Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 3.7.2023
Plan toi SuomiAreenaan nuorten äänen
Nuoret aktivistimme puhuivat Porissa tyttöjen oikeuksista ja nuorten asemasta työelämässä.
Tyttöjen oikeudet ja nuorten aktivismi näkyivät ja kuuluivat kesäkuun viimeisellä viikolla SuomiAreenassa Porissa.
Järjestimme yhdessä DNA:n kanssa paneelikeskustelun maahan muuttaneiden nuorten digi- ja työelämävalmiuksista. Keskusteluun osallistuivat Planin digitaitoryhmän nuoret Malika Diallo, Martha Osas ja Oleksandra Tataki sekä kansanedustaja Nasima Razmyar, nuorisotutkija Päivi Honkatukia, DNA:n tekninen johtaja Ville Virtanen ja Planin maahanmuuttajatyön päällikkö Maria Wikberg. Keskustelun moderoi DNA:n vastuullisuuspäällikkö Tuuli Nummelin.
Plan ja DNA tarjoavat yhdessä maahan muuttaneille nuorille digitaitoja ja kokemuksia suomalaisesta työelämästä.
”Ehkä digitaitojen pitäisi olla pakollinen aine koulussa. Ainakin maahanmuuttajille olisi hyvä näyttää, miten erilaiset digitaaliset palvelut toimivat Suomessa. Monilla suomalaisillakin voi olla hankaluuksia toimia digitaalisessa maailmassa”, Oleksandra Tataki pohti.
”Digitaidot ovat tärkeitä. Työelämässä menestyminen on tärkeää. Mutta tärkeintä on, että ympäristö on turvallinen ja kaikki saavat osallistua työelämään tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti”, Martha Osas sanoi.
Niin nuoret kuin aikuisetkin painottivat, että nuorille on tarjottava tilaisuuksia oppia. Esteitä työelämäpolulla on tunnistettava ja poistettava aktiivisesti.
”Motivaatiomme päästä mukaan työelämään ja vaikuttamaan suomalaiseen yhteiskuntaan on kova. Toivomme, että meiltä ei suljeta ovia nenän edestä vaan otetaan mukaan ja autetaan eteenpäin”, Malika Diallo sanoi.
Ukrainan rauhan edellytykset kiinnostivat yleisöä
Olimme mukana järjestämässä myös yleisöhitiksi muodostunutta Helena Ranta Forumin paneelikeskustelua, jossa korkean tason asiantuntijat pohtivat, miten Ukrainaan voidaan saada kestävä rauha.
Aiheesta keskustelivat professori Helena Ranta, kansanedustaja ja presidenttiehdokas Pekka Haavisto, sotarikostutkintayksikön johtaja Matti Raatikainen sekä Monika-Naisten liiton puheenjohtaja Olga Silfver, joka toi keskusteluun myös Suomen ukrainalaisten näkökulman. Keskustelun moderoi forumin puheenjohtaja, Planin viestintäjohtaja Anna Könönen.
”Rauha ei ala, kun rauhansopimus allekirjoitetaan. Se vaatii pitkää fyysistä ja henkistä jälleenrakentamista”, Helena Ranta sanoi.
Keskustelijat painottivat sotarikosten tutkimisen ja syyttämisen tärkeyttä, jotta kestävä rauha voi syntyä ja jälleenrakennus alkaa.
Myös sodan aiheuttamien traumojen tunnistaminen ja hoito sekä eri väestöryhmien osallistaminen rauhanprosessiin ovat panelistien mielestä välttämättömiä.
”Kun jälleenrakennusta aletaan suunnitella, kaikkien ääni on saatava esiin, jotta saamme yhteiskunnan, joka huomioi kaikki ryhmät. Toivon Ukrainaan lisää läpinäkyvyyttä”, Olga Silfver sanoi.
”Ne rauhansopimukset, joita on historiassa tehty, ovat näennäisesti sukupuolineutraaleja, mutta ne ovat miesten kirjoittamia. Naiset on otettava mukaan rauhansopimuksen solmimiseen – puolta kansasta ei saa unohtaa”, Helena Ranta muistutti.
Keskustelijat ymmärsivät suomalaisten huolta ja ahdistusta Venäjän hyökkäyssodasta. Heidän mielestään jokainen voi tehdä tilanteessa jotakin.
”Miten me voimme vahvistaa omaa turvallisuuttamme ja miten voimme auttaa Ukrainaa? Murehtimalla sitä, mitä Moskovassa tapahtuu, emme voi tätä asetelmaa muuttaa, mutta omilla teoillamme voimme vaikuttaa”, Pekka Haavisto kannusti.
Nuoret haastoivat päättäjiä pohtimaan tyttöjen asemaa
Lastenhallituksemme nuoret aktivistit kiersivät SuomiAreenassa ja kutsuivat päättäjiä pelaamaan tyttöjen oikeuksien onnenpyörää, joka testaa pelaajan tiedot maailman tyttöjen asemasta. Samalla nuoret puhuivat siitä, miten tärkeää päätöksenteossa on huomioida lasten oikeudet ja globaalit tasa-arvovaikutukset.
Pelihaasteeseen tarttuivat muun muassa presidenttiehdokas Olli Rehn, kansanedustajat Antti Kaikkonen, Hjallis Harkimo ja Hilkka Kemppi sekä politiikan konkari Matti Vanhanen.
”Tämä on hieno kokemus. Päättäjät ovat olleet tosi kiinnostuneita meidän toiminnasta ja tunteneet sen jo ennestäänkin hyvin”, lastenhallituslainen Minea Kaippio kertoi.
Kutsuimme lisäksi sidosryhmäaamiaiselle tyttöjen oikeuksien puolustajia keskustelemaan kehitysyhteistyöstä ja uuden hallitusohjelman mahdollisuuksista globaalin tasa-arvon edistämisessä. Kerroimme myös Planin työstä seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien parissa Mosambikissa. Sinnikästä yhteistyötä tasa-arvon eteen tarvitaan juuri nyt, kun taantumukselliset liikkeet vahvistuvat ja yrittävät jarruttaa naisten ja tyttöjen oikeuksia.
Katso paneelikeskustelumme MTV Katsomosta linkeistä alla:
DNA ja Plan: Suomi monimuotoistuu – onko muutokseen vastattu oikealla tavalla?
Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa
Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.
Anna aineeton lahjaTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi