Tytöt kampanjoivat lapsiavioliitot historiaan Hondurasissa | Plan

19.7.2017

Tytöt kampanjoivat lapsiavioliitot historiaan Hondurasissa

Hondurasin päätös kieltää lapsiavioliitot lailla on huikea saavutus tyttöjen oikeuksien hyväksi. Planin tuella hondurasilaiset tytöt ovat kampanjoineet lakimuutoksen puolesta viimeiset pari vuotta.

Plan International Hondurasin maajohtaja Belinda Portillo ja Planin nuorisolähettiläät olivat median haastateltavana lapsiavioliitot kieltävän lain mentyä läpi.

Hondurasin kongressi äänesti viime viikolla yksimielisesti lapsiavioliitot kieltävän lain puolesta. Lakimuutos nostaa avioliiton alaikärajan Hondurasissa 16 vuodesta 18 vuoteen ja poistaa laista porsaanreiän, jonka avulla alle 18-vuotiaat ovat voineet mennä naimisiin vanhempiensa luvalla.

Plan International on yhdessä yhteistyökumppaneidensa Unicefin, YK:n väestörahaston ja UN Womenin kanssa tukenut hondurasilaisia tyttöjä, jotka ovat kampanjoineet lakimuutoksen puolesta parin vuoden ajan.

– Olen todella onnellinen ja kiitollinen, että Plan on työskennellyt meidän kanssamme lakimuutoksen läpiviemiseksi, kampanjoinnissa mukana ollut Ceily, 11, sanoo.

– Olen myös ylpeä siitä, että olen osana jotakin, joka tarkoittaa lisää onnellisuutta ja itsenäisyyttä niin monelle tytölle Hondurasissa. Toivon, että yhä useampi tyttö menee yliopistoon, mikä katkaisee köyhyyden kierteen ja auttaa maatamme kehittymään. Plan näytti, että tämä on mahdollista.

Hondurasissa 34 prosenttia nuorista menee naimisiin alaikäisenä. Osuus on 30. suurin maailmassa.

Mentyään naimisiin tytöt jäävät pois koulusta ja menettävät monia mahdollisuuksia elämässään. Heidän riskinsä joutua väkivallan tai hyväksikäytön kohteeksi, sairastua tai kuolla nuorena kasvaa.

Myös pojat joutuvat naimisiin alle 18-vuotiaina, mutta lapsiavioliitot vaikuttavat silti tyttöihin vakavammin seurauksin. Avioituminen nuorena on uhka tyttöjen terveydelle ja hyvinvoinnille.

– Tämä on historiallinen muutos, joka hyödyttää jopa miljoonien tyttöjen elämää. Me emme olisi voineet tehdä tätä ilman näiden nuorten kovaa työtä ja intohimoa, Belinda Portillo, Plan International Hondurasin maajohtaja toteaa.

– Se, että päättäjät kuulivat tyttöjen henkilökohtaisia kokemuksia lapsiavioliitoista, oli tärkeä osa tätä prosessia.

KUUKAUSILAHJOITTAJANA AUTAT TYTTÖJÄ. LIITY MUKAAN JO TÄNÄÄN >>

Tutustu toimintaamme