"En tiennyt, miten lapset saavat alkunsa" | Plan

15.11.2017

"En tiennyt, miten lapset saavat alkunsa"

Itä-Timorin tyttöjen asema on hälyttävän heikko. Edistämme lapsiavioliittoon joutuneiden ja nuorena raskaaksi tulleiden tyttöjen oikeuksia.

"Salasin raskauden jopa perheeltäni. Kun synnytykseni käynnistyi, sanoin isälleni, että minulla on selkäkipua. Mutta hän tajusi, että olin saamassa lapsen", Natalia sanoo. Kuva: © UNFPA / Ruth Carr

Afeena-vauva nukkuu mökissä, jonka hataraan peltikattoon ropisee sade. Seiniin on kiinnitetty pahvinpaloja lämpöä pitämään, ja ikkunaa peittää vihreä, paperinohut kangaspala, jota tuuli heiluttelee.

Tällainen koti on tyypillinen Alieun alueella, keskellä Itä-Timorin kivikkoisia ylänköjä. Yksinkertaisten mökkien seinät on tehty murskatusta kivestä ja betonista muotoilluista tiilistä. Maalattia on tallautunut kovaksi.

– Minulla oli vain hämärä käsitys siitä, miten lapset saavat alkunsa, Afeenan 19-vuotias Natalia-äiti sanoo.

– Siitä ei kerrottu koulussa. Koko aihetta ei käsitelty yhdelläkään oppitunnilla.
 

Tyttöjä sorretaan edelleen

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Itä-Timor on alueen köyhimpiä ja alikehittyneimpiä maita. Maa itsenäistyi demokraattisesti vasta 15 vuotta sitten, vuosisatoja jatkuneen miehityksen ja julmuuksien jälkeen. Kansakunta on yhä toipumisvaiheessa, ja uudistukset etenevät vaivalloisesti.

Poliittisesta kehityksestä huolimatta monet kansalaiset – erityisesti naiset ja tytöt – joutuvat elämään köyhyydessä ja epävarmuudessa.

Itätimorilaistytöt kasvatetaan usein nöyriksi ja kuuliaisiksi, eikä heillä ole juuri sananvaltaa tulevaisuuteensa ja oikeuksiinsa. Heidän asemansa on heikko erityisesti lisääntymis- ja seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa.

– Kulttuurimme on erittäin patriarkaalinen ja se nojaa perinteisiin. Naisilla ja tytöillä ei ole valtaa päättää omista asioistaan, kuten terveydestään, kehostaan, osallisuudestaan, puhevallastaan ja koulutuksestaan, sanoo Lala Soares, joka vastaa Plan Internationalin naisten ja tyttöjen oikeuksia tukevasta ohjelmasta Itä-Timorissa.

– Kouluissa pitäisi antaa seksuaalikasvatusta, mutta opettajat suhtautuvat aiheeseen usein arkaillen ja vastahakoisesti. Sukupuoliasioista ei haluta puhua lapsille, sillä niiden katsotaan kuuluvan avioliittoon. Opettajat kertovat repivänsä aiheeseen liittyvät sivut pois oppikirjoista.

 

Natalia, joka ei tiennyt synnytyksistä mitään, kiidätettiin paikalliselle klinikalle synnyttämään. Kaikeksi helpotukseksi Afeena-vauva syntyi kuitenkin turvallisesti.Kuva: © UNFPA / Ruth Carr

Teiniraskauksiin liittyy häpeän leima

Tilanne on huolestuttava, sillä lähes neljäsosa itätimorilaisista teinitytöistä tulee raskaaksi ja synnyttää lapsen ennen kuin täyttää 20 vuotta. Lisäksi noin 19 prosenttia heistä menee naimisiin viimeistään 18-vuotiaina, koska teiniraskauksiin liittyy häpeän leima.

– Jätin koulun kesken enkä käynyt lääkärissä tai neuvonnassa, Natalia kertoo.

Hänen poikaystävänsä lähti omille teilleen pian positiivisen raskaustestin jälkeen.

– Salasin raskauden jopa perheeltäni. Kun synnytykseni käynnistyi, sanoin isälleni, että minulla on selkäkipua. Mutta hän tajusi, että olin saamassa lapsen.

Natalia, joka ei tiennyt synnytyksistä mitään, kiidätettiin järkyttyneenä ja peloissaan paikalliselle klinikalle. Hänen oma äitinsä oli menehtynyt synnyttäessään Natalian nuorempaa sisarusta. Kaikeksi helpotukseksi Afeena-vauva syntyi kuitenkin turvallisesti.
 

Kulttuuriperinteenä järjestetyt pika-avioliitot

Natalia joutuu todennäköisimmin kasvattamaan tyttärensä yksin, mutta Lucian* tarina valaisee vielä paremmin Itä-Timorin nuorison tilannetta, jota leimaavat haitallisiin kulttuuriperinteisiin perustuvat ihmissuhteet, teiniraskaudet ja niitä usein seuraavat järjestetyt pika-avioliitot.

Lucia osallistuu tyttöjen oikeuksia käsittelevään ryhmätapahtumaan, joita Plan International järjestää Aileun alueella. Suurisilmäinen ja ujo tyttö puristaa käsiään tiukasti yhteen Soaresin vetäessä erilaisia harjoituksia.

– Hän on hyvin ujo eikä sano mitään. Hän kuuntelee kuitenkin tarkasti kaikkea, mitä puhutaan, joten jatkan yrittämistä, Soares kertoo.

Lucia on nykyisin 18-vuotias. Kun hän kävi yläkoulua, paljon häntä vanhempi opettaja painosti hänet suhteeseen kanssaan. Sen seurauksena hän joutui kotonaan vakavan väkivallan uhriksi.

– Kun vanhempani saivat tietää, he suuttuivat hirveästi. He uhkasivat piestä minut hengiltä. Olin todella peloissani ja päädyin lopulta sairaalaan, Lucia sanoo hiljaisella äänellä.

Hän jatkoi kuitenkin suhdetta opettajan kanssa ja tuli pian raskaaksi.

– En tiennyt, että seksistä voi tulla raskaaksi, hän muistelee.
 

Myös väkivalta yleistä lapsiavioliitoissa

Raskauden jälkeen vuorossa oli sopiminen myötäjäisistä ja avioliitosta, jota perheet pitivät ratkaisuna ongelmaan.

– Miesystäväni perhe tuli tapaamaan vanhempiani ja sopimaan avioliitosta. He keskustelivat myötäjäisistä, ja perheeni antoi miehen vanhemmille kymmenen maissinjyvää sen merkiksi, että näiden piti tarjota vastalahjaksi rahaa ja kymmenen puhvelia. Sulhasen perhe kuitenkin kieltäytyi sanoen, ettei heillä ollut varaa. Myötäjäiset tingittiin kahteen puhveliin, Lucia kertoo.

Järjestetyt avioliitot pakottavat nuoret naiset tilanteeseen, jota he eivät ole itse valinneet. Tilastotietojen perusteella ne saattavat myös ennakoida jatkuvaa kontrollointia, väkivaltaa ja hyväksikäyttöä.

– Tilastot osoittavat, että nuorena naimisiin joutuneet tytöt joutuvat kohtaamaan muita enemmän perheväkivaltaa. Itä-Timorissa parisuhdeväkivaltaa ilmenee noin 60 prosentissa avioliitoista, joten kyse on suurista luvuista, kertoo Candie Cassabalian, YK:n väestörahasto UNFPA:n (nuorisoasiantuntija Itä-Timorissa.

– Lisäksi naimisissa olevat naiset eivät saa juuri päättää omasta kehostaan ja lisääntymisestään, olivat he minkä ikäisiä hyvänsä. Ehkäisyvälineitä voi hankkia vain aviomiehen suostumuksella, eikä niitä myydä naimattomille ollenkaan, joten nuorille naisille syntyy nopeassa tahdissa useita lapsia ja heidän valinnanmahdollisuutensa kutistuvat.

 

UNFPA:n, Plan Internationalin ja Itä-Timorin nuoriso- ja urheiluministeriön raportti käsittelee myös Natalian tarinaa sekä sen taustoja. Kuva: © UNFPA / Ruth Carr

Vaikutusta poliittisiin päättäjiin

UNFPA on teettänyt tänä vuonna yhteistyössä Plan Internationalin ja Itä-Timorin nuoriso- ja urheiluministeriön kanssa teiniraskauksia ja -avioliittoja käsittelevän raportin ongelman laajuuden ja syiden selvittämiseksi.

Raportin tavoitteena on vaikuttaa sukupuolten tasa-arvon puolestapuhujiin ja poliittisiin päättäjiin, jotta edistystä saataisiin aikaan.

Raportti käsittelee Natalian, Lucian ja muiden tyttöjen tarinoita sekä niiden taustoja ja tarkastelee kriittisesti teiniraskauksien ja koulutuksen kiistanalaista suhdetta.

– Itä-Timorissa tytöt eivät saa seksuaalikasvatusta, eikä heillä ole usein paljonkaan sananvaltaa suhteissaan vastakkaiseen sukupuoleen. Kun tyttö sitten tulee raskaaksi, hän saa syyt niskoilleen ja hänen odotetaan jättävän koulun kesken. Paikallisen käsityksen mukaan koulu on lapsia varten, eivätkä lapset harrasta seksiä. Vaikka tyttö pakotettaisiin pika-avioliittoon, hän ei yleensä pääse takaisin kouluun, koska hän on ollut miehen kanssa, Cassabalian selittää.
 

Ratkaisuna tyttöjen koulutus

Lucia on äskettäin palannut ammatilliseen koulutukseen. Hän on poikkeustapaus, ja tilanne vaatii sopeutumiskykyä niin häneltä itseltään kuin luokkatovereiltakin.

Natalian tapauksessa teiniraskauteen liittyy kuitenkin häpeän leima, jonka vuoksi hän ei voi kuvitellakaan opintojensa jatkamista. Niinpä tytön ja hänen vauvansa tulevaisuudennäkymät eivät ole järin toiveikkaat.

Itä-Timorin hallitus on pyrkinyt ratkaisemaan teiniraskauksiin liittyviä iänikuisia haasteita hyväksymällä osallistavaan koulutukseen tähtäävän mullistavan hankkeen. Sen ydintavoitteita ovat raskaana olevien teinityttöjen oikeuksien edistäminen ja koulutuksen eduista kertominen tytöille, heidän perheilleen sekä koko yhteisöille.

Itä-Timorin naisväestöstä vain 20 prosenttia käy töissä, joten tilannetta voidaan syystäkin luonnehtia kriittiseksi.

– Jos asialle ei tehdä mitään, teiniraskauksien ja -avioliittojen määrä jatkaa kasvuaan. Meidän on valtiona kiinnitettävä huomiota oikeudenmukaisuuteen. Jos haluamme hyvän tulevaisuuden, tarvitsemme sukupuolten tasa-arvoa, Soares vetoaa.

* Nimi on muutettu lastensuojelusyistä.

KUUKAUSILAHJOITTAJANA AUTAT TYTTÖJÄ. LIITY MUKAAN JO TÄNÄÄN >>

Tutustu toimintaamme