Uutta intoa Nigerian opettajille | Plan

4.12.2017

Uutta intoa Nigerian opettajille

Planin järjestämässä opettajankoulutuksessa keskitytään oppituntien hallintaan, positiiviseen kasvatukseen ja psykososiaalisen tuen taitoihin.

Halima haluaa antaa oppilailleen hyvät eväät elämään ja pitää sen vuoksi oppitunteja, joilta oppilaat saavat tarvittavia perustaitoja.

Lukuvuoden ensimmäinen päivä on opettajille aina jännittävää aikaa. On uusia kasvoja, joita toivottaa tervetulleiksi, ja uusia nimiä opeteltavana. Ensimmäisenä koulupäivänä luodaan luokkahuoneen kulttuuri ja luottamuksellinen suhde oppilaisiin.

Halima Adamu, 43, joka toimii alakoulun opettajana Koillis-Nigeriassa, on tänä vuonna ensimmäistä kertaa pitkään aikaan innoissaan loman päättymisestä. Halima on työskennellyt opettajana Maidugurissa viimeiset yhdeksän vuotta ja joutunut tuona aikana todistamaan, kuinka pelko ja jännitteet ottivat vallan aiemmin elämää kuhisevassa kaupungissa.

Kapinan ollessa kiivaimmillaan kouluihin tehtiin usein hyökkäyksiä, ja ne joutuivat lopulta sulkemaan ovensa kahdeksi vuodeksi. Turvallisuustilanne on nyt kohentunut, ja koulut ovat alkaneet taas käynnistää toimintaansa. Halimasta on mukavaa, että osa lapsista on palaamassa kouluun, mutta hän toivoisi, että tulijoita olisi vielä enemmän, erityisesti tyttöjä.

Halima tervehtii oppilaitaan leveä hymy huulillaan. Hän on innoissaan, sillä hänellä on oppilaille jotain näytettävää. Vaikka resursseista onkin pulaa – koulussa on vain yksi oppikirja luokkaa kohti – Halima on hankkinut uusia käytännön taitoja, joiden avulla hän uskoo voivansa tehdä oppitunneista osallistavampia, vuorovaikutteisempia ja hauskempia.
 

Itsetuntoa oppilaille

Halima on kehittänyt uudet taitonsa Plan Internationalin järjestämässä opettajankoulutuksessa, jossa keskityttiin oppituntien hallintaan, positiiviseen kasvatukseen ja psykososiaalisen tuen taitoihin. Halima osallistui ensimmäistä kertaa näitä aiheita käsittelevään koulutukseen, ja hän on hyvin tietoinen siitä, kuinka tärkeitä kyseiset taidot ovat nykytilanteessa.

Koulun jälkeen Halima selittää innoissaan, kuinka hän on uusia taitojaan soveltamalla auttanut oppilaita kehittämään itsetuntoaan ja kannustanut heitä ymmärtämään omaa identiteettiään. Hän opettaa lapsille myös stressin, muutosten ja epävarmuuden hallintaa.

Haliman oppitunnit ovat hyvin suosittuja oppilaiden keskuudessa. Hän on mielissään aikaansaamastaan muutoksesta ja on huomannut lasten motivaatiotason kohonneen.

Halima kuvailee ihastuneena, kuinka lapset nauttivat leikeistä. Hän on suunnitellut seuraavaksi päiväksi uuden harjoituksen ja on varma siitä, että sekin innostaa lapsia oppimaan.
 

Halima on työskennellyt opettajana Maidugurissa viimeiset yhdeksän vuotta ja joutunut tuona aikana todistamaan, kuinka pelko ja jännitteet ottivat vallan aiemmin elämää kuhisevassa kaupungissa.

Mahdollisuuksia unelmien toteuttamiseen

Halima puhuu pitkään koulutuksen vaikutuksesta opettamiseensa. Hän kuvailee, ettei hän enää rankaise oppilaita vaan käyttää tehokkaampia tekniikoita, jotka palkitsevat hyvästä käytöksestä.

Halima kertoo koulutuksen merkityksestä ja siitä, kuinka hän pystyy nyt paremmin vastaamaan oppilaiden tarpeisiin. Hän toivoo, että koulu voisi tarjota lapsille turvallisen paikan, jossa he voivat unohtaa aiemmat pelottavat tapahtumat. Hän tiedostaa, että lasten psykososiaalisen tuen tarpeisiin vastaaminen on prosessin ensimmäisiä vaiheita.

Halima haluaa antaa oppilailleen hyvät eväät elämään ja pitää sen vuoksi oppitunteja, joilta oppilaat saavat tarvittavia perustaitoja. Englanninopettajana hän haluaa myös kannustaa oppilaita lukemaan sujuvasti ja pysymään koulussa.

Hän toivoo, että koulu voi tarjota oppilaille valoisamman tulevaisuuden sekä mahdollisuuden unelmien toteuttamiseen. Halimalla on omiakin toiveita: hän haluaa vielä jonain päivänä rehtoriksi tai jopa koulutoimen vastuuhenkilöksi

Plan International Nigeria on ensimmäinen kansalaisjärjestö, joka tarjoaa tukea Haliman koululle. Halima on jakanut uusia taitojaan muillekin opettajille ja on sitä mieltä, että oppilaat saavat nykyisin entistä laadukkaampaa opetusta.

Hän odottaa innokkaasti tulevia tukitoimia, kuten oppikirjojen jakamista lapsille ja uusia opetusmateriaaleja. Plan International suunnittelee opettajille myös jatkokoulutusta.

Tue tyttöjen koulutusta 

Tyttöjen koulutus on sijoituksista tuottoisin. Se on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää köyhyyttä ja parantaa tasa-arvoa.

Tule mukaan muuttamaan maailmaa. Liity kuukausilahjoittajaksi nyt

 

Tutustu toimintaamme