Filippiinit | Plan

Filippiinit

 • Pääkaupunki: Manila
 • Korkein huippu: Mount Apo, 2954 metriä
 • Suosituimmat nimet: Michael, Maricel
 • Tyypillinen ruoka: lechón, kare-kare
 • Alkuperäisiä eläinlajeja: palm civet kissa, dugong eli merinisäkäs ja filippiiniläinen kummituseläin
 • Paikallisia kielet: filipino, englanti, 182 paikallista kieltä
 • Pisin joki: Cagayan-joki
 • Alkuperäisiä hedelmälajeja: kookospähkinät, mango

 

 

Tervehdys Filippiinien kummilapsilta

työmme saavutuksia Filippiineillä vuonna 2018

 • 2944 nuorta on osallistunut ammatilliseen koulutukseen. 90 prosenttia sai koulutuksen loppuun ja 50 prosenttia heistä työllistyi kuuden kuukauden sisällä tästä. 675 nuorta aloitti yritystoiminnan.
 • Avustimme 71 kylää avoimesta ulostamisesta vapaaksi (zero open defecation).
 • 30 terveyspalveluiden tarjoajaa sai koulutusta nuorten seksuaali-ja lisääntymisterveydestä. Tarkoituksena on ollut vähentää teiniraskauksia. Tämän jälkeen koulutusta sai 4710 henkilöä (3656 naista ja 1011 miestä). Vanhemmat kertoivat ymmärtävänsä nyt paremmin nuorten seksuaaliterveyteen liittyviä asioita ja osaavat paremmin tukea lapsiaan.
 • 180 nuorta sai tietoa teiniraskaudesta Masbaten alueella. Occidental Mindoro alueella 1049 nuorta sai tietoa seksuaali-ja lisääntymisterveydestä.
 • Yhteensä 406 sosiaalityöntekijää, lääkäriä, poliisia, lakimiestä ja opettajaa sai opetusta lasten verkossa tapahtuvan hyväksikäytön estämisestä.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsien terveyttä 

UNICEFin vuoden 2013 raportin mukaan Filippiinit oli niiden kymmenen maan joukossa, joissa esiintyy eniten alle 5-vuotiaiden lasten aliravitsemusta. 

Aliravitsemus johtuu niukasta ravinnosta sekä yleisistä taudeista, kuten ripulista. Myös suolistoloiset ovat yleisiä. Nämä kaikki vaikuttavat lasten vastustuskykyyn.

Occidental Mindoron alueella Filippiineillä on korkeat aliravitsemusluvut. 2 543 poikaa ja 2 027 tyttöä oli lievästi tai vakavasti alipainoisia vuonna 2017.

Bunsuan oli 15 kuukauden ikäinen, kun hän pääsi hoitoon aliravitsemuksen takia. Pojan äiti on 23-vuotias kolmen lapsen äiti, jonka puoliso menehtyi tuberkuloosiin. Perhe asuu majassa, jonka katto on tehty palmunlehdistä. Bunsuania ei ollut täysimetetty kuutta ensimmäistä kuukauttaan eikä hän osannut seistä tai kävellä.

Bunsuanilla diagnosoitiin vakavan aliravitsemuksen aiheuttama puutostila. Hän painoi vain 4,6 kiloa ja tarvitsi selviytyäkseen pikaista lisäravintoa. Äidillä ei ollut taloudellista mahdollisuutta auttaa poikaansa eikä hän halunnut viedä poikaansa sairaalaan hoitoon. Poikaa alettiin hoitaa kotona. 

10 viikon jälkeen pojan käsivarren ympärys oli kasvanut normaaliksi, mutta poika kärsi silti aliravitsemuksesta. Terveydenhuollon ammattiliset eivät luovuttaneet, ja kesäkuussa 2018 Bunsuan todettiin normaalipainoiseksi. Nyt poika on 20 kuukauden ikäinen. Hänen vointiaan seurataan yhä etenkin taifuunikausilla, jolloin perheet ovat vaarassa menettää satoaan.

Bunsuanin tarina on tuonut toivoa muille perheille siitä, että aliravittuja lapsia on mahdollista pelastaa, jos he saavat oikeaa hoitoa riittävän ajoissa.

 

Maajohtajan terveiset

Olet vaikuttanut monen filippiiniläisen tytön ja pojan elämään.

Äärimmäisten sääolosuhteiden maassa lapset pysyvät turvassa valmistautumalla tulevaan. Avullasi perheet ovat saaneet erittäin tärkeää apua onnettomuuden jälkeen ja lisäksi lukuisilla lapsilla on nyt taitoja, joiden avulla he pysyvät suojassa tulevaisuudessa.

Yhä useammalla taaperolla on turvallisia ja iloisia paikkoja, joissa he voivat leikkiä ja oppia. Yhä useammalla lapsella on puhdasta vettä, kunnolliset käymälät käytössään ja ravinteikasta ruokaa.

Kiitos tuestasi.

Dennis O’Brien
Maajohtaja, Plan International Filippiinit