa vasemmalla) kuukautiset alkoivat 13-vuotiaana. Hän kertoi asiasta ensimmäisenä kaverilleen, ja yhdessä he pelästyivät, kun verenvuoto ei millään lakannut. Lopulta äiti lähetti Alinafen naapuritaloon, josta hänelle järjestyi muutama kangasriepu.

Sen jälkeen Alinafe lähetettiin isoäidin luokse toiseen kylään.

– Viivyin talossa viikon ja opettelin käyttämään riepuja niin, etten sotke vaatteitani ja tuota perheelleni häpeää, Alinafe kertoo.

Viikon aikana Alinafe oppi myös kaksi tanssia, joista toinen opetti kunnioittamaan vanhuksia ja toinen suoriutumaan seksistä avioliitossa. Isoäiti tarkasti, että Alinafen sukuelimet olivat valmiit sukupuoliyhteyttä varten.

– Hän ajeli alapääni merkiksi uudesta elämänvaiheestani.

Alinafea kiellettiin valmistamasta ruokaa ennen toisia kuukautisiaan. Hän ei myöskään saanut laittaa suolaa muiden ihmisten ruokaan.

Viikon ajan Alinafe jäi ilman kouluopetusta.

– Olen nyt kuitenkin aikuinen, ja eristyksen jälkeen minulle järjestettiin juhla.

Plan International Malawi kouluttaa naisia kertomaan tytöille kuukautisista ja tukemaan heidän opiskeluaan.
 

”Äitini kieltäytyi ostamasta minulle terveyssiteitä”

Ugandalaisen Christinen kuukautiset alkoivat 12-vuotiaana.

– Näin verta alushousuissani ja kysyin siskoltani, mistä se tulee. Hän kertoi kuukautisista, mutta en ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti.

Christine käskettiin kylpyyn, minkä jälkeen äiti osti hänelle kahdet alushousut. Lisäksi hän antoi vanhaa kangasta, josta Christine repi itselleen kuukautissuojia.

– Osa kavereistani käytti terveyssiteitä, mutta äiti kieltäytyi ostamasta niitä minulle.

Christine järkyttyi, kun kuukautisvuoto kesti jopa seitsemän päivää. Kangasriepu hiersi ja aiheutti mustelmia. Christine pelkäsi, että koulupuku sottaantuu vereen. Lopulta hän hankki työtä, jotta voisi ansaita rahaa terveyssiteisiin.

– Kun en tienannut riittävästi, palasin riepuihin.

Kuukautisten alkaminen tarkoitti, että tyttö voi tulla raskaaksi.

– Äiti sanoo, etten saa olla iltaisin myöhään ulkona, koska minut voidaan raiskata, Christine kertoo.

Nyt Christine saa AFRIpadseja, jotka ovat pestäviä ja vuoden ajan uudelleenkäytettäviä terveyssiteitä. Plan International Uganda myös valistaa tyttöjä kuukautisista ja henkilökohtaisesta hygieniasta.
 

”Kuukautisvertani sotkettiin valkoiseen lakanaan tuomaan onnea ja torjumaan sairauksia”

14-vuotiaan Tremin kuukautiset alkoivat, kun hän oli hakemassa kaivovettä kotikylänsä läheisellä pellolla Kambodzhassa.

– Olin kyllä kuullut kuukautisista, mutta en tiennyt, mitä tehdä. Olin paniikissa.

Trem palasi kotiin ja kertoi asiasta äidilleen ja siskolleen, joka käski hänet kylpyyn.

– Perinteen mukaan minun piti pestä itseni tietyllä saippualla, jotta saisin toisetkin kuukautiset. Lisäksi käsiini sidottiin punaiset langat ja valkoiseen lakanaan sotkettiin kuukautisvertani tuomaan onnea ja torjumaan sairauksia.

Tremin sisko näytti hänelle, miten terveyssiteitä käytetään.

Kuukautiset hankaloittavat hänen koulunkäyntiään.

– Kuukautisten aikana minun on tultava koulusta kotiin vaihtamaan terveyssidettä, koska koulussa siihen ei ole mahdollisuutta. Onneksi asumme lähellä koulua, kun taas monilla muilla matka on pitkä. Aina he eivät jaksa palata takaisin kouluun.

Trem puolustaa tyttöjen oikeuksia yhteisössään. Plan International Kambodzha on jakanut kumppanijärjestönsä kanssa tytöille terveyssiteitä ja valistanut seksuaaliterveydestä ja intiimihygieniasta.
 

”Kuukautisten aikana en voi kastella kukkia enkä syödä happamia ruokia”

12-vuotiaan indonesialaisen Vevinin kuukautiset alkoivat kirkossa.

– Vatsaan sattui, päätä särki. Kerroin asiasta isälleni ja poistuin kirkosta. Äiti antoi minulle terveyssiteitä.

Äiti listasi muutamia asioita, joita Vevin ei saa tehdä kuukautisten aikana.

– En saa huuhdella hiuksiani, kastella kukkia enkä syödä happamia ruokia. En saa olla poikien lähellä.

Koulua Vevin kuitenkin saa käydä, sillä Plan International Indonesia on järjestänyt hänen kouluunsa vessan, jossa on tarjolla puhdasta vettä, paperia ja terveyssiteitä.

– Kuukautiset eivät haittaa koulutyötäni. Vaikeinta on, jos kuukautiset alkavat kesken oppitunnin. Mieluummin odotan silloin tunnin loppuun kuin pyydän lupaa poistua luokasta.
 

”Vain naisilla oli lupa nähdä minut ensimmäisten kuukautisteni aikana”

– Tiesin, että elämäni muuttuu kuukautisten takia, kertoo 17-vuotias Dilki.

Sri Lankassa Dilkin yhteisössä tytöt viettävät kuukautisten alkamisen jälkeen kolmesta seitsemään päivää suljetussa tilassa, jossa hän saa tavata vain naisia. Tila voi olla huone tytön omassa kodissa.

Astrologi laatii tytölle horoskoopin ja määrittää ajat, jolloin hänen tulee suorittaa rituaaleja. Sen jälkeen hän menee varhain aamulla kylpyyn. Pesijä voi olla äiti tai maaseudulla naiskylvettäjä, joka ohjaa kylpemisrituaalia.

Sen jälkeen järjestetään juhlat, jossa tyttö saa lahjaksi muun muassa kultaa.

Sri Lankassa tytöt tuntevat rituaalit mutta eivät tiedä paljoakaan henkilökohtaisesta hygieniasta.

– Asiasta ei puhuta äidin eikä kavereiden kanssa. Me emme tiedä, miten toimia kuukautisten aikana tai hävittää käytetyt kuukautissiteet, Dilki kertoo.

Kuukautiset haittasivat Dilkinkin koulunkäyntiä.

– Kävin sekakoulua, joten tyttöjen tuli varoa poikia. Usein tytöt lähtivät aikaisin koulusta kotiin eivätkä palanneet takaisin moneen päivään.

Plan International Sri Lanka on rakentanut Dilkin kouluun erilliset vessat pojille ja tytöille. Tyttöjen vessassa on myös pesumahdollisuus ja säiliö käytetyille siteille.

– Plan on myös kertonut intiimihygieniasta. Ensimmäistä kertaa keskustelimme aiheesta vapaasti opettajien kanssa, Dilki kertoo.

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Edistä tyttöjen oikeuksia kuukausilahjoittajana. Tyttösponssina parannat heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia ja varmistat, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta
Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta