Sadekausi koettelee toipuvaa Nepalia | Plan

24.7.2015

Sadekausi koettelee toipuvaa Nepalia

Nepalin maanjäristyksestä on kulunut kolme kuukautta. Monsuuni vaikeuttaa maanjäristysten katastrofityötä. Plan on pyrkinyt viemään hätäapua kriittisimpien alueiden varastoihin jo etukäteen, ennen kuin tulvat ja maanvyöryt katkaisevat teitä.

Monin paikoin koulut ovat tuhoutuneet täysin. Dolakhassa koulusta jäi jäljelle vain ovenkarmit. Kuva: Pieter ten HoopenNepalilaiset ovat aina joutuneet valmistautumaan jokavuotiseen monsuunikauteen. Kattojen korjaaminen, sadesuojien varmistaminen ja ruokavarastojen ylläpito katkenneiden tieyhteyksien varalta ovat rankkaa  todellisuutta tuhansille perheille ympäri maata. Tavallisena vuotena rankkasateet voivat tappaa yli 400 ihmistä, pääasiassa maanvyöryjen, tulvien ja tautien seurauksena.

Mutta tämä vuosi ei ole tavallinen vuosi. Lapset ja perheet ovat jo joutuneet kohtaamaan luonnonkatastrofin. Keväällä sattuneita kahta maanjäristystä seurasi satoja jälkijäristyksiä. Maanjäristykset jättivät jäljet lapsiin. Nyt heidän pitää lisäksi pelätä, mitä sadekauden aikana tapahtuu.
Dolakha, vuoristoalue Koillis-Nepalissa, on yksi pahiten kevään maanjäristyksistä kärsineistä alueista. Olosuhteet huononevat sadekauden aikana. Kahden suuren maanjäristyksen takia yli 3 000 ihmistä ja jopa yli tuhat perhettä menetti kotinsa Dolakhassa.

 

Tilapäissuojia vahvistetaan

Rajipin koti tuhoutui täysin maanjäristyksessä. Kuva: Pieter ten HoopenDolakhan kiemurtelevien, kapeiden teiden näkyy vain talojen, koulujen, kauppojen ja terveysasemien raunioita.

– Olin vanhempieni kanssa korjaamassa kattoamme sadekautta varten, kun ensimmäinen maanjäristys iski. Kotimme tuhoutui, Rajip*, 10, kertoo.
Plan on perustanut tuhoutuneiden koulurakennusten tilalle väliaikaisia koulukeskuksia, jotta lapset voivat jatkaa opiskeluaan niin nopeasti kuin mahdollista.

Rajipin päivän ensimmäinen oppitunti on juuri päättynyt ja hän pelaa jalkapalloa ystäviensä kanssa.
– Kun toinen maanjäristys iski, olin keräämässä bambutikkuja tekemäämme tilapäissuojaa varten. Olin ylhäällä puussa. Kun järistys alkoi, hyppäsin alas ja istuin maahan. Puut tanssivat. Kun tulimme takaisin, näimme, että talomme seinä oli juuri romahtanut. Minua pelotti.

Rajip asuu puusta ja pellistä tehdyssä väliaikaissuojassa äitinsä, veljensä ja isovanhempiensa kanssa. Hänen isänsä asuu Dubaissa. Perhe odottaa isän palaavan, jotta he voivat rakentaa tukevamman talon. Ennen kuin isä tulee, perheen on yritettävä rakentaa sateelta suojaava koti.
Uudesta suojasta huolimatta Rajip on huolissaan sadekaudesta.
– Lähellä taloamme on ollut maanvyöryjä, jotka ovat maanjäristysten seurausta. Minua pelottaa, mitä tapahtuu.

 

Sateet tuovat myös terveysongelmat

Puhtaan juomaveden saaminen tuhoalueille on ensiarvoisen tärkeää. Kuva: Pieter ten HoopenSuojien lisäksi yhteisöt ovat huolissaan terveyteen liittyvistä ongelmista, jotka syntyvät sadekauden takia.
Gaurishamkarin yleissairaala Dolakhassa tuhoutui maanjäristyksessä. Se jatkaa toimintaansa teltoissa, jotka levittäytyvät jyrkälle rinteelle. Kyseessä on Dolakhan ainoa sairaala, jossa voidaan tehdä hengenpelastavia leikkauksia alueen 400 000 asukkaalle. Monien täytyy kulkea tuntien matka päästäkseen sairaalaan.

