Kannanotot, 25.9.2024

Plan Internationalin kannanotto Libanonin väkivaltaisuuksiin

Lastenoikeusjärjestö Plan International on järkyttynyt väkivallan lisääntymisestä Libanonissa ja vaatii välitöntä tulitaukoa. Siviiliväestöä, erityisesti lapsia, on suojeltava kaikissa tilanteissa. He eivät saa koskaan joutua iskujen ja hyökkäysten kohteeksi.

Etelä-Libanonin konfliktin kiihtyessä tuhannet perheet, joihin kuuluu lapsia, naisia ja vanhuksia, ovat paenneet Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin sekä maan vuoristoon ja pohjoisosiin. Rachel Challita, Plan International Libanonin vaikuttamistyön päällikkö, sanoo:

”Olemme syvästi järkyttyneitä väkivaltaisuuksien lisääntymisestä Libanonissa. Raporttien mukaan 558 ihmistä on saanut surmansa ja yli 1 835 loukkaantunut, heidän joukossaan lapsia, naisia ja terveydenhuollon ammattilaisia.  Siviilejä, erityisesti lapsia, on suojeltava, eikä heihin saa koskaan kohdistaa iskuja. Kansainvälistä humanitaarista oikeutta on noudatettava.

Vanhemmat Beirutissa, Bekaassa ja Baalbackissa kiirehtivät hakemaan lapsiaan koulusta saatuaan viestejä, joissa heitä kehotettiin poistumaan alueelta. Monet koulut on jouduttu sulkemaan. Lapsilla on oikeus koulutukseen ilman väkivallan uhkaa. 

Rajat ylittävien ilmaiskujen vuoksi yli 111 000 ihmistä on joutunut siirtymään kotiseudultaan Libanonissa viime vuoden lokakuun jälkeen. He ovat eläneet väliaikaisissa suojissa lähes vuoden ajan, ja osa lapsista on joutunut jäämään pois koulusta. Lapsilla on oikeus nauttia lapsuudestaan.

Nyt yhä useammat ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Monet ovat yöpyneet lastensa kanssa autoissa etsiessään epätoivoisesti turvallisempaa paikkaa.

Selvitämme parhaillaan, miten voimme parhaiten tarjota humanitaarista apua kasvavalle määrälle pakenevia ihmisiä. Alueellemme on saatava välittömästi tulitauko.” 

Piirroskuva tytöstä tummaa taustaa vasten. Tyttö on ristinyt kätensä eteensä ja puristaa rintaansa vasten pehmolelunallea.