Tietokoneet houkuttelevat lapset kouluun | Plan

2.12.2016

Tietokoneet houkuttelevat lapset kouluun

Koulutus digitalisoituu kovaa vauhtia myös kehittyvissä maissa. Olemme parantaneet lasten koulutusta tietotekniikan avulla Etiopiassa ja Pakistanissa. Pakistanissa tietokoneet ovat lähes tuplanneet koulua käyvien lasten määrän.

Olemme Etiopiassa rakentaneet tietokoneluokan konttiin yhteistyössä Samsungin kanssa.

Aurinkopaneeleilla toimiva tietokoneluokka, digitaaliset liitutaulut, perehdytystä verkkoturvallisuuteen, valistusta nettikiusaamiseen.

Tässä joitain esimerkkejä tavoista, joilla olemme edistämme lasten koulutusta muun muassa Etiopiassa ja Pakistanissa teknologiaa ja innovaatioita hyödyntäen.

Pakistanin pienissä kylissä tietokoneiden käyttöönotto on nostanut koulua käyvien lasten osuutta viidestäkymmenestä prosentista yli yhdeksäänkymmeneen prosenttiin, koska lapset haluavat tutustua teknologiaan

— Lapset tahtovat päästä oppimaan tietokoneiden avulla. He odottavat pääsevänsä kirjoittamaan niillä ja kokeilemaan sosiaalisen median palveluita, Plan Pakistanin IT-päällikkö Sajid Yusuf kertoo.

Yusuf ja Plan Etiopian IT-päällikkö Biniam Girma osallistuivat tällä viikolla teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushiin Helsingissä.

Pakistanissa Plan International on ottanut tietoteknologian käyttöön kouluissa yhteistyössä paikallisen puhelinyhtiön Telenorin kanssa. Tietokoneiden ohella opettajilla on käytössä kännykät, joilla he voivat käyttää sähköisiä opetuspalveluita.

Koululaiset saavat puolestaan opastusta verkossa ja sosiaalisessa mediassa toimimiseen sekä valistusta verkkokiusaamisesta. Opastuksen toteutamme muun muassa näytelmien, nukketeatterin ja sarjakuvan keinoin.

Pakistanissa olemme poistaneet kulttuurisia esteitä tyttöjen ja teknologian välillä yhdessä vanhempien ja yhteisöjen johtajien kanssa.

Tietokoneluokka kontissa

Etiopian eteläosan maaseudulla kokeilemme konttiin rakennettua tietokoneluokkaa, joka toimii aurinkoenergialla. Siellä 24 oppilasta kerrallaan voi opiskella tietokoneiden avulla.

Olemme huomioineet kokeilussa ja tietoteknologian hyödyntämisessä erityisesti tyttöjen tarpeet, jotta koulut olisivat tasa-arvoisia paikkoja.

— Etiopiassa tyttöjen tasa-arvo toteutuu kouluissa hyvin, mutta ongelmia aiheuttavat esimerkiksi lapsiavioliitot, joiden takia tytöt eivät pääse kouluun, Plan Etiopian Biniam Girma sanoo.

Vaikka teknologian käyttö ei poista haitallisia perinteitä eikä syrjintää, tytöt saavat sen ansiosta uusia taitoja ja itseluottamusta sekä kokemuksen oppimistilanteesta, jossa ovat tasaveroisia poikien kanssa.

Pakistanissa olemme poistaneet kulttuurisia esteitä tyttöjen ja teknologian väliltä yhdessä vanhempien ja yhteisöjen johtajien kanssa.
 

Hyötyä myös syntymärekisteröintiin

Isoja ongelmia teknologian suhteen niin Etiopian kuin Pakistanin syrjäseuduilla ovat sähköttömyys tai jatkuvat sähkökatkot. Siksi hyödynnämme molemmissa maissa aurinkoenergiaa.

Pakistanissa teknologiaa aiotaan seuraavaksi soveltaa myös syntymärekisteröinnissä. Tällä hetkellä yli puolella väestöstä ei ole esimerkiksi henkilöllisyystodistusta.

Syntymärekisteröinti on hankalaa, byrokraattista ja kallista köyhille perheille. Suunnitellulla palvelulla paikalliset työntekijät voisivat hoitaa rekisteröinnin tekstiviestipalvelulla, eikä perheiden tarvitse tehdä useita, usein turhia käyntejä maaseudulta kauas kaupunkien virastoihin.

Rekisteröinti lisää myös lasten mahdollisuutta koulutukseen.

— Pitää muistaa, että olemme monissa asioissa vielä alkupisteessä. Moni kysyy tietokoneen nähdessään, että mikä tämä on. Televisio, josta näytätte meille elokuvia? Sajid Yusuf sanoo.
 

Yhteistyöllä muutokseen

Globaali ICT4D-koordinaattorimme Emma Winiecki sekä Plan Pakistaninin ja Plan Etiopian IT-päälliköt Sajid Yusuf ja Biniam Girma osallistuivat tällä viikolla teknlogia- ja kasvuyritystapahtuma Slushiin Helsingissä.

Sekä Yusuf että Girma ovat tyytyväisiä Slush-viikon antiin. Molemmat ovat saaneet hyödyllisiä ideoita, ajatuksia, ratkaisuja ja yhteistyömahdollisuuksia – jopa omista maistaan.

Erityisesti mobiiliteknologia tarjoaa monia sovelluksia, jolla koulutusta voi parantaa entistä tehokkaammin ja helpommin.

– Jos kaikki toimijat tekevät yhteistyötä, teknologialla ja innovaatioilla voidaan saada isoja muutoksia aikaan, Biniam Girma sanoo.

Tutustu toimintaamme