– Olen hyvin huolissani siitä, mitä sadekauden aikana tapahtuu. Meillä on jo lapsia, joilla on vatsatauti ja keuhkokuume, koska he ovat joutuneet asumaan ulkosalla ilman mahdollisuutta puhtaaseen veteen, sanoo lääkäri ja sairaalan johtaja Binod Dangal.

 

Hätäapua perustarpeisiin

Plan on auttanut ihmisiä varautumaan sadekauteen jakamalla suojatarpeita, peittoja, ruokaa, vesitarvikkeita ja hygieniapaketteja neljällä maanjäristysten ravisuttelemalla alueella.

– Olemme keskellä isoa katastrofioperaatiota, ja sadekausi voi vaikeuttaa tätä työtä, kun maanvyörymät ja tulvat katkaisevat tiet. Siksi olemme rakentaneet isoja paikallisvarastoja ja yrittäneet viedä mahdollisimman paljon apua perille ennen kuin sateet muuttuvat voimakkaiksi, Plan Nepalin maajohtaja Mattias Bryneson sanoo.

Näin rankoissa olosuhteissa lapset ovat usein kaikkien haavoittuvammassa asemassa sairauksille, etenkin kylmissä lämpötiloissa ja huonojen sanitaatiomahdollisuuksien keskellä.
– Toivomme, että sadekausi ei synnytä uutta katastrofia. Lapset, joilla ei ole mahdollisuutta puhtaaseen veteen eikä kunnon suojaan, ovat riskissä vilustua ja sairastua vatsatautiin ja keuhkokuumeeseen, Bryneson toteaa.

Niva.Lapset ja nuoret kärsivät myös maanjäristysten ja jälkijäristysten henkisistä vaikutuksista. He tarvitsevat tietoa kuinka pysyä turvassa ja kuinka suojella itseään sadekauden aikana.

– En pelkää maanjäristyksiä, mutta olen huolissani maanvyöryistä. Pohdin, mitä sadekauden aikana tapahtuu, 16-vuotias Niva* sanoo.
Hän on juuri palannut kouluun oltuaan pitkään kotona. Niva on kuluttanut aikaa perheensä kanssa pressusta tehdyssä väliaikaissuojassa.
– Me olemme yrittäneet tehdä suojasta vahvemman, jotta se kestäisi kolme kuukautta. Meillä on vedenpoistojärjestelmä, mutta pelkään, että puut kaatuvat päällemme, Niva kertoo.

 

Lapsiystävälliset tilat lasten suojana

Nikhi haaveili ennen insinöörin urasta. Nyt hän ei tiedä, millainen tulevaisuus häntä odottaa. Kuva: Pieter ten HoopenNikhi*, 12, on onnellinen siitä, että kaikki hänen ystävänsä ovat turvassa, mutta hän on huolissaan tulevaisuudesta.
– Aiemmin halusin isona insinööriksi. Mutta nyt olen surullinen, kun ajattelen tulevaisuutta. Maanjäristykset ja jälkijäristykset tuntuivat siltä kuin kuolisimme.

Lapsiystävällisissä tiloissa lapset saavat leikkiä turvassa. Kuva: Pieter ten HoopenPlanin lapsiystävällisissä tiloissa lapset voivat leikkiä ja puhua vapaaehtoisille huolistaan ja kokemuksistaan.

Yhdessä Dolakhan alueen lapsiystävällisistä tiloista lapset ja teini-ikäiset nuoret pelaavat pelejä ja tanssivat yhdessä. Heidän huolensa sadekaudesta tuntuu katoavan. Kun päivän ohjelma loppuu, kukaan ei halua poistua.
Tällaisina hetkinä lapset voivat saada voimaa ja toivoa toisiltaan valmistautuessaan tulevaan.

* Nimet on muutettu lasten henkilöllisyyksien suojaamiseksi.
 

Auta Nepalin maanjäristyksen tuhoista kärsiviä lapsia

Tutustu toimintaamme