Artikkelit, 14.6.2021

“En tiedä, onko hän elossa vai kuollut”

25-vuotias Tigist ja kaksi lasta pakolaisleirillä.

Etiopian Tigrayssa kuukausia jatkuneet taistelut ovat ajaneet lähes kaksi miljoonaa ihmistä pois kodeistaan. Lisäksi miljoonia ihmisiä uhkaa nyt nälänhätä. 25-vuotias Tigist pakeni Tigraysta jalan kymmeniä kilometrejä.

Kun taistelut puhkesivat Etiopian Tigrayssa viime vuonna, 25-vuotias Tigist pakeni kävellen kymmeniä kilometrejä. Mukanaan hänellä oli kaksi lastaan, mutta hänen puolisonsa jäi Tigrayhun suojelemaan pariskunnan vähäisiä säästöjä ja omaisuutta.

“En tiedä, onko hän kuollut vai elossa. Meillä oli pieni leipomo, ja myimme molemmat päivittäin leipää noin 1400 birrin (26 euroa) edestä. Olimme palkanneet avuksemme kaksi naista”, Tigist kertoo.

Miljoonat ihmiset nälänhädän partaalla

Lähes kaksi miljoonaa ihmistä on paennut Tigrayssa viime marraskuussa puhjenneita taisteluja. Osa on jäänyt Etiopiaan maan sisäisiksi pakolaisiksi, osa on paennut rajan yli Sudaniin. YK-järjestöjen tuoreen raportin mukaan 350 000 ihmistä elää jo “katastrofaalisessa” ruokapulassa ja miljoonat ihmiset ovat nälänhädän partaalla.

Plan tukee lapsia ja heidän perheitään Tigrayssa, Amharassa ja Afarin alueilla Etiopiassa. Pyrimme tarjoamaan henkeä pelastavaa hoitoa akuutista aliravitsemuksesta kärsiville alle viisivuotiaille lapsille sekä raskaana oleville ja imettäville naisille. Parannamme hygieniaa ja jaamme tietoa ravinteikkaan ruoan valmistuksesta sekä säilömisestä.

“Kriiseissä ja konflikteissa lapset ja erityisesti tytöt ovat haavoittuvimmassa asemassa. Vahvistamme lastensuojelua sekä edistämme tyttöjen ja nuorten naisten elinoloja estämällä väkivallan eri muotoja ja tasaamalla kriisin vaikutuksia. Lisäksi edistämme tyttöjen mahdollisuutta jatkaa koulua. Se tuo lapsille turvaa ja rutiineja traumaattisen arjen keskelle”, kertoo ohjelmatyön johtajamme Annukka von Kaufmann.

Pakolaiset asuvat epähygieenisissä ja ahtaissa tiloissa

Tigist asuu nyt lastensa kanssa pakolaisille tarkoitetussa väliaikaisessa majoituksessa. Saavuttuaan keskukseen hän sai patjoja, peittoja, kanistereita sekä maissia ja vehnää. Ruokaa he saavat nipin napin tarpeeksi selvitäkseen.

Keskuksessa naiset, miehet ja lapset jakavat samat ahtaat tilat. Se altistaa heidät taudeille ja lisää pelkoa öisistä hyökkäyksisstä ja seksuaalisesta väkivallasta.

“Neljännellä luokalla oleva vanhin tyttäreni jatkoi opintojaan täällä, mutta hän menee kouluun joka aamu ilman aamiaista. Kolmevuotias poikani kärsii aliravitsemuksesta. Joskus menen kaupunkiin etsimään töitä. He maksavat minulle 50 birriä (95 senttiä), jolla ostan ravinteikkaampaa ruokaa, kuten jyviä, lapsilleni”, Tigist kertoo.

“Elämä täällä on vaikeaa. Olemme menettäneet monia sukulaisimme konfliktin takia. Aiemmin pystyimme elättämään itsemme, mutta nyt elämme lahjoitusten varassa. Tarvitsemme järjestöiltä apua, jotta pääsemme tästä tilanteesta ja takaisin kyliimme.”

Hätäapulahjoitus

Tue lapsia kriiseissä ja katastrofeissa

Katastrofit, ilmastonmuutos ja koronapandemia vaikuttavat eniten maailman heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja erityisesti tyttöihin. Kriiseissä turvaamme lasten perustarpeet: ruoan, suojan, puhtaan veden ja koulunkäynnin.

Tyttö seisoo pellolla ja pitelee sylissään ruoka-apupakkausta.
Tyttö seisoo pellolla ja pitelee sylissään ruoka-apupakkausta.
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi