Köyhyys ylläpitää lapsityöläisyyttä Boliviassa | Plan

27.2.2015

Köyhyys ylläpitää lapsityöläisyyttä Boliviassa

Lapsityöläisen karu arki: 6 tuntia koulua ja 8 tuntia töitä

Bolivia tunnusti lasten toiveesta lapsityöläisten aseman lainsäädännössään. Lapset aloittavat kuitenkin työnteon lainvastaisesti liian nuorina ja tekevät liian vaarallisia töitä.

Regina myy äitinsä apuna sipuleita torilla joka päivä.Kylmä sadevesi kaatuu niskaan Bolivian El Altossa. Meneillään on suositut markkinat, joissa on myynnissä kaikkea, mitä ihminen tarvitsee. Lapsia kyhjöttää marsuhäkkien, kananjalkojen ja kukkien välissä kaikkialla. Kahteen märkään villavilttiin kääriytynyt 9-vuotias Regina nojaa äitinsä kanssa talon seinää vasten. Heillä on edessään muutama nippu sipuleita.
– Haluan auttaa äitiäni. Tykkään tehdä töitä, viluinen tyttö sanoo ja vilkuilee ympärilleen.

Boliviassa lapsityöläisiä näkee kaikkialla. He roikkuvat bussien ulkopuolella rahastamassa matkustajia ja kuuluttamassa bussireittejä. Lapset kantavat rojua rakennustyömailla, kaivavat ojia ja kantavat ja pakkaavat aikuisten ostoksia. Sademetsäalueella he keräävät puista arvokkaita parapähkinöitä. Kaikki edellä mainitut työt kuuluvat vaarallisesti luokiteltuihin töihin, joita lapset eivät saisi tehdä.
– Käytännössä kaikista yleisimmät työt, joita lapset tekevät, kuuluvat laissa kiellettyihin töihin, kertoo Plan Bolivian kummitiedottaja Consuelo Aranda.

 

Lapsityön laillistaminen toi myrskyn

Bolivian lainsäädäntö sallii 14-vuotiaille työnteon, jos he käyvät koulussa. Jopa 12-vuotiaat saavat tehdä kevyitä töitä. Lapsityöläisyyden hyväksyvä säädös ei ollut Boliviassa läpihuutojuttu. Alun perin hallitus ei aikonut hyväksyä lasten työskentelyä, mutta lapsityöläiset järjestäytyivät liitoksi, marssivat La Pazin hallintokaupunkiin ja vaativat asemansa tunnustamista.
– Lapset sanoivat: ”Olemme olemassa ja työskentelemme. Jos kiellätte meidät, työskentelemme silti, mutta heikommassa asemassa”, Aranda kuvailee kiistaa.
Perustuslakiin hallitus ei lapsityöläisyyttä kirjannut vaan teki siitä erillisen säädöksen. Se puolestaan aiheutti kansainvälisen mainekriisin Bolivialle. Tämän vuoksi Bolivian hallitus lupasi lopettaa lapsityöläisyyden käytännössä kolmessa vuodessa. Maassa toimivat järjestöt ja aktivistit epäilevät tavoitteen toteutumista.

 

Lapsityöläisen karu arki

Elias on perheensä pääelättäjä, vaikka on vasta 15-vuotias.Perun rajalla asuva 15-vuotias Elias polkee vaivalloisesti polkupyörätaksiaan. Hän asuu yhdessä äitinsä ja siskonsa kanssa. Perhe on köyhä, joten jokainen lämmin ruoka on taistelun takana. Elias vastaa perheen päätoimeentulosta. Hän herää viideltä aamulla tekemään läksyjä, käy koulussa aamukahdeksasta kahteen iltapäivällä ja aloittaa sen jälkeen työnteon. Elias kuljettaa polkupyörällään ihmisiä ja tavaroita kahdeksan tuntia arkipäivisin, viikonloppuisin kellon ympäri.
– Meillä ei ole kotona tarpeeksi ruokaa, siksi minun on tehtävä töitä. Minulla ei ole aikaa leikkiä kavereiden kanssa. Näen heitä vain koulussa, Elias sanoo.
Hän syö 10-vuotiaan siskonsa kanssa kaksi kertaa päivässä: aamulla leipää, illalla peruna-makaroni-keittoa ja leipää.

 

Köyhyys ruokkii lapsityöläisyyttä

– Köyhyys on Boliviassa suuri ongelma. Usein lapsien on pakko tehdä töitä, selittää Planin Consuelo Aranda. Jos haluamme lopettaa lapsityöläisyyden, kaikilla perheillä pitäisi olla tarpeeksi ruokaa, asunto, vaatteet sekä mahdollisuus terveydenhuoltoon ja laittaa lapset kouluun.
Köyhyys ruokkii myös lapsikauppaa. Köyhät vanhemmat lähettävät lapsensa kaupunkiin töihin, jolloin nämä altistuvat sieppauksille. Lapset päätyvät seksityöhön.

 

Plan suojelee lapsia Boliviassa

  • Plan suojelee Boliviassa lapsia vaaralliselta työltä, sieppauksilta, lapsikaupalta, väkivallalta ja seksityöläisyydeltä.
  • Plan työskentelee kaikilla tasoilla lastensuojelun parantamiseksi. Varhaiskasvatuskeskuksissa opettajat ja vapaaehtoiset torjuvat köyhyyttä ja kertovat vanhemmille, kuinka nämä voivat suojella lapsiaan. Plan Suomi rahoittaa varhaiskasvatustyötä lahjoittajiensa tuen lisäksi Suomen ulkoministeriön tuella.
  • Kouluissa toimii Planin nuorisoryhmiä, jotka kertovat lapsen oikeuksista lapsille, nuorille ja opettajille.
  • Plan kampanjoi yhteiskunnassa lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan ja auttaa viranomaisia raportoimaan ja valvomaan lastensuojelutapauksia.
  • Plan on ollut vaikuttamassa entistä lapsiystävällisemmän lainsäädännön kehittämiseksi. Esimerkiksi varhaislapsuutta koskeva lainsäädäntö on Boliviassa edistynyt viime vuosina merkittävästi.

 

Lisää aiheesta tv-dokumentissa Arman ja aymara-lapset Jim-kanavalla 2.3. klo 21.

Tutustu toimintaamme