Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet
Tytöillä on oikeus itse määrätä kehostaan
Tyttöjen tulee saada oikeaa tietoa seksuaaliterveydestä ja päästä käyttämään terveyspalveluita.
Parannamme tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia
Jokaisella on oikeus päättää kehostaan ja elää ilman väkivaltaa, syrjintää ja hyväksikäyttöä. Eriarvoisuus ja syrjivät käytännöt kuitenkin estävät monien tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien toteutumisen.
Tytöt ja nuoret naiset kohtaavat vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Tytöt ympäri maailmaa joutuvat naimisiin liian aikaisin ja vasten tahtoaan, kokevat seksuaalista väkivaltaa ja joutuvat silvotuiksi.
Haluamme, että tytöt voivat päättää omasta kehostaan ja nauttia seksuaalisuudestaan. Tytöillä on myös oikeus saada paikkansa pitävää tietoa esimerkiksi ehkäisystä ja kuukautisista seksuaalikasvatuksen kautta ja päästä käyttämään tarvitsemiaan terveyspalveluita.
Yhdessä tukijoidemme kanssa
- Vahvistamme seksuaalikasvatusta ja positiivista, avointa keskustelua seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista.
- Jaamme tietoa seksuaalisuudesta, kuukautisista, seksuaaliterveydestä ja ehkäisystä sekä niihin liittyvistä oikeuksista niin nuorille kuin heidän yhteisöilleen.
- Parannamme seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita.
- Ehkäisemme lapsiavioliittoja ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
- Edistämme vammaisten tyttöjen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen mahdollisuuksia saada seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita ja toteuttaa oikeuksiaan.
Lapsiavioliitot historiaan
Maailmanlaajuisesti joka vuosi 12 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana, osa jopa alle 10-vuotiaana. Haluamme lopettaa lapsiavioliitot maailmasta.
Lapsiavioliitot loukkaavat tyttöjen ihmisoikeuksia ja ovat usein laittomia. Monissa maissa lainsäädäntö kieltää alaikäisenä avioitumisen, mutta lain toteutumista ei valvota. Usein lapsiavioliitot ovat pakkoliittoja, sillä tytöt eivät yleensä avioidu vapaasta tahdostaan.
Avioliitto katkaisee tytön lapsuuden ja usein myös koulutien. Koulutuksen sijaan tyttö saattaa joutua töihin ansaitsemaan itse myötäjäisensä tai hankkimaan tuloja perheelleen. Nuorten ja kouluttamattomien äitien tyttärillä on myös suuri riski keskeyttää koulunsa ja avioitua nuorena. Myös pojat kärsivät lapsiavioliitoista.
- Autamme perumaan jo sovittuja lapsiavioliittoja ja estämme uusien solmimisen.
- Työskentelemme yhteisöjen kanssa lapsiavioliittojen lopettamiseksi.
- Tuemme lapsiavioliiton kokeneita tyttöjä ja nuoria naisia saamaan koulutuksen ja toimeentulon.
- Tarjoamme tietoa lasten oikeuksista kouluissa, yhteisöissä ja valtiotasolla.
- Tuotamme tietoa lapsiavioliittojen vaikutuksista tyttöjen elämään.
- Vaikutamme poliittisiin päättäjiin, jotta lapsiavioliitot kielletään lailla ja lain toteutumista valvotaan.
Liian varhaiset raskaudet vaarantavat tyttöjen terveyden
Joka vuosi kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta ja 16 miljoonaa 15–19-vuotiasta tulee äidiksi. Haluamme, että tytöt voivat itse päättää siitä, hankkivatko he lapsia ja milloin.
Liian varhaiset raskaudet ovat tytöille vakava terveysriski. Nuoret synnyttäjät ovat suurimmassa riskissä kuolla synnytykseen tai raskauden aikaisiin ongelmiin. Raskaus myös katkaisee usein tytön koulutien pysyvästi.
Moni alaikäinen tyttö tulee raskaaksi lapsiavioliiton tai väkivallan takia. Tytöt eivät saa riittäviä tietoa tai palveluja, jotta voisivat itse vaikuttaa raskaaksi tulemiseen. Turvattomat ja laittomat abortit ovat tytöille vakava terveysriski ja voivat jopa tappaa tytön. Tyttöjen aseman parantaminen, tiedon lisääminen esimerkiksi seksuaalikasvatuksen avulla sekä ehkäisyn saatavuus ovat parhaita keinoja vähentää lapsiäitiyttä.
