Blogit, 7.10.2024

Lapset ovat syyttömiä sotaan – Gazan ja Libanonin lapset elävät keskellä katastrofia ja tarvitsevat apua heti

Lähi-idän tilanne on täysin kestämätön lasten kannalta. Alueelle on saatava välittömästi tulitauko ja humanitaarista apua. 

Kesään 2024 mennessä 307 pommitettua gazalaiskoulua, jotka ovat tarkoituksella olleet iskujen kohteita. 1,9 miljoonaa kodeistaan paennutta gazalaista, joista puolet lapsia. Humanitaarisen avun pääsyn haittaaminen tai estäminen kokonaan tuhansilta lapsilta. Unicefin mukaan yli 14 000 tapettua lasta.

Pelkästään yllä olevat tiedot Gazan tilanteesta rikkovat useita YK:n turvallisuusneuvoston asettamista kuudesta vakavasta loukkauksesta konflikteissa eläviä lapsia kohtaan. Lasten tappamisen, humanitaarisen avun estämisen ja kouluiskujen lisäksi loukkauksia ovat lasten värvääminen asevoimiin, sieppaukset ja seksuaalinen väkivalta. Lasten tilanne Lähi-idän alueella on katastrofaalinen ja tarvitsee välitöntä kansainvälisen yhteisön puuttumista.

Lokakuussa 2023 Gazan kaistaletta hallitseva ääri-islamistijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin. Israel vastasi hyökkäykseen mittavilla sotatoimilla Gazassa sekä kiristämällä otettaan Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. Gazan tilanteen kärjistymisen seurauksena Libanonin äärijärjestön Hizbollahin ilmaiskut Israelin puolelle kiihtyivät. Sota laajeni Libanoniin syyskuussa, kun Israel räjäytti Hizbollahin käyttämiä hakulaitteita ja jatkoi muilla sotatoimilla, kuten ilmaiskuilla. Hamas ja Hizbollah ovat osa Lähi-idässä toimivaa Israelin-vastaista verkostoa, jota Iran tukee.

Sotatoimien levitessä alueella tuhansien lasten elämä on katkennut Palestiinalaisalueen lisäksi Libanonissa. Kouluja on suljettu, vähintään kymmeniä lapsia kuollut ja yli miljoonaa ihmistä paennut maan sisäisesti. Sairaaloita ja vesipisteitä on tuhottu. Libanon on hauras valtio, jossa tuhannet perheet kärsivät köyhyydestä jo ennen sotatoimia. Libanon on myös itse vastaanottanut 1,5 miljoonaa syyrialaispakolaista.

Lähi-idän historia on verinen ja sotaisa. On kuitenkin muistettava, että myös sodalla on sääntönsä. Niistä tärkeimpiin kuuluu siviiliväestön suojelu. Lisäksi lapset kuuluvat sodassa erityissuojelun piiriin. Nykyinen tilanne alueella ei kunnioita näitä sääntöjä vaan käynnissä on ihmisoikeuskatastofi. Iskuja kohdistetaan tietoisesti siviilikohteisiin ja humanitaarisen avun jakelu on estetty. Tilanteesta kärsivät eniten lapset.

Kansainvälinen yhteisö tietää, mitä tilanteelle pitäisi tehdä, mutta päätökset ovat olleet liian hitaita. Tarvitsemme välittömästi toimia, jotka varmistavat kansainvälistä oikeuden ja lapsen oikeuksien toteutumisen. Tarvitsemme alueelle pysyvän tulitauon.

Humanitaarista työtä tekevät ihmiset tarvitsevat suojelua. On varmistettava, että humanitaarinen apu pääsee esteettä perille. Siviiliväestölle, erityisesti lapsille, pitää tarjota elämiselle välttämättömät asiat, kuten ruokaa, puhdasta juomavettä, sanitaatiota, suojaa ja terveydenhuoltoa. Pelkästään Gazassa, Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa yli kolme miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä apua.

On tärkeää, ettemme käännä selkäämme Gazan ja Libanonin lasten tilanteelle. Lapset tarvitsevat apuamme nyt. Paras tapa auttaa on lahjoittaa varoja humanitaariseen työhön. Vaikeista olosuhteista huolimatta Plan pystyy toimittamaan lapsille ja heidän perheilleen humanitaarista apua, kuten ruokaa, suojaa ja puhdasta vettä. Turvaamme lapsille lastensuojelu- ja terveyspalveluja sekä mahdollisuuden käydä koulua. Tytöt ja nuoret naiset ovat sukupuolensa takia konflikteissa usein haavoittuvimmassa asemassa, joten huomioimme heidän erityistarpeensa työssämme.

Lapset ovat syyttömiä sotaan, asuivat he missä päin maailmaa tahansa. On maailman ja meidän tehtävämme varmistaa, ettei sota vie lapsilta heidän tulevaisuuttaan.

Piirroskuva tytöstä tummaa taustaa vasten. Tyttö on ristinyt kätensä eteensä ja puristaa rintaansa vasten pehmolelunallea.