Mediatiedotteet, 2.10.2024

Seksuaalista väkivaltaa ja lapsisotilaaksi värväämistä

Naisia ja lapsia Nigeriassa. Etualalla äiti pitää pientä lasta sylissään.

Plan Internationalin maailmanlaajuinen tutkimus Silti me unelmoimme nostaa esiin lasten ja nuorten kokemuksia sotien ja taisteluiden keskellä. Etiopiassa syvähaastatellut tytöt kertoivat äärimmäisen julmasta seksuaalisesta väkivallasta, pojat ystäviensä kuolemista.

Lastenoikeusjärjestö Plan International on haastatellut suurtutkimukseen Silti me unelmoimme konfliktien keskellä eläviä lapsia ja nuoria aikuisia ja saanut yksityiskohtaista ja järkyttävääkin tietoa väkivallan keskellä kasvamisesta.

Tutkimukseen osallistui 10 000 iältään 13–24-vuotiaista lasta ja nuorta aikuista Ukrainassa, Kolumbiassa, Sudanissa, Nigeriassa, Etiopiassa, Kamerunissa, Filippiineillä, Libanonissa ja Mosambikissa. Yhden tutkimuksessa mukana olevan maan nimeä ei voi mainita maassa tehtävän humanitaarisen työn turvaamiseksi. Maasta kerätty aineisto on kuitenkin mukana tutkimuksessa. Vastaajista noin puolet oli tyttöjä ja nuoria naisia ja puolet poikia ja nuoria miehiä. Viisi vastaajaa ilmoitti olevansa muunsukupuolisia.

Tutkimuksen 104 syvähaastattelua tehtiin viime keväänä Etiopiassa, Kamerunissa, Kolumbiassa ja Filippiineillä. Raportti kertoo, millaista seksuaalista väkivaltaa lapsiin ja nuoriin kohdistetaan ja miten heitä houkutellaan aseellisten ryhmien jäseniksi.

Etiopiassa haastatellut tytöt ja nuoret naiset kertoivat sekä kokeneensa että todistaneensa äärimmäisen julmaa seksuaalista väkivaltaa. He korostivat tarvitsevansa kiireellistä apua myös mielenterveytensä hoitamiseen.

”Monien tyttöjen kimppuun hyökättiin sodan aikana, kuten minun, ja jopa äitejä raiskattiin lastensa ja aviomiehensä nähden”, etiopialainen Shire, 21, kertoo.

Lapset ja nuoret joutuvat todistamaan läheistensä kuolemia

Tutkimukseen osallistuneista tytöistä ja nuorista naisista 27 prosenttia ilmoitti, että seksuaalinen väkivalta on heille jokapäiväinen riski. 17 prosenttia pojista ja nuorista miehistä ilmoitti samoin.

22 prosenttia tutkimukseen osallistuneista pojista ja nuorista miehistä on joutunut värväysyrityksen kohteeksi aseellisiin ryhmiin tai joukkoihin, tytöistä 14 prosenttia.

Etiopiassa haastatellut lapset ja nuoret kertoivat todistaneensa lukuisten ihmisten kuolemaa.

”Monet nuoret kuolivat, myös monet ystäväni. Raskas tykistö tulitti heitä, ja droonit ja lentokoneet pudottivat heidän päälleen pommeja. Monet nuoret liittyivät aseellisiin joukkoihin, koska heillä ei ollut jäljellä mitään muutakaan vaihtoehtoa. Ja sen päätöksen seurauksena suurin osa heistä kuoli”, 15-vuotias etiopialainen Arbeti kertoo.

58 prosenttia tytöistä ja nuorista naisista kertoi olevansa jatkuvasti huolissaan, pojista ja nuorista miehistä 49 prosenttia.

41 prosentilla kaikista vastaajista oli käytössään rajoitetusti tai ei lainkaan vettä.

Suurin osa tutkimukseen osallistuneista lapsista ja nuorista aikuisista on elänyt konfliktin keskellä keskimäärin yhdestä kolmeen vuotta, Kolumbiassa ja Filippiineillä yli 15 vuotta.

Tutkimus esittää yleisiä havaintoja ja suosituksia konfliktien vaikutuksista kaikkiin lapsiin ja nuoriin, mutta keskittyy erityisesti siihen, miten sukupuoli vaikuttaa osallistujien kokemuksiin ja haavoittuvuuteen konflikteissa.

Tutkimus on osa Plan Internationalin Maailman tyttöjen tila (The State of the World’s Girls) -raporttisarjaa.

Plan Internationalin Silti me unelmoimme -tutkimuksen tuloksia:

45 prosenttia tytöistä ja nuorista naisista ja 42 prosenttia pojista ja nuorista miehistä ilmoitti, ettei heillä ole lainkaan ruokaa tai sitä on saatavilla hyvin vähän.

44 prosenttia tytöistä ja nuorista naisista ja 39 prosenttia pojista ja nuorista miehistä ilmoitti, ettei heillä ei ole lainkaan vettä tai sitä on hyvin vähän.

44 prosenttia tytöistä ja nuorista naisista ja 38 prosenttia pojista ja nuorista miehistä ilmoitti tuntevansa itsensä toivottomiksi.

27 prosenttia tytöistä ja nuorista naisista ja 17 prosenttia pojista ja nuorista miehistä ilmoitti, että seksuaalinen väkivalta on heille jokapäiväinen riski.

52 prosenttia tytöistä ja nuorista naisista ja 53 prosenttia pojista ja nuorista miehistä ilmoitti jääneensä ilman koulutusta kotimaansa konfliktin vuoksi.

22 prosenttia pojista ja nuorista miehistä ja 14 prosenttia tytöistä ja nuorista naisista on joutunut värväysyrityksen kohteeksi aseellisiin ryhmiin tai joukkoihin.

46 prosenttia kaikista tutkimukseen osallistuneista lapsista ja nuorista pelkäsi, että heitä ammutaan. 30 prosenttia koki olevansa vaarassa joutua ilmaiskujen kohteeksi.

51 prosenttia tytöistä ja nuorista naisista ja 47 prosenttia pojista ja nuorista miehistä ilmoitti olevansa ilman puhelin- tai internetyhteyttä tai hyvin rajallisen yhteyden varassa.

Tyttöjen päivä 11.10.2024

Lahjoita tyttöjen oikeuksille

Tytöt keskellä konflikteja tarvitsevat puolustajia nyt. He ovat vaarassa menettää perusoikeutensa ja mahdollisuuden turvalliseen tulevaisuuteen. Lahjoittamalla sinä autat.

Tyttöjen päivä 11.10.2024
Tyttöjen päivä 11.10.2024