Koulutus ja teknologia | Plan

Teknologialla parempia oppimistuloksia ja apua katastrofeissa

Jos teknologia ja uudet innovaatiot ovat tyttöjen ja naisten ulottuvilla myös kehitysmaissa, se edistää merkittävästi koulutusta ja turvallisuutta.

 
Ugandanlaisen Fionan, 20, kodissa ei ole sähköä. Tietotekniikka on aina kiinnostanut häntä, mutta hänelle sanottiin, ettei se kuulu tytöille. Planin SmartUp Factoryssa Fiona pääsi tietokoneiden pariin ja sai opetusta ohjelmoinnista, verkko- ja sovelluskehityksestä, robotiikasta sekä yrittäjyydestä. ”Kurssilla meitä kehotettiin miettimään, minkälaisia ongelmia yhteisössämme on. Huomasin, että moottoripyörätaksin kuljettajia kuolee usein liikenneonnettomuuksissa, ja pyöriä myös varastetaan. Niinpä kehitin SafeRide-sovelluksen, joka parantaa moottoripyörätaksien turvallisuutta”, Fiona kertoo.

Ugandassa ja Etiopiassa olemme perustaneet SmartUp Factory -innovaatiokeskuksia, joissa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret voivat kokeilla digitaalisia työkaluja ja teknologioita sekä saada taitoja yrittäjyyteen. Itä-Timorissa kehitimme yhdessä paikallisten tyttöjen kanssa seksuaali- ja lisääntymisterveyssovelluksen, joka tarjoaa nuorille luotettavaa tietoa aiheista.

Kehitysmaiden olosuhteisiin kehittämämme aurinkoenergialla toimiva mediakeskus mahtuu reppuun ja on mullistanut videoiden käyttömahdollisuudet opetuksen tukena myös syrjäseuduilla. Teknologian avulla voimme katastrofeissa välittää ja analysoida tietoa aiempaa helpommin, edullisemmin ja reaaliajassa esimerkiksi kriisialueiden veden- ja ruuanjakelusta tai sairauksien leviämisestä ja hoidosta.

”Kavennamme sukupuolten välistä digikuilua. Tytöt ja naiset on saatava mukaan kehittämään teknologiaa, ja teknologian on huomioitava nykyistä paremmin tyttöjen ja naisten erityistarpeet. Vain näin voimme turvata tasa-arvon hurjaa vauhtia digitalisoituvassa maailmassa.”

Plan Internationalin globaalin digikehityksen koordinaattori Nora Lindström

 
Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet heitä, joiden tiellä on enemmän esteitä kuin toisten: maailman heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä.

Lue lisää Tyttösponssista >