- Autamme tyttöjä pääsemään terveysklinikoille, neuvolapalveluihin ja perhesuunnitteluun. Tarjoamme tietoa ehkäisystä.
- Tuemme nuoria äitejä palaamaan kouluun tai saamaan ammattikoulutusta ja löytämään toimeentuloa.
- Tarjoamme nuorille vanhemmille tukea vanhemmuuteen.
- Autamme tyttöjä ja poikia tuntemaan oikeutensa ja vaatimaan niiden toteutumista.
- Työskentelemme yhteisöjen kanssa haitallisten käytäntöjen, kuten lapsiavioliittojen ja seksuaalisen hyväksikäytön, kitkemiseksi.
- Ehkäisemme tyttöjen seksuaalista hyväksikäyttöä kouluttamalla vapaaehtoisia lastensuojeluryhmiä ja rakentamalla kouluihin turvallisia vessoja.
- Edistämme lainsäädäntöä, joka kieltää lapsiavioliitot ja lasten hyväksikäytön sekä takaa ehkäisyn alaikäisille tytöille.
- Tuotamme tietoa lapsi- ja teiniäitien tilanteesta.
Kuukautiset eivät saa rajoittaa tyttöjä
Kehittyvissä maissa moni tyttö jää pois koulusta kuukautisten vuoksi. Koulutus kuukautisterveydestä, kuukautisiin liittyvien tabujen purkaminen, kunnolliset vessat ja siteet vähentävät koulupudokkuutta.
Kuukautiset estävät tyttöjä ja naisia osallistumasta täysipainoisesti yhteisöjensä arkeen ja koulunkäyntiin. Joidenkin arvioiden mukaan teini-ikäiset tytöt ovat pois 10–20 prosenttia koulupäivistä kuukautisten vuoksi. Tyttöjen koulutus ja tulevaisuuden toimeentulo vaarantuvat, jos he jäävät jälkeen opinnoistaan poissaolojen vuoksi.
Erityisesti kehittyvissä maissa monilla tytöillä ei ole varaa kuukautissuojiin eikä kuukautissuojia ole riittävän laajalti saatavissa. Vaatteissa näkyvä veri aiheuttaa usein sosiaalista häpeää ja kiusaamista. Useasta koulusta puuttuu kunnollinen, lukollinen vessa, ja tytöt saattavat altistua seksuaaliselle häirinnälle käydessään vessassa. On tavallista, että tytöt jäävät kotiin välttääkseen sosiaalisen häpeän ja ahdistelun.
Haluamme, että jokainen tyttö saa käydä koulua kuukautisista huolimatta, voi huolehtia turvallisesti kuukautisterveydestään ja saa käyttöönsä kohtuuhintaisia kuukautissuojia.
- Parannamme tyttöjen mahdollisuutta huolehtia kuukautisterveydestä esimerkiksi tukemalla kestositeiden valmistusta ja auttamalla tyttöjä saamaan kestositeitä edullisesti.
- Rakennamme kouluihin kunnollisia ja lukollisia vessoja.
- Varmistamme, että tytöillä on riittävästi tietoa kuukautisterveydestä huolehtimiseen.
- Puramme kuukautisiin liittyviä tabuja ja ennakkoluuloja koulujen kuukautisterveyskerhoissa yhdessä tyttöjen ja poikien kanssa.
Lue viimeisimmät uutiset seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista
Zimbabwelaiset tytöt ottavat kantaa tunnettujen vaikuttajien sosiaalisen median kanavissa
Zimbabwelaiset tytöt pääsevät ääneen Fardus Hassanin, Iina Hyttisen ja Sointu Borgin sosiaalisen median kanavissa.
Kuivuus pakottaa tyttöjä naimisiin Etiopiassa
Miljoonat ihmiset kärsivät nälästä Etiopiassa vuosia kestäneen kuivuuden jäljiltä. Kriisin seurauksena lapsiavioliittojen määrä maassa on…
Tasa-arvotyömme lisäsi koulua käyvien lasten määrää Ugandassa
Tuemme raskaana olevia nuoria sekä teiniäitejä palaamaan takaisin kouluun Kamulin ja Buyenden alueilla Ugandassa. Järjestämämme…