Yritysyhteistyö tuottaa innovaatioita | Plan

26.2.2015

Yritysyhteistyö tuottaa innovaatioita

Planin mediareppu mullistaa videoiden käyttömahdollisuudet

Lastenoikeusjärjestö Plan Suomi on kehittänyt yhteistyössä englantilaisen Aleutia-yrityksen kanssa uuden, reppuun mahtuvan mediakeskuksen. Helposti liikutettava mediakeskus on kehitetty kehitysmaiden olosuhteisiin.

Tuote on ainutlaatuinen innovaatio, sillä vastaavaa, helposti liikuteltavaa ja kehitysmaiden olosuhteisiin kehitettyä tuotetta ei ole markkinoilla saatavilla. Plan ja Aleutia kehittivät mediakeskuksen yhteistyössä markkinoilta vapaasti saatavista osista. Reppu mahdollistaa videoiden esittämisen paikoissa, joissa ei ole sähköjä eikä muita teknisiä valmiuksia.
– Olemme havainneet Planin tukemissa varhaiskasvatuskeskuksissa Ugandassa, että video on tehokas ja vaikuttava tapa kertoa vanhemmille varhaislapsuuden tärkeydestä. Videot houkuttelevat paikalle myös ne isät, jotka muuten jättäisivät tilaisuudet väliin. Videoiden avulla voimme konkreettisesti näyttää, kuinka lasten terveydestä ja ravinnosta voi huolehtia paremmin, kertoo Planin teknologiaerityisasiantuntija Mika Välitalo.

 

Vähäenerginen ja helppokäyttöinen

Reppu sisältää valovoimaisen videoprojektorin, kaiuttimet ja mediasoittimena toimivan kännykän. Laitteisto toimii kevyellä aurinkopaneelilevyllä. Repussa olevat akut voi ladata yhtä aikaa laitteiston käytön kanssa. Laitteisto on kehitetty erityisen energiatehokkaaksi. Reppua on helppo käyttää ja se siirtyy nopeasti paikasta toiseen. Lisäksi sen osat on tehty kestämään kehitysmaiden kosteita, kuumia ja pölyisiä olosuhteita.
– Tavoitteemme on hyödyntää teknologiaa myös kaikkein köyhimpien ihmisten kanssa. He jäävät useimmiten sivuun tekniikan edistymisen tuomista mahdollisuuksista. Sopivan teknologian avulla myös kehitysyhteistyö tehostuu ja helpottuu.

 

Plan edelläkävijä innovaatioiden hyödyntämisessä

Plan Suomella on pitkä kokemus yhteistyöstä kasvuyritysten kanssa.
– Yritykset saavat yhteistyöstä kehittyville markkinoille suunnattuja, kaupallisesti toimivia tuotteita. Me tarjoamme heille asiantuntijuutemme kehitysmaiden markkinoista ja käyttäjistä, sanoo Välitalo.
Planin yritysyhteistyön tuloksena on syntynyt esimerkiksi entisten nokialaisten kehittämä, kännykkäpohjainen Poimapper-sovellus, joka on kaupallisessa käytössä jo kymmenissä maissa. Sovelluksen avulla työntekijät voivat kartoittaa nopeasti ja reaaliaikaisesti avuntarpeen esimerkiksi luonnonkatastrofeissa. Poimapper oli käytössä muun muassa Filippiinien Haiyan-taifuunin aikana.
 

Tutustu toimintaamme