Raportti: Bangladeshiin paenneet rohingya-lapset kokevat pelkoa ja turvattomuutta | Plan

6.3.2018

Raportti: Bangladeshiin paenneet rohingya-lapset kokevat pelkoa ja turvattomuutta

Metsässä väijyviä väkivaltaisia miehiä ja yön pimeydessä vaanivia ihmiskauppiaita. Myanmarista paenneet rohingya-lapset kertoivat peloistaan ja kokemastaan turvattomuudesta järjestöjen yhteisessä raportissa. Selvitys julkaistiin puoli vuotta Myanmarin väkivaltaisuuksien puhkeamisesta.

Lapset muodostavat yli puolet niistä 688 000 pakolaisesta, jotka ovat paenneet Bangladeshiin Myanmarin Rakhinen osavaltiosta elokuun 25. päivän jälkeen, jolloin äärimmäiset väkivaltaisuudet puhkesivat. Useimmat pakolaisista elävät nyt huterissa muoviteltoissa Cox’s Bazarin alueen ylikansoitetuilla leireillä.

Childhood Interrupted -raportti on kattavimpia tähän mennessä laadittuja selvityksiä lasten elämästä pakolaisleireillä Cox’s Bazarin alueella. Plan Internationalin, Pelastakaa Lasten ja World Visionin raportissa käsitellään erilaisia päivittäisiä haasteita ja pelkoja, joita pakolaislapset kohtaavat. Monet heistä joutuivat jo Myanmarissa ja pakomatkan aikana kokemaan järkyttäviä asioita, kun heidän perheenjäseniään tapettiin tai heidän kotinsa poltettiin maan tasalle.

 

Lasten suojelussa yhä isoja haasteita

Pakolaisten asuttamilla alueilla on yhä merkittäviä haasteita lasten suojelussa. Väkivalta, lapsityö sekä lapsiavioliitot tai muu seksuaalinen hyväksikäyttö ovat varteenotettavia uhkia, joita lapset kohtaavat. Lapsille ei myöskään ole tarjolla riittävästi turvallisia tiloja, joissa he voivat viettää aikaansa.

Lapsia pyydettiin kertomaan ongelmista, jotka koskettavat heitä eniten. Raportin mukaan kolme suurinta huolenaihetta olivat polttopuun kerääminen, heikot asumisolot suojissa sekä koulutuksen puute.

Tytöt kertoivat pelkäävänsä leirien käymälöissä käymistä häirinnän uhan takia ja odottavansa usein tunteja, “jotta miehet menevät pois”. Lapset kertoivat olevansa huolissaan bambusta ja muovista tehtyjen telttojen turvallisuudesta.

– Joskus varkaat tulevat sisään ja vievät tavaroitamme, eikä meillä ole mahdollisuutta lukita kotiamme, eräs poika kertoi.

Useat lapset sanoivat pelkäävänsä polttopuiden keräämistä, koska ”metsämiehet” pahoinpitelevät heitä ja huutelevat solvauksia. Lapset pitävät uhkana myös villieläimiä, kuten norsuja ja käärmeitä.

– Kukaan ei pidä polttopuun keräämisestä. Kerran yksi tyttö raiskattiin, kun hän oli keräämässä polttopuita yöllä, eräs tyttö kertoi.

Sabukan, 13, äiti tapettiin matkalla pakolaisleirille. Nyt hän asuu tätinsä kanssa ja joutuu hakemaan polttopuita pitkän matkan päästä useita kertoja viikossa. “Pelkään, mutta tarvitsemme polttopuita saadaksemme ruokaa. Pelkään miehiä, siksi menemme aina isommassa ryhmässä."

Lapsikauppa suurimpia huolenaiheita

Myös lapsikauppa kuului lasten suuriin huolenaiheisiin, ja osa heistä kertoi viettävänsä enemmän aikaa kotona pysyäkseen turvassa ja kulkevansa ryhmissä, jos heidän on lähdettävä kotoa jonnekin. Eräs äiti varoitti, että ”sieppaajat liikkuvat täällä ja saattavat viedä lapsemme”.

Viime elokuun jälkeen leireillä on tähän mennessä vahvistettu ainakin 32 lapsikauppatapausta, mutta avustustyöntekijät pelkäävät, että todellinen luku on paljon suurempi.

Lapset kertoivat myös useista positiivisista asioista leireillä. Lapset, joilla on mahdollisuus koulunkäyntiin tai jotka käyvät tilapäisissä oppimiskeskuksissa tuntevat olevansa turvassa näissä tiloissa. Myös moskeijat ja sairaalat koetaan turvallisiksi paikoiksi. Haastatellut lapset kertoivat myös, että avustusjärjestöjen ja Bangladeshin armeijan läsnäolo rauhoitti heitä.

– On aivan selvää, että tämä kriisi on lapsia koskeva hätätilanne. Lapset kertoivat meille, että heidän maailmansa on romahtanut, kertoo Plan International Bangladeshin maajohtaja Orla Murphy.

– He ovat joutuneet lähtemään tutusta yhteisöstä, jossa he tunsivat naapuruston, jossa heillä oli läheisiä ystäviä, rutiineja, riittävästi ruokaa ja turvallisia leikkipaikkoja, ja päätyneet kaoottiseen, täpötäyteen ja pelottavaan paikkaan. Monet ovat jääneet orvoiksi ja kokevat jatkuvasti ahdistusta. Näiden lasten turvallisuuden parantamisen on oltava keskeisin tavoitteemme.
 

Leirien turvallisuutta on parannettava

Plan International, Pelastaa Lapset ja World Vision ehdottavat konkreettisia toimenpiteitä lasten ilmaisemien huolenaiheiden ratkaisemiseksi. Leirien turvallisuutta voidaan lisätä muun muassa lisäämällä valaistusta sekä huomioimalla lasten ja erityisesti tyttöjen ja naisten turvallisuus leirien toiminnoissa, kuten avustustarvikkeiden jakelemisissa.

Lapsille on myös järjestettävä enemmän heille suunnattuja turvallisia tiloja. Kaikille lapsille ja nuorille on myös tarjottava mahdollisuus oppimiseen.

Auta lapsia Bangladeshin pakolaisleireillä.
Lue raportti: 'Childhood Interrupted: Children Voices from the Rohingya Refugee Crisis'

 

Mitä Plan International tekee:

  • Olemme tähän mennessä auttaneet noin 60 000:ta rohingya-pakolaista Cox’s Bazarissa. Olemme rakentaneet käymälöitä ja naisille sopivia pesutiloja, jakaneet hygieniapakkauksia, asentaneet leireille yhteisiä roska-astioita ja järjestäneet hygieniakoulutusta.
  • Olemme avustaneet yksin tulleiden, perheistään eroon joutuneiden ja orvoksi jääneiden lasten rekisteröinnissä tarjoamalla tukea, kehittämällä valmiuksia ja huolehtimalla hallinnoinnista.
  • Pyrimme tavoittamaan yli 250 000 rohingya-pakolaista seuraavien 10 kuukauden aikana.

 

Auta lapsia Bangladeshin pakolaisleireillä >>

Tutustu toimintaamme