Tyttöjen sukuelinten silpominen

Auta laittamaan loppu silpomiselle

Jotta tytöt eivät joudu enää silvottavaksi. Tule mukaan rakentamaan maailmaa, jossa tyttöjen oikeus väkivallattomaan elämään toteutuu.

Sierraleonelainen tyttö poseeraan kameralle sinisen seinän edessä kädet puuskassa ja tasa-arvomerkki poskessaan.

LAITETAAN LOPPU SILPOMISELLE. YHDESSÄ.

Tytöillä on oikeus elää turvassa ja ilman väkivaltaa. Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään joka vuosi 6. helmikuuta.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on sukupuolittunutta väkivaltaa pahimmillaan. Silpominen on äärimmäinen epätasa-arvon ilmentymä, joka loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia. Silpomisesta ei ole tytöille mitään etua – haittaa sitäkin enemmän. Silti joka vuosi yli 3 miljoonaa tyttöä joutuu kokemaan silpomisen.

Maailma ilman silpomista on mahdollinen. Tule mukaan ja auta lopettamaan silpominen.

NÄIN SINÄ VOIT AUTTAA

Tyttösponssina autat rakentamaan tulevaisuutta, jossa tyttöjä ei enää silvota. Kuukausilahjoituksellasi tuet silpomisen vastaista työtämme mm. Etiopiassa, Laosissa, Mosambikissa, Myanmarissa ja Ugandassa. Tyttösponssina sinä

 • autat lisäämään tietoa silpomisen haitoista
 • tuet yhteisöjä toimintatapojen muutoksessa
 • edistät tyttöjen oikeuksien toteutumista.

SILPOMINEN UHKAA TYTTÖJEN ELÄMÄÄ JA TERVEYTTÄ

Tyttöjen sukuelinten silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Toimenpiteessä tyttöjen ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai täysin tai niitä vaurioitetaan muuten. 

Arvioiden mukaan 200 miljoonaa nyt elossa olevaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Valtaosa heistä elää Afrikassa ja Lähi-idässä.

Silpominen tehdään tyypillisesti 0–15-vuotiaille tytöille. Koska silpominen suoritetaan usein ilman lupaa ja vastoin tytön tahtoa, on se väkivaltaa ja rikkoo tytön oikeutta määrätä itse omasta kehostaan.

Silpomisesta ei ole mitään terveyshyötyä tytöille. Toimenpide on hyvin kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä sekä ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmassa tapauksessa tyttö voi kuolla silpomisen seurauksena. 

Tyttöjen sukuelinten silpomisen juuret ovat epätasa-arvoisissa rakenteissa, haitallisissa uskomuksissa ja vahingollisissa asenteissa.

Silpominen on sukupuolittunutta väkivaltaa. Sukupuolittunutta väkivaltaa ilmenee kaikkialla, mutta sen riski on korkeampi yhteisöissä, joissa sukupuolikäsitykset ovat hyvin perinteisiä. Tällöin väkivalta on usein tapa kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta.

Miksi tyttöjen silpomista tapahtuu? 

 • Se liitetään perheiden, sukujen ja tyttöjen kunniaan. 
 • Sen ajatellaan olevan tyttöjen aikuistumisrituaali. 
 • Sen koetaan lisäävän tytön siveellisyyttä. Siveellisenä pidetty tyttö taas on helpompi naittaa ja tämän ajatellaan tuovan perheelle kunniaa. 
 • Silpomisen kieltäviä lakeja on vielä liian vähän, ja niitä valvotaan puutteellisesti. 
 • Se pohjaa tarpeeseen kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta. 

Katso vastauksemme silpomiseen liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Useissa yhteisöissä on ajateltu, että vain silvottu nainen on kunniallinen. Silpomisesta ei kuitenkaan ole tytöille ja naisille mitään etua, haittaa sitäkin enemmän.

Esimerkiksi Guineassa silpomisperinne on merkinnyt siirtymistä tytöstä naiseksi, ja se on ollut tärkeä aihe juhlaan. Yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa olemme kehittäneet uusia perinteitä ilman silpomista.

