Toiminta tuo toivoa ja muutosta

”Yli 130 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun, mutta jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, ettei näin olisi”, kirjoittaa Plan International Suomen puheenjohtaja Paula Salovaara.

Plan International Suomen hallituksen puheenjohtaja Paula Salovaara.

”Uutiset musertavat. Oli pakko lopettaa lukeminen, kun otsikossa luki, että linnutkin katoavat.”

Kävin keskustelua konttorilla kahden henkilön kanssa. Kummatkin ympäristövastuullisuuden asiantuntijoita ja tottuneita kehittämään uusia kestävämpiä tapoja toimia. Sinä aamuna olimme kaikki kolme lukeneet lukuisia uutisia ympäristökriiseistä, ja vaikka juuri päättyneessä vastuullisuusseminaarissa oli toiveikas tunnelma, hiipi keskusteluun epätoivon sävyä.

Kerroin saavani jatkuvana virtana paljon tietoa pandemian ja ympäristökriisien vaikutuksesta tyttöjen oikeuksien heikentymiseen. Kerroin myös toivosta, jota saan siitä, että olen mukana Plan Internationalin toiminnassa.

Keskustelu keskeytyi, naputtelimme avokonttorissa töitämme. Vähän ajan kuluttua toinen keskustelukumppaneistani palasi takaisin aiheeseen. ”Kerro mitä tytöille on tapahtunut. Kyllä minun täytyy saada tästä enemmän tietoa”.

Esimerkiksi seuraavaa: Maailmanlaajuisesti yhä yli 130 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun, usein köyhyyden ja syrjinnän vuoksi. Unescon mukaan yli 11 miljoonaa tyttöä ei palaa kouluun koronakriisin jälkeen.

Mutta tapahtuu muutakin: vuonna 2020 Plan tuki yli kuuden miljoonan tytön koulutusta. Plan tarjosi monille miljoonille lapsille mahdollisuuden varhaiskasvatukseen, tukea kansalaisvaikuttamiseen, lastensuojelua, tietoa, taitoa, toivoa.

Tyttöjen koulutus muuttaa maailmaa

Tiedämme, että tyttöjen koulutus vähentää köyhyyttä. Koulutuksen saanut tyttö todennäköisesti avioituu myöhemmin ja saa lapsia vasta aikuisena, jolloin hän voi hankkia itse toimeentulonsa. Koulutetut tytöt työllistyvät paremmin, he kehittävät yhteiskuntia ja he muuttavat maailmaa. Tasa-arvoinen yhteiskunta on parempi ja turvallisempi tytöille, pojille, kaikille.

Palaan aina lohdulliseen ajatukseen, että toiminta tuo muutosta ja toivoa. 130 miljoonaa tyttöä vailla mahdollisuutta koulunkäyntiin on hirvittävä luku, mutta tieto siitä, että täältä Suomesta käsin voimme muuttaa lukua, on syy pistää töpinäksi. Se ajatus auttaa myös epätoivon hetkenä, kun synkät uutiset musertavat.

Jokaisella meistä on mahdollisuus tulla mukaan luomaan muutosta. Jokainen teko ja lahjoitus, suuri tai pieni, luo toivoa. Joulun ja vuodenvaihteen lähestyminen on erityisen hyvä aika lähteä mukaan yhteisiin tekoihin.

Esitän kovaäänisen kutsun tulla mukaan tuomaan toivoa.

Hei kaikki ihmiset, firmat, yhdistykset, kerhot ja viiteryhmät, tehkää tänä jouluna lahjoitus maailman lapsille!

Paula Salovaara on Plan International Suomen hallituksen puheenjohtaja. Hän on median ja viestinnän ammattilainen, joka tällä hetkellä työskentelee konsulttiyhtiö Milttonin maajohtajana.

Ota yhteyttä

Mietityttääkö yrityksessänne jokin lahjoittamiseen liittyvä kysymys? Otathan yhteyttä, niin etsitään yhdessä sopivin ratkaisu yrityksellenne.

ELLA LAUTANIEMI

Varainhankinnan suunnittelija, yrityslahjoitukset
+358 50 359 4761
ella.lautaniemi@plan.fi

Tilaa yritysten uutiskirje

Tilaamalla yritysuutiskirjeemme saat kiinnostavia uutisia työelämästä ja tasa-arvosta sekä yritysyhteistyöstämme ja työmme tuloksista.