Tyttöjä hävettää ja pojat pilkkaavat | Plan

20.12.2016

Tyttöjä hävettää ja pojat pilkkaavat

Poistamme kuukautishygieniaan liittyviä tabuja viidessä koulussa Indonesiassa. Lapset ja aikuiset keskustelevat tabuina pidetyistä asioista ensimmäistä kertaa avoimesti.

Aikuisia naurattaa, kun Bernadette kertoo ihmisen anatomiasta ja lisääntymisterveydestä indonesialaisen koulun johtokunnalle. Keskustelu jatkuu poikien märkiin uniin ja tyttöjen kuukautisiin. Ilmapiiri on vaivaantunut.

Aikuiset keskustelevat tabuina pidetyistä asioista muiden aikuisten kanssa ensimmäistä kertaa avoimesti.

– Vaivaantuminen on vanhempien tavallinen reaktio, Bernadette kertoo.

Bernadette työskentelee paikallisessa virastossa, joka tekee yhteistyötä Indonesian perhesuunnittelulautakunnan kanssa.

Virasto ja Plan International Indonesia käsittelevät kuukautishygieniaa oppilaiden kanssa viidessä koulussa Enden alueella.

Oppilaat eivät tiedä kuukautisista paljoa. Tytöt eivät ymmärrä, mitä tapahtuu ja miksi. Vanhemmat eivät puhu kuukautisista lasten kanssa.

Naiset eivät saa oikeaa tietoa kuukautisista, selviää Plan Internationalin keräämästä datasta.

Kuukautisten vaikutus opiskeluun koulussa

Tytöt eivät tule kouluun kuukautisten aikana. Heitä hävettää ja he ovat huolissaan terveydestään. Pojat kiusaavat ja pilkkaavat tyttöjä kuukautisten takia.

– Eräs tyttö kertoi minulle pelästyneensä, kun kuukautiset alkoivat koulussa. Hänen hameensa tahriutui verellä. Myös muut koulussa pelästyivät ja ajattelivat tytön olevan sisäisesti vammautunut. Oppilaat eivät ymmärtäneet, että tytöllä alkoi vain kuukautiset, Bernadette kertoo.

Vastaanotto kuukautishygienian käsittelyyn oli vaivaantunutta ja levotonta. Pian koulun johtokunta kuitenkin ymmärsi, että lasten on tärkeää saada tietoa kuukautisista.

Opiskelijat ovat tyytyväisiä saamaansa opetukseen.

– Olen iloinen saamastani tiedosta. Kun kuukautiseni alkavat, minua ei pelota. Nyt tiedän, että kuukautiset ovat normaali asia, 11-vuotias Putri sanoo.

Putri kertoo, että myös pojat ovat olleet iloisia saamastaan tiedosta.

– Nyt he ymmärtävät, mitä tapahtuu, ja voivat olla tukenamme.

Tutustu toimintaamme