Boliviassa Plan rakentaa pohjan tasa-arvolle | Plan

15.4.2015

Boliviassa Plan rakentaa pohjan tasa-arvolle

Tasa-arvo alkaa päiväkodissa

Plan on tehnyt pitkään työtä Boliviassa varhaiskasvatuksen tukemisessa. Työn tulokset näkyvät, sillä tyttöjen kohtelu on parantunut ja Planin varhaiskasvatus on luonut pohjaa valtakunnallisille päätöksille.

Jocelyn leikkii varhaiskasvatuskeskuksessa.

Korkealla Andien ylänköalueella 5-vuotias Jocelyn hyppää lelueläimen selkään ja alkaa ratsastaa määrätietoisesti ympäri värikästä huonetta. Planin tukemassa varhaiskasvatuskeskuksessa kiinnitetään huomiota siihen, että tytöt pääsevät leikkimään samalla lailla kuin pojatkin.

– Aiemmin tyttöjen ei annettu leikkiä autoilla. Pojat eivät saaneet osallistua ruuanlaittoon, koska vanhemmat pelkäsivät, että heistä tulisi tyttöjä ja siten vähempiarvoisia, kuvailee työn alkamisen vaikeuksia varhaiskasvatuskeskuksen johtaja Galy Condori Agular.

 

Isät mukaan leikkeihin

Isiä kannustetaan leikkimään lastensa kanssa ja osallistumaan lasten kasvatukseen.Tyttöjä syrjittiin yhteisöissä monin eri tavoin. Pojat saivat enemmän ruokaa, koska heidän ajateltiin tekevän raskasta työtä. Todellisuudessa tytöt vastasivat valtaosasta kotitöitä. Vanhemmat kannustivat poikia tyttöjä enemmän opiskelemaan ja tekemään läksyjä. He ajattelivat, ettei tytön kouluttaminen kannata, koska tytär päätyy naimisiin, jolloin koulutus menee hukkaan.

– Meillä on vielä matkaa tasa-arvoon, mutta olemme nähneet paljon muutoksia yhteisössä. Vanhemmat ovat ymmärtäneet tyttöjen tukemisen tärkeyden. Myös isät ovat ottaneet aiempaa enemmän vastuuta vanhemmuudesta. Aiemmin he eivät osallistuneet lasten kasvatukseen ollenkaan, mutta kun olemme tukeneet heidän osallistumistaan, isät viettävät nyt lastensa kanssa enemmän aikaa ja leikkivät heidän kanssaan, Agular kertoo.

– Kasvoin itse orpona eivätkä tytöt saaneet leikkiä omassa lapsuudessani. Haluan tarjota tyttärilleni parempaa. Haluan, että heille ei käy, kuten minulle. En saanut opiskella, vaikka olisin halunnut, sanoo Planin työpajoihin osallistunut Portirio Usedo Huanca. Yhdeksän lapsen isä kertoo nyt viettävänsä enemmän aikaa lastensa kanssa. Hän haluaa saada kaikki lapsensa koulutetuiksi.

 

Planin työ esimerkkinä valtiotasolla

Varhaiskasvatuskeskuksen johtaja Galy Condori Agular opettaa vanhemmille muun muassa terveysasioita ja monipuolista ruokavaliota. Plan on työskennellyt pitkään Boliviassa varhaiskasvatuksen parissa. Työtä tukee Suomen ulkoministeriö.

Varhaiskasvatuksesta saadut tulokset ovat merkittäviä. Lasten koulun aloitus on helpottunut, terveys ja ravinto parantuneet ja tyttöjen ja poikien tasa-arvo kehittynyt. Työn tulokset on huomattu Bolivian hallituksessa, joten Plan on ollut mukana vaikuttamassa Bolivian varhaislapsuutta koskevan lain valmisteluun.

– Viime vuosina Bolivia on kehittynyt varhaiskasvatuksessa ja varhaislapsuuden huomioimisessa merkittävästi. Plan on arvostettu asiantuntija varhaiskasvatuksessa Boliviassa. Esimerkiksi valtio on ottanut valtakunnalliseen levitykseen varhaislapsuudesta tuottamamme opetusmateriaalit, kertoo Plan Suomen ohjelmapäällikkö Mari Luosujärvi.

Planin työtä tarvitaan erityisesti kaikista köyhimmissä yhteisöissä, joita valtion tuki ei tavoita.

– Vaikka kaikkien lasten kuuluisi päästä varhaiskasvatukseen, se ei köyhimmillä alueilla toteudu. Siksi työtämme yhteisöissä tarvitaan edelleen kipeästi, Luosujärvi kertoo.

Lue lisää työstämme Boliviassa

Ryhdy kummiksi
 

Tutustu toimintaamme