Ecuador | Plan

Ecuador

 • Pääkaupunki: Quito
 • Korkein huippu: Chimborazo, 6267 metriä
 • Yleisimmät nimet: Gabriela, Carlos
 • Tyypillinen ruoka: ceviche eli mereneläviä limemehussa ja chilissä marinoituna
 • Kielet: espanja, kichwa, yli 20 muuta kieltä
 • Eläinlajeja: mölyapina, andiensilmälasikarhu, myrkkypiikkisammakko
 • Hedelmiä: banaani

 

 

Tervehdys ecuadorilaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Ecuadorissa vuonna 2018

 • 12 242 ihmistä hyötyä työstämme, jota teimme Manabin vuoden 2016 maanjäristyksen uhrien hyväksi Unicefin kanssa. Jaoimme yhdeksän yhteisön lapsille 1 000 hygieniapakkausta. Koulutimme 100 vapaaehtoista riskienhallintaan ja loimme 108 yhteisöjen sisäistä turvajärjestelmää.
 • 100 lasta ja nuorta sekä 100 vanhempaa kehittivät uusia tuotteita, kuten maissikahvia ja banaanijauhoja, pienyrityksiään varten yhdessä Babahoyon teknisen yliopiston opiskelijoiden kanssa.
 • Hankkeemme onnistui vähentämään teiniraskauksien määrää. Hankealueellamme todettiin vuonna 2014 alle 15-vuotiailla tytöillä 63 raskautta ja yli 15-vuotiailla tytöillä 146 raskautta. Vuonna 2018 nämä luvut olivat 7 ja 63. 
 • 126 yrittäjyyskasvatuskerhoa perustettiin. 80 nuorta tyttöä Nueva Properinan yhteisöstä osallistui tulevaisuuden tiedemies -kurssille.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä 

Seksuaalikasvatus vähentää teiniraskauksia Ecuadorissa.

18-vuotias Erikaon mukana hankkeessamme, jossa pyritään vähentämään teiniraskauksia Chimborazon alueella Ecuadorissa. Erika opiskelee arkkitehtuuria yliopistossa ja haluaisi tulevaisuudessa suunnitella kouluja köyhiin yhteisöihin.

Erika on valittu Planin nuorten vaikuttajien ryhmään. Hän on puhunut tyttöjen oikeuksista ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta. 

– Olen yksi johtajista kerhossa, jossa pyritään saaman teiniraskauksista vapaita alueita. Meillä on työpajoja, joissa keskustelemme seksuaaliterveydestä ja itsetunnosta. Tapaamme myös vanhempia ja jaamme tietoamme, Erika kertoo.

Ecuadorissa on korkeat luvut teiniraskauksissa. Joka päivä kuusi alle 14-vuotiasta tyttöä synnyttää Ecuadorissa seksuaalisen hyväksikäytön takia. 53,1 prosenttia tytöistä on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä Ecuadorissa.

– Ystäväni tuli raskaaksi 14-vuotiaana. Hänen vanhempana eivät antaneet hänelle juurikaan huomiota. He huolehtivat perheen eläimistä ja kannustivat ystävääni lopettamaan koulunkäynnin. Kun ystäväni tuli raskaaksi, vanhempien enimmäinen reaktio oli lyöminen. Lapsen 17-vuotias isä ei ottanut vastuuta, ja nuoren isän vanhemmatkin pitivät raskautta tytön vikana, Erika kertoo.

– Luokallani useimmat tytöt eivät olleet saaneet seksuaalikasvatusta. Niinpä moni tuli raskaaksi 13–14-vuotiaana ja joutui lopettamaan koulunkäynnin. Saamansa kohtelun takia he kärsivät masennuksesta ja heikosta itsetunnosta.

Ongelman syitä ovat vähäinen seksuaalikasvatus, vanhempien ja nuorten välisen keskustelun puute ja tyttöjen heikko itsetunto.

Hankkeemme teiniraskauksien vähentämiseksi on toiminut viiden vuoden ajan Ecuadorissa, ja olemme tavoittaneet 42 000 nuorta. Alle 15-vuotiaiden tyttöjen raskauksien määrä on vähentynyt 43 prosenttia ja yli 15-vuotiailla 26 prosenttia. 

Työpajoissamme on keskitytty tyttöjen itsetunnon kohottamiseen. Erikan kotialueella ei esimerkiksi oleteta tyttöjen harrastavan urheilua vaan pysyvän kotona kotitöiden parissa. 

– Tulen surulliseksi kuullessani tarinoita tytöistä, jotka joutuvat luopumaan unelmistaan muiden arvostelun takia. Yritän saada näistä tarinoista motivaatiota taistellakseni muutoksen takia, Erika sanoo.

Erikan mielestä ehkäisyvälineiden saatavuus ja seksuaalisuuskasvatus olisi tärkeää, jotta nuoret voisivat tehdä omaan elämäänsä liittyviä päätöksiä. Ikävä kyllä vanhempien ja nuorten väliltä puuttuu usein luottamusta eikä asioista keskustella. 

– Monet ajattelevat, että naiset ovat olemassa vain lasten saamista varten ja että heille on siksi turha tarjota opiskelua ja mahdollisuuksia. Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa. Näen yhä enemmän nuoria ihmisiä, jotka haluavat saavuttaa tavoitteitaan, Erika kertoo.

 

 

Maajohtajan terveiset

Vuosi on ollut haastava meille kaikille viime vuoden huhtikuun maanjäristyksen vuoksi. Mutta kuten voit lukea, tukesi on merkinnyt valtavasti lukuisille lapsille ja nuorille.

Olet auttanut satoja lapsia palaamaan kouluun, vaikka heidän koulunsa ovat vaurioituneet tai tuhoutuneet. Lapsilla on nyt turvallisia paikkoja, joissa he voivat leikkiä ilman pelkoa. Ja avullasi myös tytöt saavat paremmin kuin koskaan ääntään kuuluville.

Arvostamme valtavasti, että tuet hankkeitamme. Kiitos kaikesta, mitä olet tehnyt.

Rossana Viteri
Maajohtaja, Plan International Ecuador