Artikkelit, 24.5.2021

Näin kuukautiset estävät pakolaistyttöjä käymästä koulua

14-vuotias burundilaistyttö Angel istuu Tansaniassa tuolilla, sylissään kuukautishygieniatarvikkeita.

Kuukautishygieniatarvikkeiden ansiosta Angel, 14, voi käydä nyt koulua myös kuukautisten aikana.

”Kun minulla on kuukautiset, joudun heräämään aikaisin ennen kaikkia muita pestäkseni vaatteeni ja lakanani”, kertoo 14-vuotias burundilainen Angel, joka asuu kasvattivanhemman kanssa pakolaisleirillä Tansaniassa.

”Minulla on varaa vain yhteen terveyssiteeseen päivässä, joten en tunne oloani mukavaksi muiden seurassa tai koulussa. Olen huolissani, että veri tahrii vaatteeni ja että minua kiusataan.”

Pakolaisleirillä, jolla Angel asuu, paketti terveyssiteitä maksaa kahta Yhdysvaltain dollaria vastaavan summan. Se on perheille valtava kulu. Useimmat vanhemmat käyttävät vähät rahansa mieluummin välttämättömiin perustarpeisiin kuten ruokaan.

Kuukautisiin liittyy myös stigmaa

Angel on yksi leirin tuhansista tytöistä ja naisista, joilla on vaikeuksia saada kuukautishygieniatuotteita käyttöönsä. Useimmat heistä käyttävät paksun puuvillan tai muun kankaan paloja kuukautissuojina ja kokevat usein kuukautisiin liittyvää häpäisyä, joka estää heitä osallistumasta koulutukseen sekä sosiaaliseen toimintaan tai hankkimaan elantoa.

Sen lisäksi, että tyttöjen on hoidettava kuukautisiin liittyvät käytännön asiat, he joutuvat kestämään kuukautisiin liittyvää stigmaa. Monissa perheissä tytöt, joilla on kuukautiset, eivät saa oleskella miesten lähellä, sillä heidän katsotaan olevan epäpuhtaita. Aihe on tabu, joten vanhemmat eivät puhu tyttärilleen kuukautisista eikä niistä keskustella koskaan avoimesti edes naisten kesken.

”Kun kuukautiseni alkoivat, elämäni muuttui painajaiseksi, sillä saatavillani ei ollut terveyssiteitä henkilökohtaisen hygienian hoitamiseen. Pelkäsin joutuvani häpeämään koulussa, eikä minulla ollut edes harjoituskirjoja tai muita materiaaleja opiskelun tueksi, joten päätin lopettaa koulun”, 23-vuotias pakolainen Citigestse kertoo.

23-vuotias burundilainen Citigestse istuu pulpetissa koulussa Tansaniassa.
Citigestse käy tällä hetkellä toisen asteen viimeistä luokkaa.

Rahan hankkiminen vaarallista

Vaikka turvallisuus on leirin tytöille ja naisille todellinen huolenaihe, monet päätyvät keräämään pensaikosta polttopuuta, jonka he myyvät ansaitakseen rahaa terveyssiteiden ostamiseen. Angel sanoo, että se ei ole turvallista.

”Miehet seuraavat naisia pensaikkoon. Jotkut ystäväni raiskattiin, ja toisinaan poliisi otti meidät kiinni, sillä puun leikkaaminen on laitonta”, Angel sanoo.

Plan International haluaa puuttua näihin ongelmiin. Unicefin rahoituksen avulla Plan tarjoaa hygieniakoulutusta leirin tytöille ja nuorille naisille sekä toimittaa heille kuukautishygieniapaketteja, joihin sisältyy vesihanalla varustettuja ämpäreitä, vaseliinia, pyykkisaippuaa, muovimattoja, alusvaatteita ja kestositeitä.

”Tunnen nyt oloni varmemmaksi, kun käyn koulua kuukautisteni aikana ja vietän aikaa ystävieni kanssa, ja pystyn tekemään kotityötkin ilman huolia. Lisäksi olemme paremmin turvassa, kun meidän ei enää tarvitse käydä keräämässä polttopuuta pensaikosta. Arvostan kaikkea Plan Internationalilta saamaani tukea ja toivon, että se jatkuu, jotta entistä useampi tyttö voi käydä koulua ja olla turvassa väkivallalta”, Angel sanoo.

Mentoriohjelmalla takaisin kouluun

Autamme Citigestsen kaltaisia koulunkäyntinsä keskeyttäneitä tyttöjä palaamaan kouluun mentoriohjelman avulla. Säännöllisten mentorointitapaamisten jälkeen Citigestse suostuikin palaamaan kouluun. Hän sai kuukautishygieniapaketin, koulumateriaaleja ja aurinkoenergialla toimivan lampun, jotta opiskelu onnistuu myös ilta-aikaan.

Citigestse käy tällä hetkellä toisen asteen viimeistä luokkaa. Naisen itsevarmuus on kasvanut, ja hän on alkanut mentoriksi muille leirin tytöille, joita hän kannustaa pysymään koulussa.

”Tunnen itseni etuoikeutetuksi, kun minulla on tämä mahdollisuus. Muistan olleeni aiemmin murheellinen, pelokas ja häpeissäni, mutta mentoriohjelman tuen ansiosta se on mennyttä. Akateeminen matkani saa taas jatkoa, ja tunnen voivani nyt inspiroida tyttöjä, jotka kamppailevat samojen haasteiden kanssa kuin minä aikaisemmin. Unelmani on tulla opettajaksi, sillä haluan auttaa muuttamaan muiden tyttöjen elämää”, Citigestse sanoo.

Tyttöjen päivä 11.10.2024

Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa

Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.

Anna aineeton lahja
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi