Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit Mediatiedotteet, 22.9.2020
16-vuotias Aava Murto valtaa pääministeri Sanna Marinin paikan Girls Takeoverissa
Lokakuussa tytöt eri puolilla maailmaa astuvat poliittisten, yhteiskunnallisten ja talouden johtajien saappaisiin osana kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaa. Suomessa Planin nuoret valtaavat kahdeksan johtajan paikat, mukaan lukien pääministeri Sanna Marinin paikan. Tänä vuonna Girls Takeover -tempauksemme nostaa esiin teknologian vaikutuksia tasa-arvoon.
Suomessa neljättä kertaa järjestettävä Plan Internationalin Girls Takeover -tempaus tuo tänä vuonna esiin teknologian vaikutuksia tyttöjen asemaan ja tulevaisuuteen.
– On tärkeää tuoda tytöille lisää teknologiaosaamista, sillä teknologia nousee tässä muuttuvassa maailmassa yhä suurempaan rooliin. Tytöt ja naiset jäävät helposti teknologisen kehityksen ja teknologiataitojen ulkopuolelle, sanoo vääksyläinen Aava Murto, 16, joka valtaa tempauksessa pääministeri Sanna Marinin paikan.
Tempaukseen on valittu instituutioita ja yrityksiä, jotka voivat toimillaan edistää tasa-arvoa teknologiassa. Mukana ovat pääministerin lisäksi Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä, Demi-lehden päätoimittaja Päivi Lehtomurto, F-Securen toimitusjohtaja Samu Konttinen, Futuricen toimitusjohtaja Teemu Moisala, MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki sekä Rovion toimitusjohtaja Kati Levoranta.
Heidän paikkansa valtaa kahdeksan 14–19-vuotiasta tyttöä ja nuorta naista eri puolilta Suomea.
Digikuilu asettaa tytöt haavoittuvaan asemaan
Nopeasti digitalisoituva maailma ja epätasaisesti jakautuva teknologinen kehitys kasvattavat niin sanottua sukupuolten digikuilua. Internetiä käyttävien naisten osuus on globaalisti 17 prosenttia pienempi kuin internetiä käyttävien miesten osuus. Vähiten kehittyneissä maissa ero on lähes 43 prosenttia.
Erityisen suuri kuilu on, kun katsotaan tyttöjen ja naisten osuutta teknologian kehittäjinä. Teknologiayrityksiä johtavat enimmäkseen miehet, ja he myös kehittävät sovelluksia ja teknologisia ratkaisuja, jotka eivät huomioi riittävästi tyttöjen ja naisten tarpeita.
Kuilun umpeen kuromisessa riittää työsarkaa kaikkialla maailmassa, muistuttaa pääministeri Sanna Marin.
– Suomen tulee hyödyntää vahvaa kansallista osaamistaan digitalisaatiossa ja laajemmin uusien teknologioiden ja innovaatioiden alueella myös tasa-arvotyössä. Innovaatioiden on tuotava uudet teknologiat kaikkien ulottuville. Ne eivät saa syventää digitaalista kuilua maiden välillä tai yhteiskuntien sisällä. Niiden on palveltava eriarvoisuuden poistamista, kun teknologiat muuttavat työelämää ja yhteiskuntia, pääministeri Marin sanoo.
Koronapandemia korosti teknologian roolia
Planin Girls Takeover -tempaus on ollut sekä Suomessa että maailmalla suuri menestys. Viime vuonna paikkansa luovutti 1 800 johtajaa noin 60 maassa eri puolilla maailmaa.
Symbolinen tempaus kiinnittää huomion tyttöjen kohtaamaan syrjintään sekä toisaalta tyttöjen valtavaan potentiaaliin. Tavoitteena on, että tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan valtauspäivän aikana tehtäviin päätöksiin. Valmistelut tempausta varten on aloitettu jo keväällä.
Koronapandemia on nostanut teknologian merkityksen entistä suurempaan rooliin. Suomessa teknologiset ratkaisut mahdollistivat etäopiskelun suurimmalle osalle lapsista, mutta monissa maailman maissa lapset jäivät lähes tai kokonaan vaille opetusta.
– Varmistaaksemme, etteivät tytöt ja naiset jää jälkeen globaalissa kehityksessä, heillä on oltava tasaveroiset mahdollisuudet käyttää ja kehittää teknologiaa. Vain näin voimme varmistaa, että tytöt saavat äänensä kuuluviin nopeasti digitalisoituvassa maailmassa, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.
– Ilman tyttöjen ja naisten näkökulmaa olemme vaarassa luoda työkaluja ja ratkaisuja, jotka syventävät jo olemassa olevia syrjiviä rakenteita ja siirtävät fyysisen maailman epätasa-arvon digitaaliseen maailmaan. Lisäksi hukkaamme puolet maailman ihmisten potentiaalista.
Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa
Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.
Anna aineeton lahjaTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi