Vessat ehkäisevät tautien leviämistä Laosissa | Plan

18.11.2015

Vessat ehkäisevät tautien leviämistä Laosissa

Maailman väestöstä kolmanneksella ei ole pääsyä kunnollisiin käymälöihin. Plan tukee lasten ja heidän yhteisöjensä mahdollisuutta puhtaaseen veteen ja pääsyä kelvollisiin vessa- ja peseytymistiloihin.

”Ennen kuin saimme vessat meidän piti tehdä tarpeemme ulkona, usein illalla. Meidän piti pelätä pimeää ja koiria”, 22-vuotias Noy muistelee. Noy kotikylään Bokeossa Laosissa kaikki voivat nyt käyttää vessaan Planin ja kyläyhteisön yhteistyön ansiosta.

Puutteellinen sanitaatio aiheuttaa sairauksia ja aliravitsemusta. Päivittäin lähes tuhat lasta kuolee ripulitauteihin. Plan tukee kaikissa toimintamaissaan lasten ja heidän yhteisöjensä mahdollisuutta puhtaaseen veteen sekä rakentaa yhdessä asukkaiden kanssa käymälöitä ja vesipisteitä. Tiedottamalla hygienian merkityksestä on mahdollista saada aikaan huomattavia parannuksia.

– Olen oppinut, miten tärkeää on pestä kädet hyvin. Lika aiheuttaa sairauksia, 9-vuotias laosilainen Thongkun sanoo.

Thongkun on koulunsa hygieniakerhon jäsen, ja ottaa puhtausasiat tosissaan. Usein hän muistuttaa ystäviäänkin hygienian merkityksestä.

– Hekin ovat alkaneet pestä käsiään hyvin ja huolehtia puhtaudestaan paremmin.

Thongkun käsipesulla yhdessä äitinsä Sommayn kanssa. Thongkoun on oppinut koulussa, miten pestä kädet perusteellisesti ja on opettanut taidon äidilleenkin.

Thongkun asuu Pha Oudominissa, Pohjois-Laosissa. Kunnollisten käymälöiden puute on maassa merkittävä ongelma. Jos käymälöitä ei ole, asukkaat tekevät tarpeensa ulkosalle, mikä taas aiheuttaa vesien saastumista ja tautien leviämistä. Plan on tukenut Thongkunin kotikylää ja nyt jokaisella kotitaloudella on pääsy kunnolliseen käymälään.

Tiedottamista on silti jatkettava, sillä kaikki yhteisön asukkaat eivät hyödynnä käymälöitä. Thongkunin äiti Sommay on myös Planin hygieniaryhmän jäsen. Hän haluaa tehdä työtä yhteisönsä eteen, jotta hänen poikansa voisi leikkiä ja kasvaa turvallisesti, terveellisessä ympäristössä.

Sommay kampanjoi käymälöiden merkityksestä omassa yhteisössään. Jos hän kohtaa naapureita, jotka eivät käytä käymälää, hän keskustelee heidän kanssaan ja kertoo heille riskeistä.

– Tämä on terveyskysymys. Muistutan yhteisöni jäsenille, että asia on tärkeä heidän lastensakin kannalta, Sommay sanoo.

Thongkun opettaa koulukavereitaan pesemään kädet oikeaoppisesti ja perusteellisesti.

Viime vuonna Plan International:

  • kunnosti tai rakensi 4112 uutta vesipistettä

  • tuki 835 207 kotitaloutta saniteettitilojen parantamiseksi

  • käytti 42 miljoonaa euroa vesi- ja sanitaatiotyöhön.

YK:n kansainvälistä vessapäivää vietetään 19.11.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi ja tue vesi- ja sanitaatiotyötämme