Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 22.10.2024
Tasa-arvotyömme lisäsi koulua käyvien lasten määrää Ugandassa
Tuemme raskaana olevia nuoria sekä teiniäitejä palaamaan takaisin kouluun Kamulin ja Buyenden alueilla Ugandassa. Järjestämämme koulutukset ovat innostaneet myös muita lapsia enemmän kouluun.
Työmme Ugandassa Kamulin ja Buyenden alueilla nuorten ei-toivottujen raskauksien ehkäisemiseksi ja raskaana olevien nuorten ja teinivanhempien tukemiseksi tuottaa tulosta. Sen lisäksi, että olemme lisänneet seksuaalipalvelujen saatavuutta ja kouluttaneet nuoria kouluttajiksi, työ on myös välillisesti lisännyt koulua käyvien lasten määrää.
”Kouluissa järjestämämme koulutukset ovat houkutelleet yleisestikin enemmän lapsia kouluun ja nostaneet koulua käyvien lasten määrää”, projektipäällikkö Christine Oseku kertoo.
Joissain koulussa oppilaiden määrä on jopa tuplaantunut. Erään tukemamme koulun oppilasmäärä on noussut esimerkiksi 600:sta 1200:aan.
”Tämä tuo tietysti uusia haasteita kouluille. Niin opettajia kuin vessoja tarvitaan nyt enemmän.”
Ehkäisemme Ugandassa Buyenden ja Kamulin alueilla nuorten ei-toivottuja raskauksia sekä tuemme raskaana olevia nuoria ja teinivanhempia.
Nuorten äitien masennus lisääntynyt
Teiniraskauksien määrät 13–19-vuotiaiden keskuudessa ovat Buyenden ja Kamulin alueella poikkeuksellisen korkeat. Buyendessä 28 % ikäryhmän tytöistä on tullut äidiksi nuorena ja Kamulissa 21 % tytöistä. Koronapandemia pahensi tilannetta.
Teiniäideillä on suuri riski jäädä pois opintieltä. He suorittavat toisen asteen koulutuksen kuusi kertaa muita epätodennäköisemmin. Heillä on kolme kertaa pienempi todennäköisyys saada töitä kuin ei-teiniäideillä.
Ei-toivottujen nuorten raskauksien taustalla ovat monet haitalliset normit, stigma ja syrjintä.
“Monissa perheissä vanhemmat ja sukulaiset hylkäävät nuoren äidiksi tulleen lapsensa. Monet näistä nuorista elävät kokonaan omillaan. Nuorten äitien masennus on lisääntynyt heidän kokemiensa haasteiden takia”, Oseku kertoo.
“Työmme tavoittaa etenkin nämä kriittisessä asemassa olevat äidit. Olen todella ylpeä, että he voivat muuttaa tuellamme elämäänsä ja että he saavat äänensä kuuluviin. Heillä on myös tärkeä rooli työmme kehittämisessä.”
Toinen liian varhaisten raskauksien taustalla piilevä syy on seksuaalikasvatuksen puute. Se lisää myyttejä ja harhaluuloja esimerkiksi ehkäisyyn liittyen. Ehkäisyä ei myöskään ole helposti saatavilla ja sen käyttöaste on matala. Seksuaaliterveyspalvelut on suunniteltu aikuisille, eikä monilla terveysasemilla ole nuorille suunnattuja tiloja ja palveluita.
Myös terveysalan ammattilaisilla saattaa olla ennakkoluuloja ja -asenteita nuorten ehkäisyn käyttöä kohtaan.
Liikkuvat terveyspalvelut tärkeitä syrjäseuduilla
Työskentelemme Ugandassa EU:n, Suomen ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tuella, yhteistyössä paikallisten järjestöjen kanssa. Järjestöillä on kyky vaikuttaa paikallisiin linjauksiin ja menettelytapoihin. Niillä on myös erinomainen tuntemus työskentelystä yhdessä nuorten kanssa.
Tuemme raskaana olevia tyttöjä ja nuoria äitiä palaamaan kouluun. Koulutamme nuoria aktivisteja, jotka voivat kouluttaa muita nuoria seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista. Nuoret omaksuvat myönteisiä asenteita ja käytäntöjä niin varhaisten raskauksien kuin seksuaaliväkivallan ehkäisemiseksi.
Lisäämme nuorille sopivien seksuaaliterveyspalveluiden saatavuutta. Syrjäisimmillä seuduilla hyödynnämme liikkuvia terveyspalveluita ja tuemme ehkäisyvälineiden jakamista. Vahvistamme myös paikallisen kumppanimme maksutonta puhelinlinjaa, josta nuoret saavat neuvontaa ja tukea omalla kielellään.
Työmme tavoittaa Buyenden ja Kamulin alueilla 11 000 nuorta (erityisesti raskaana olevia tyttöjä ja teinivanhempia), 3 600 vanhempaa ja huoltajaa, 90 terveysalan ammattilaista, 122 terveystiimiä ja 40 yhteisöjen johtajaa tai uskonnollista johtajaa. Huomioimme työssämme myös vammaiset nuoret.
Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa
Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.
Anna aineeton lahjaTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi