Lapset luovat turvallista kotikaupunkia | Plan

13.12.2017

Lapset luovat turvallista kotikaupunkia

Suurin osa El Salvadorin lapsista elää köyhyydessä. Lapset joutuvat entistä useammin myös väkivallan uhriksi.

– Rakastan lukemista, mutta kirjat ovat kalliita eikä niitä edes myydä täällä. Toivoisin, että kylään rakennettaisiin kirjasto. Suosikkini on Oliver Twist, jonka olen lukenut lukuisia kertoja, kertoo 17-vuotias elsalvadorilainen Rolando.

Hän osallistuu lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin työpajaan 8 000 ihmisen asuttamassa pikkukaupungissa Cuscatlanin maakunnassa.

Noin 40 kilometrin päässä pääkaupunki San Salvadorista sijaitsevasta kaupungissa kärsitään tyypillisistä koko El Salvadoria koskettavista sosiaalisista ongelmista. Heikot koulutusmahdollisuudet luovat köyhyyttä, joka periytyy sukupolvelta toiselle. Alkoholismi on yleistä etenkin miesten keskuudessa. Sosiaaliset ongelmat korostuvat erityisesti syrjäseuduilla.
 

Turvattomat paikat kartalle

Työpajassa Rolando ja muut lapset ja nuoret ovat piirtäneet karttoja ja merkinneet niihin paikat, joissa lapset tuntevat turvattomuutta. Vastaavasti lapset saavat kertoa, missä he tuntevat olonsa hyväksi ja mikä saa heidät iloiseksi. Ehdotusten pohjalta yhteisö ja Plan pyrkivät parantamaan lasten ja nuorten elinympäristöä.

El Salvador on yksi Väli-Amerikan köyhimmistä maista. Latinalaisen Amerikan ja Karibian talousneuvoston tutkimuksen mukaan lapsista ja alle 18-vuotiaista nuorista lähes 80 prosenttia elää köyhyydessä. YK:n mukaan köyhyys koskettaa viittä miljoonaa maan noin seitsemästä miljoonasta asukkaasta.

El Salvadoria pitävät hallussaan väkivaltaiset jengit, ja maa johtaa Latinalaisen Amerikan murhatilastoja yhdessä Hondurasin ja Venezuelan kanssa. Jengiin liittyminen on houkutteleva mahdollisuus köyhyydestä kärsiville nuorille.

Rolandon kotikaupunki ei ole pahin jengialue, mutta monet asukkaat kokevat olonsa turvattomaksi siitä huolimatta.

– Haluaisimme leikkipaikkoja ja lisää keinuja, sanovat 6- ja 7-vuotiaat sisarukset Monica ja Karla.

He ovat merkinneet karttaan suupielet alaspäin olevalla hymiöllä esimerkiksi koulun ja kylän baarin. Baari pelottaa myös muita lapsia, ja moni toteaa pelkäävänsä humalaisten tappeluita. Kaikki toivoisivat, että rikolliset ”häädettäisiin kaupungista”.
 

”En käy koskaan vessassa”

Pelko ei ole turha, sillä El Salvadorin lastenoikeusallianssin tutkimuksen mukaan vuosien 2011–2015 välillä lähes 4 000 lasta tai nuorta kuoli väkivallan seurauksena.

Koulujen ongelma taas on esimerkiksi heikko infrastruktuuri ja materiaalien puute. Esimerkiksi tietotekniikkaa ei usein voida opettaa, koska lapsilla ei ole varaa ostaa tietokoneita.

Suurimmat ongelmat ovat kuitenkin vielä arkisempia.

– Koulun vessan ovea ei saa kiinni eikä paperia ole. Siksi en käy koulussa koskaan vessassa, kertoo Karla.

Kartan ja Planin avulla tähän on kuitenkin tulossa pian parannus.
 

Väkivalta El Salvadorissa

  • Noin seitsemän miljoonan asukkaan El Salvadorissa tehtiin viime vuonna 5 278 henkirikosta, yli 14 joka päivä.
  • Vuonna 2015 El Salvador oli maailman väkivaltaisin maa sota-alueiden ulkopuolella
  • Tämän vuoden tammikuussa maassa koettiin ensimmäinen päivä yli kahteen vuoteen, jolloin maassa ei tehty yhtään murhaa.
     

Teksti: Maija Salmi
Kuvat: Meeri Koutaniemi

Juttu on julkaistu Plan-lehden numerossa 4/2017 – lue lehti Lehtiluukussa

 

Tutustu toimintaamme