Tukea lapsiäideille itsenäiseen elämään | Plan

20.9.2016

Tukea lapsiäideille itsenäiseen elämään

Boliviassa nuoret äidit saavat tietoa vanhemmuudesta perustamissamme keskuksissa.

Monet lapsiäidit jäävät helposti ilman tukea, vaikka tarvitsisivat sitä enemmän kuin koskaan. Raskaus on usein hyväksikäytön tai väkivallan seurausta, ja nuoret äidit joutuvat monesti olemaan hyväksikäyttäjän kanssa synnytysen jälkeenkin.

Teemme työtä suojellaksemme tyttöjä seksuaaliselta väkivallalta. Boliviassa olemme perustaneet neljään kaupunkiin keskuksia, joissa lapsiäidit saavat tukea ja hoitoa. Keskuksissa on myös mahdollista asua.

Nuoret äidit saavat keskuksissa tietoa vanhemmuudesta ja sen haasteista, oikeasta ravinnosta sekä seksuaalisuuteen ja lisääntymiseen liittyvistä kysymyksistä ja oikeuksista. Tiedon avulla heillä on paremmat valmiudet itsenäiseen elämään.

– Minulla on hyvä olla täällä, koska minusta välitetään. Olen oppinut pitämään huolta tyttärestäni. Minulla on kavereita, jotka tuntuvat sisaruksilta. Olen onnellinen lapsestani, vaikka alussa minulla oli vaikeuksia sopeutua tilanteeseen. Täällä olen oppinut arvostamaan itseäni, kertoo Esme*, yksi keskuksessa käyvistä tytöistä.

Rohkaisemme tyttöjä jatkamaan opintojaan ja opettelemaan uusia taitoja.

– Luulin, että minun täytyy lopettaa opiskelu. Täällä voin kuitenkin jatkaa sitä. Aikaisemmin opiskelu oli helpompaa, koska minulla ei ollut muita velvollisuuksia. Nyt olen äiti, käyn töissä ja opiskelen, Elena*, vauvansa kanssa keskuksessa asuva äiti kertoo.

Teemme keskuksissa yhteistyötä eri tahojen kanssa lastensuojeluun, terveyteen ja koulutukseen liittyen. Tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ehkäisemme myös muun muassa tekemällä työtä yhdessä yhteisöjen koulujen ja terveyskeskusten kanssa.

* Henkilöiden nimet on muutettu lastensuojelullisista syistä.

Tutustu toimintaamme