Artikkelit, 5.8.2021

Pakolaislapset palaavat kouluun

Noin 600 000 lasta elää maan sisäisinä pakolaisina Burkina Fasossa. Olemme tukeneet pakolaislasten ja etenkin tyttöjen koulunkäynnin jatkumista.

Yli miljoona ihmistä elää maan sisäisinä pakolaisina Burkina Fasossa. Heistä noin 600 000 on alle 14-vuotiaita lapsia. Pakolaisuus vaikuttaa erityisen paljon tyttöjen elämään, ja tytöt kohtaavat monia haasteita esimerkiksi koulutuksessaan.

Tuemme pakolaislasten laadukasta ja tasa-arvoista koulunkäyntiä yhteistyökumppaneidemme kanssa. Teemme työtä pohjoisessa Burkina Fasossa 16 koulussa.

14-vuotias Zalissa on päässyt tuellamme palaamaan kouluun, mutta pelkää uusia väkivaltaisuuksia.

VÄKIVALTAISUUDET LUOVAT PELKOA

14-vuotias Zalissa on yksi pakolaistytöistä, jotka ovat päässeet tuellamme palaamaan kouluun. Hän opiskelee parhaillaan kunnostamassamme koulussa ja haluaisi tulla aikuisena lääkäriksi.

Zalissa joutui viime vuonna pakenemaan perheensä kanssa väkivaltaisuuksia. Kokemukset ovat jättäneet Zalissalle pelon, ja hän on huolissaan tulevista hyökkäyksistä.

“Turvattomuus pakotti minut lopettamaan aiemmin koulunkäyntini. Nyt pelkään, että opettajat ja oppilaat joutuvat hyökkäysten kohteeksi.”

Zalissan koulun opettaja Daporé Sawadogo tietää tyttöjen koulutuksen merkityksen.

UUDESSA KOULUSSA ON TILAA KAIKILLE

Daporé Sawadogo on Zalissan koulun opettaja. Hän muistaa vielä, millainen koulu oli ennen kunnostusta.

“Luokkahuoneet olivat aiemmin ahtaita ja huonossa kunnossa. Meillä ei ollut tarpeeksi tilaa kaikille oppilaille. Nyt luokkahuoneet ovat isoja, ja kaikki oppilaat mahtuvat sisään.”

Koulussa on tällä hetkellä 128 pakolaislasta, joista 58 on tyttöjä.

“Tunnemme olomme jotakuinkin turvalliseksi täällä. Olemme silti opettaneet koululaisille, kuinka toimia hätätilanteessa”, Daporé sanoo.

Opettaja näkee lapsiavioliitot, teiniraskaudet, pakolaisuuden ja kotityöt suureksi esteeksi tyttöjen koulutukselle.

“Tyttöjen koulutuksella on myönteisiä vaikutuksia perheille ja yhteiskunnalle. Meidän täytyy varmistaa, että tytöillä on mahdollisuus aloittaa koulunkäynti, ja tukea esimerkiksi stipendeillä heidän koulutuksensa jatkumista.”

Cécile Nana tietää, että perheet luopuvat vaikeuksien keskellä usein ensimmäiseksi tyttöjen koulutuksesta.

TYTTÖJEN KOULUTUS HYÖDYTTÄÄ KAIKKIA

Cécile Nana johtaa Planin koulutus- ja lastensuojelutyötä Burkina Fason pohjoisosissa.

“Tuellamme on rakennettu 38 luokkahuonetta ja kahdeksan väliaikaista oppimistilaa. Olemme jakaneet oppilaille kirjoja ja koulutarvikkeita. Olemme auttaneet maan sisäisiä pakolaisia kouluun ja pystyneet pienentämään samassa luokassa olevien oppilaiden määrää”, Cécile Nana kertoo.

“Turvallisuustilanne ja koronapandemia ovat tuoneet haasteita projektille. Missään ei ole tällä hetkellä täysin turvallista.”

Cécile Nana suhtautuu intohimoisesti siihen, että pakolaislapset ja etenkin tytöt pääsevät kouluun.

“Tyttöjen koulutuksesta luovutaan usein ensimmäisenä, kun perheet ovat vaikeuksissa. Monet tytöt päätyvät lapsityöhön tai varhain naimisiin. Voi olla vaikea löytää motivaatiota ja rohkeutta palata kouluun. Kun tytöt eivät käy koulua, koko valtio menettää paljon”, hän sanoo.

“Meidän täytyy lisätä ymmärrystä tyttöjen koulutuksen merkityksestä. Tytöt tarvitsevat voimaantumista ja tietoa siitä, että heillä on oikeus koulutukseen samalla tavalla kuin pojilla.”

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Kriisit ja katastrofit syventävät sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja uhkaavat tyttöjen oikeuksia. Varmista, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Tyttö seisoo pakolaisleirillä käset puuskassa ja katsoo vakavana kameraan.
Tyttö seisoo pakolaisleirillä käset puuskassa ja katsoo vakavana kameraan.
Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Plan International
Kannanotot, 17.7.2024

Lausunto yhdenvertaisuuslain muuttamisesta

Lausuntopyyntö yhdenvertaisuuslain muuttamisesta ja varhaiskasvatuksen edistämisvelvollisuudesta.
Joukko lapsia istuu sisällä leikkimässä.
Blogit, 5.7.2024

Pelon ja toivon välissä –  Sudanin raa’an sodan koettelemat lapset

Sudanista paenneet lapset tarvitsevat ruokaa, vettä, suojaa ja psykososiaalista tukea. Leikki auttaa lapsia käsittelemään kokemiaan vaikeita asioita.
Ihminen seisoo teltan edessä ja katsoo kuvasta poispäin.
Blogit, 4.7.2024

Nuori äiti pakeni yön selkään: ”Heräsimme aseiden ja tykkien ääniin”

Nahid Ali pakeni perheensä kanssa keskellä yötä Sudanin pääkaupungista, kun maassa puhkesi aseellinen konflikti. Nyt hän auttaa muita pakolaisia.