Ennen koronapandemiaa tyttöjen silpominen oli vähentymässä – hitaasti mutta varmasti. Koronakriisi kuitenkin uhkaa jo saavutettua edistystä tyttöjen asemassa. Vuonna 2020 arvioitiin, että rajoitukset lisäävät silvottavaksi joutuvien tyttöjen määrää jopa kahdella miljoonalla kuluvan vuosikymmenen aikana.

Siksi yhteisiä toimia silpomisen lopettamiseksi tarvitaan nyt. Tyttösponssien tuella lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja edistämme tyttöjen oikeuksien toteutumista.

Silpomisen lopettaminen on mahdollista, kun toimimme yhdessä. Tyttösponssina sinä olet mukana tukemassa silpomisen vastaista työtämme.

Haitallinen perinne saadaan loppumaan lisäämällä tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista. Tyttösponssikuukausilahjoittajamme tukevat pitkäjänteistä työtämme tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi mm. Etiopiassa, Laosissa, Mosambikissa, Myanmarissa ja Ugandassa.

Tyttösponssina sinä

 • autat lisäämään tietoa silpomisen terveyshaitoista ja tyttöjen oikeuksista yhteisöissä
 • tuet yhteisöjä asenteiden ja toimintatapojen muutoksessa
 • autat edistämään lainsäädäntöä, joka estää silpomisen
 • parannat tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia yhteisöissään
 • tuet työskentelyämme yhdessä lasten ja nuorten, perheiden, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa.

Tule mukaan ja tue tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Auta lopettamaan silpominen tulemalla tyttösponssiksi.

#LOPPUSILPOMISELLE LEVITÄ VIESTIÄ SOMESSA!

Osallistu keskusteluun Instagramissa hashtageilla #LoppuSilpomiselle ja #TyttöjenPuolella ja puolusta tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään.

Joukko intialaisia tyttöjä on nostanut kätensä ilmaan. Yhdellä tytöistä on megafoni kädessään.
Tyttö seisoo selkä kameraan päin ja pitelee lasta sylissään olkapäätään vasten.

Minulla on 2-vuotias tytär, enkä aio sallia hänen silpomistaan. Sitä ei tule tapahtumaan missään tapauksessa.

Isatu, 15 (Nimi muutettu)

Näin autat laittamaan lopun silpomiselle

Tule tyttösponssiksi

Tue silpomisen vastaista työtämme ja tyttöjen oikeuksien toteutumista alkaen 10 €/kk.
Tule mukaan

Tee kertalahjoitus

Lahjoita valitsemasi summa silpomisen vastaiseen työhön. Jokaisella lahjoituksella on merkitystä.
Lahjoita

Lahjoita tekstiviestillä

Tee tekstiviestilahjoitus ja tue tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Lähetä viesti TUE numeroon 16155 (viestin hinta 20 €).
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Realising every girl’s right to flourish: A review of progress on the 10th anniversary of the International Day of the Girl

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kansainvälisen tyttöjen päivän 10-vuotisjuhlavuoden 2022 kunniaksi julkaisema raportti luotaa kehitystä tyttöjen oikeuksien…
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Raportti: Tyttöjen asema maailmassa on parantunut 10 vuodessa liian hitaasti ja epätasaisesti

Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut 10 vuodessa vain vähän. Samaan aikaan on tapahtunut huolestuttavaa takapakkia, Planin raportti paljastaa.
Somalimaan uusi lastensuojelulaki on käänteentekevä askel kohti silpomisen lopettamista
Mediatiedotteet, 2.2.2022

Somalimaan uusi lastensuojelulaki on käänteentekevä askel kohti silpomisen lopettamista

Somalimaa on hyväksynyt lastensuojelun lakipaketin, joka on merkittävä askel kohti tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamista. Plan International peräänkuuluttaa lisää päätöksiä ja ponnistuksia, joilla haitallinen perinne saadaan kitkettyä.