Artikkelit, 10.7.2023

Autamme lapsia takaisin kouluun sisällissodasta toipuvassa Etiopiassa

Kaksi vuotta kestänyt sisällissota Pohjois-Etiopiassa vaikutti rajusti lapsiin ja heidän perheisiinsä. Sodassa kuoli satojatuhansia ihmisiä, ja 2,3 miljoonaa lasta on edelleen koulun ulkopuolella. EU:n tuella autamme esikouluikäisiä lapsia takaisin opetuksen pariin.

Pohjois-Etiopiassa marraskuussa 2020 puhjennut sisällissota oli raju ja raaka. Etiopian hallinnon ja Tigrayn alueen joukkojen välillä alkanut sota päättyi rauhansopimukseen tasan kaksi vuotta myöhemmin, marraskuussa 2022. Vaikka aseelliset taistelut ovat päättyneet, sodasta toipuminen on vasta alkamassa.

”Perheet menettivät paljon omaisuuttaan sodan aikana, eivätkä he voineet viljellä yli kahteen vuoteen. Siksi heillä on vakavia ongelmia ruokkia lapsensa ja hankkia heille koulutarvikkeita, vaatteita ja kenkiä. Lapset sairastelevat. Tilannetta on vaikea sanoin kuvailla”, kertoo Etiopian Planin hätäapukoulutuksen asiantuntija Kiros Abrha.

”Jotkut perheet myös naittavat lapsensa varhain. He naittavat heidät yksinkertaisesti siksi, että lapset saisivat ruokaa.”

Koulu antaa turvaa

Tiedämme pitkästä kokemuksesta, että lapsiin kohdistuva seksuaalinen ja sukupuolittunut hyväksikäyttö lisääntyvät kriisien ja konfliktien aikana. Kriiseissä lasten koulunkäynti usein loppuu, kuten kävi Pohjois-Etiopiassa sodan takia. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat tytöt. Heidät otetaan usein ensimmäisenä pois koulusta, jotta he voivat olla avuksi kotona ja esimerkiksi hoitaa pienempiä sisaruksiaan.

Lisäksi sodan aikana vanhempien huoli lastensa turvallisuudesta kasvoi, eivätkä he ymmärrettävästi halunneet lähettää lapsiaan kouluun. Patriarkaalisissa yhteiskunnissa varsinkin tyttöjen liikkumatilaa rajoitetaan, mikä voi olla henkisesti äärimmäisen rankkaa.

Koulu antaa kuitenkin lapsille turvaa ja paikan, jossa he saavat olla lapsia ja oppia. Siksi koulunkäynnin jatkuminen mahdollisimman pian sodan päättymisen jälkeen on elintärkeää. Kynnys sen keskeyttämiseen pitäisi olla mahdollisimman korkea.

”Tiedämme, että koulutus ei ole väylä elämään vaan elämä itse. Se suojelee lapsia, erityisesti tyttöjä, ja yhteisöjä tietämättömyydeltä ja perinteisiltä uskomuksilta. Se on keino suojella lapsia varhaisilta ja pakotetuilta avioliitoilta sekä fyysiseltä ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä”, Kiros Abrha sanoo.

Koulussa lapset oppivat lisäksi lukemaan ja laskemaan ja saavat teknologisia taitoja, joiden avulla he voivat paremmin pärjätä elämässä, Abrha muistuttaa.

Korjaamme ja rakennamme varhaiskasvatuskeskuksia

Kun koulu on kerran keskeytynyt, sen jatkaminen on kuitenkin usein vaikeaa. Pohjois-Etiopiassa 2,3 miljoonaa lasta on ollut koulun ja esikoulun ulkopuolella kolme vuotta. Jo ennen sisällissotaa koulunkäyntiä estivät koronavirukseen liittyvät rajoitukset. Mullistuksissa 55 000 opettajaa on menettänyt työpaikkansa.

Koulun aloittamista vaikeuttaa myös se, että sodan osapuolet käyttivät kouluja tukikohtinaan ja niitä pommitettiin rajusti. Etiopian viranomaisten mukaan suurin osa Tigrayn kouluista on ryöstetty ja arviolta 85 prosenttia kouluista on tuhoutunut osaksi tai pahoin. Lisäksi lukuisat koulut majoittivat tai majoittavat edelleen maansisäisiä pakolaisia.

Siksi korjaamme ja rakennamme uudelleen sisällissodassa tuhoutuneita kouluja Tigrayssa, Afarissa ja Amharassa. EU:n rahoittamassa koulutus- ja lastensuojeluprojektissa tavoitteemme on perustaa yhteensä 21 varhaiskoulutuskeskusta, joista 13 rakennetaan alusta ja 8 kunnostetaan. Osallistuminen laadukkaaseen esiopetukseen tutkitusti parantaa kouluvalmiuksia ja myöhempiä oppimistuloksia.

Lisäksi tuemme opettajankoulutusta ja opetusmateriaalien saatavuutta, kehitämme hyviä käytäntöjä ja esi- ja alkuopetukseen sekä varmistamme, että lapsilla on pääsy tarvittaviin lastensuojelun palveluihin. Yhdessä Maailman ruokaohjelman WFP:n kanssa tarjoamme lapsille myös kouluruokailua.

Kolmen vuoden aikana tavoitamme yhteensä 7 000 kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevaa 3–6-vuotiasta lasta.

“Jos tukemme on riittävää, lapset tulevat taas kouluun. Juuri nyt suuri määrä lapsia käy projektikeskuksessamme, koska jaamme heille hätäapukeksejä. Kun suurta hätää kokeneet lapset saavat koulutusta, se voi olla pelastus heille ja heidän yhteisöilleen.”

PATHS on Pohjois-Etiopiassa (Tigrayssa, Afarissa ja Amharassa) toteutettava EU-rahoitteinen koulutus- ja lastensuojeluprojekti. Toteutamme sen yhteistyössä YK:n lastenjärjestö UNICEF:n sekä Maailman ruokaohjelma WFP:n kanssa.

Tyttöjen päivää vietetään taas 11.10. Tyttöjen päivänä juhlimme tyttöjen potentiaalia ja vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan. Tänä vuonna tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu.

Kannustetaan yhdessä tyttöjä

Tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu! Tytöillä on oikeus urheilla vapaina syrjinnästä. Rakennetaan yhdessä maailma, jossa kaikki tytöt voivat tavoitella unelmiaan.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi